2-årig master

Teknologi, menneske og samfunn

Kristiansand, Nettstudier

Hva er teknologi? Hvordan forholder vi oss som enkeltmennesker og samfunn til teknologi? Hva gjør teknologien med oss? I dette studiet utforsker man teknologien ut fra humanistiske og samfunnsvitenskapelige perspektiver. 

Studenter på lesesal

Fakta om programmet

Studiepoeng:
120
Studiets varighet:
2 år
Organisering
Heltid
Oppstart:
Høst 2024
Åpner for søking:
1. februar
Ordinær søknadsfrist:
15. april
Studieplasser:
20

Om studiet

Omfattende og raske teknologiske endringer preger dagens samfunn. Hvordan kan vi best forstå disse endringene? Er det mulig å styre utviklingen – og i tilfelle hvordan? Teknologi må ikke bare forstås og vurderes på teknologiens egne premisser, men også utfra humanistiske og samfunnsvitenskapelige perspektiver.

Hva lærer du?

Noe av det som kjennetegner vår samtid er en rask utvikling og bruk av teknologi, spesielt når det gjelder nyere bioteknologi og digital teknologi. Dette er teknologi med svært brede og langsiktige konsekvenser for enkeltmennesket, sosiale relasjoner i grupper av mennesker og samfunnet som helhet. For å forstå en slik utvikling, for å klare å forholde oss konstruktivt og kritisk til den, og dermed også være bedre rustet til å ta gode veivalg i forhold til samtidige og fremtidige teknologiske innovasjoner, trenger vi å studere teknologien fra ulike faglige perspektiver.

Dette programmet forsøker å forstå teknologien fra humanistiske og samfunnsvitenskapelige perspektiver ved å studere teknologiens filosofi, etikk, historie og litteratur, samt forholdet mellom teknologi og kjønn og kommunikasjon og politikk. Sentrale spørsmål, som fungerer som en rød tråd mellom alle emnene, er hva teknologi er, samt rollen teknologi spiller, og bør spille, både i menneskenes individuelle liv og ulike yrkes- og samfunnskontekster. 

Du finner detaljert informasjon om studiets oppbygning og innhold i studieplanen.

Undervisning

Dette er et nettbasert studieprogram, med én samling på UiA, campus Kristiansand i starten av hvert semester (august og januar). Hvert emne har jevnlige nettmøter/ undervisningsøkter digitalt, vanligvis to timer i uka.

Den digitale infrastrukturen for gjennomføring av studiet består i hovedsak av læringsplattformen Canvas, det digitale eksamenssystemet Inspera samt den åpne bloggtjenesten Wordpress.

Canvas vil gi tilgang til alle planer for studiet samt all pensumlitteratur, allokert på de enkelte emner og emnets ulike moduler. I hver modul vil ulike typer læringsressurser være tilgjengelig, bl.a. videobaserte forelesninger, powerpointer, gruppeoppgaver, quizer etc. Canvas vil også brukes til gruppearbeid og gruppebaserte eller individuelle innleveringer.

Undervisningsspråk: Norsk, men enkelte emner kan bli gitt på engelsk.

Det kan legges til rette for å ta studiet på deltid dersom du er i arbeid eller av andre grunner ikke kan gjennomføre et fulltidsstudium over to år. Ta kontakt med studierådgiver for å få en tilpasset utdanningsplan.

Utveksling

Det er lagt til rette for studentutveksling i 3. og/eller 4. semester. Studenter som drar på utveksling, gis dispensasjon fra obligatorisk deltakelse på samlingen i 3. semester. Universitetet har en rekke samarbeidsavtaler med universiteter og høgskoler i utlandet.

Et utvekslingsopphold vil gi en ekstra, faglig dimensjon til studiene. Det kan påvirke din personlige utvikling og øke din motivasjon, selvstendighet og evne til problemløsning. Du vil få kunnskap om kultur, språk og interkulturell kommunikasjon. Dette er viktige kompetanse i et samfunn som er mer og mer globalt, multikulturelt og digitalt.

Hit kan du reise på utveksling i dette studiet

Alt du trenger å vite om utveksling

Studiemiljø

Studiet har kun én fysisk samling i starten av hvert semester (over to dager), utover dette er undervisningen digital. Dette gjør det mulig å kombinere studiet med jobb, samtidig som studenter og forelesere blir kjent med hverandre.

Vi opplever at samlingene er verdifulle for våre studenter. Det gir en god start på semesteret, og trygge rammer for digitalt samarbeid og digital undervisning gjennom resten av semesteret. De fleste studentene har flere års arbeidserfaring, fra ulike bransjer, og har ulike perspektiver. Dette gir veldig gode diskusjoner og bidrar også til at dette er et spennende studium.

Jobb- og karrieremuligheter

Mastergrad i teknologi, menneske og samfunn kvalifiserer for arbeid i en rekke forskjellige sammenhenger der en tverrfaglig og kritisk analytisk tilnærming til teknologi står sentralt.

Hva kan du bli?

Mastergrad i teknologi, menneske og samfunn kvalifiserer for arbeid i en rekke forskjellige sammenhenger der en tverrfaglig og kritisk analytisk tilnærming til teknologi står sentralt. Dette gjelder blant annet yrker innen opplæring, utdanning, formidling, rådgiving eller ledelse av virksomheter som utvikler eller anvender teknologi. Aktuelle kontekster kan være private bedrifter, konsulentvirksomheter, eller offentlig administrasjon på ulike nivåer innenfor kommune, fylkeskommune eller stat.

Les om karriereveier for humanister

Videre studier

Masterprogrammet kvalifiserer for videre forskerutdanning. Les mer om våre ph.d.-programmer.

Søknad og opptak

Søk lokalt opptak innen 15. april

Søknadsfrist er 1. mars for noen søkere

Opptakskrav

Generelt opptakskrav er bachelorgrad eller tilsvarende utdanning av minimum tre års omfang (180 studiepoeng).

I opptaksgrunnlaget skal det inngå en fordypningsenhet i humanistiske, samfunnsvitenskapelige eller teknologiske fag på minst 80 studiepoeng. Minst 20 studiepoeng i fordypningsenheten må være på nivå 2.

Det stilles krav vektet gjennomsnittskarakter på C eller bedre. Kravet beregnes på grunnlag av hele bachelorgraden.

Poenggrenser ved forrige opptak

Poenggrensene endrer seg fra år til år, avhengig av karakterene til de som søker studiene. Det gir altså bare en indikasjon på om du får studieplass.

  • Alle kvalifiserte

Om poengberegning og poenggrenser i lokalt opptak

Karakterkalkulator på utdanning.no

Bachelorstudier fra UiA som kan kvalifisere

De fleste bachelorstudier innenfor humaniora, samfunnsvitenskap og teknologiske fag ved UiA kvalifiserer for opptak, for eksempel

Tilsvarende studier fra andre utdanningsinstitusjoner kan også kvalifisere - se nærmere info under Opptakskrav.

Spørsmål om opptak til studiet?

Slik søker du

Kontakt opptakskontoret: opptak@uia.no

Kontakt

Studiet leveres av Fakultet for humaniora og pedagogikk