Bachelor

Samfunnsplanlegging og kommunikasjon

Kristiansand

En allsidig og spennende utdanning som gir mange jobbmuligheter, og passer for deg som vil utforske og skape bærekraftige samfunn.

Fem studenter sitter rundt to runde bord mens de diskuterer og smiler.

Fakta om programmet

Studiepoeng:
180
Studiets varighet:
3 år
Organisering:
Heltid
Oppstart:
Høst 2024
Åpner for søking:
1. februar
Ordinær søknadsfrist:
15. april
Studieplasser:
40

Om studiet

Vil du forstå globaliseringens innvirkning på byene våre? Ønsker du å påvirke det stadig mer komplekse og mobile samfunnet gjennom planlegging og kommunikasjon? Er du interessert i å utforske hvordan media, internett og forbedret transport knytter mennesker sammen på nye måter?

Dette bachelorprogrammet er skreddersydd for deg som brenner for samfunnsendringer og er opptatt av hvordan vi kan bruke samfunnskunnskap til å forme et demokratisk og bærekraftig samfunn.

Hva lærer du?

Å planlegge samfunnet handler om å legge til rette for de konkrete rammene rundt våre liv, som bygninger, veier og velferdsordninger. Det er også viktig at planleggeren forstår og tar hensyn til menneskers hverdagsliv og identitet, og ikke minst de klima- og miljømessige konsekvenser. Som student på bachelorprogrammet i samfunnsplanlegging og kommunikasjon vil du få en dypere forståelse av hvordan du som planlegger kan håndtere konflikter og skape mer engasjement og medbestemmelse. 

I andre studieår kan du velge blant ulike studier som bredde. Et av tilbudene er breddepakken «Sustainable Transformation», som handler om betydningen av bærekraft og hvordan vi kan få til bærekraftig utvikling på tvers i samfunnet. 

Du finner detaljert informasjon om studiets oppbygning og innhold i studieplanen.

Undervisning

Undervisningsspråk: Undervisningsspråket er i hovedsak norsk, men noen emner vil bli undervist på engelsk.

Du vil lære å utforske temaer og skrive akademiske tekster om disse i form av gruppearbeid, hvor du opparbeider ferdigheter i prosesstyring og samarbeid. Du utfordres under hele studieløpet til å relatere pensum til dagsaktuelle og viktige temaer i samtiden, lokalt eller internasjonalt. Slik får du en solid ballast til å kunne knytte kunnskap til handling når du kommer ut i arbeidslivet. Studiet er et av få tverrfaglige kritisk- og handlingsorienterte studier i Norge som retter seg mot steds- og samfunnsutvikling.

Utveksling

Studenter oppfordres til å dra på utveksling i 4. semester som er breddeenheten i studiet. Du kan reise til et universitet fakultetet har avtale med som tilbyr spennende fagområder innen for eksempel miljøstudier, bærekraftig utvikling, byplanlegging, GIS, kommunikasjon eller et språkfag.

Anbefalte steder å dra på utveksling for dette studiet er blant annet University of Exeter (England), Bond University (Australia), James Cook University (Australia), California State University (USA) og University of Otago (New Zealand).

Hit kan du reise på utveksling i dette studiet

Alt du trenger å vite om utveksling

Studiemiljø

Du blir del av et aktivt studiemiljø som arrangerer sosiale møteplasser og samlinger med aktuelle arbeidsgivere.

Alle studenter på programmet blir tilknyttet linjeforeningen Pangea. Linjeforeninger er studentforeninger for et eller flere studieprogram, og samler studenter innenfor et fagområde på tvers av årskull. Linjeforeningen arrangerer både faglige og sosiale aktiviteter, og du kan bidra i arbeidet ved å påta deg verv. Du kan også være med i en rekke andre studentaktiviteter uavhengig av studiet ditt.

Se hva du kan engasjere deg i.

Jobb- og karrieremuligheter

Du får både gode og mange jobbmuligheter med dette studiet. Verden har behov for samfunnsplanleggere som både kan se helhet og enkeltmenneskers behov når byer og digitale tjenester utvikles.

Hva kan du bli?

Med en bachelorgrad i samfunnsplanlegging og kommunikasjon får du en tverrfaglig og handlingsorientert utdanning. Du kan jobbe i offentlige, frivillige og private organisasjoner som er involvert i ulike typer utviklings-, planleggings- og kommunikasjonsarbeid. Det kan være en kommune, et regionalt samarbeidsorgan eller et kommunikasjonsbyrå. Du vil også ha relevant kompetanse for private eller frivillige organisasjoner som er bevisste på å påvirke planleggings- og kommunikasjonsprosesser som berører deres virksomhet.

Tidligere studenter jobber blant annet som samfunnsplanleggere eller arealplanleggere i kommuner, som miljøvernrådgivere eller med kommunikasjon i offentlige organisasjoner.

Kompetansen din vil også være attraktiv i en rekke jobber i privat næringsliv. Planlegging, endring, prosessledelse og involvering av mennesker er viktig i svært mange jobber i dagens samfunn.

Karriereveier for samfunnsvitere

Videre studier

Bachelorstudiet kvalifiserer for videre studier på masternivå – både i Norge og i utlandet. Opptakskravene ved det enkelte masterstudium, i tillegg til karakterene, bestemmer hva du kan studere videre. Vær oppmerksom på at endringer i opptakskrav kan forekomme.

Aktuelle masterstudier på UiA:

Kan du ta master andre steder enn på UiA?

Ja, studiet kvalifiserer for masterstudier også andre steder. Det er opptakskontoret ved studiestedet som tilbyr masteren som må vurdere om du er kvalifisert ut ifra deres opptakskrav. Siden opptakskrav kan endre seg, må det enkelte studiested du vil søke svare spesifikt på dette.

 

Søknad og opptak

Søk Samordna opptak innen 15. april (korriger evt link og dato)

Søknadsfrist er 1. mars for noen søkere

Opptakskrav

Generell studiekompetanse.

Poenggrenser ved forrige opptak

Poenggrensene endrer seg fra år til år, avhengig av karakterene til de som søker studiene. Det gir altså bare en indikasjon på om du får studieplass.

  • Førstegangsvitnemålkvote (skolepoeng): 35,5
  • Ordinær kvote (konkurransepoeng): 40,0

Om poengberegning og poenggrenser i Samordna opptak

Karakterkalkulator på utdanning.no

Spørsmål om opptak til studiet?

Slik søker du

Kontakt opptakskontoret: opptak@uia.no

Kontakt

Bilde av Nicklas Iselvmo
Studierådgiver
E-post
nicklas.iselvmo@uia.no
Telefon
+47 38 14 16 35
Bilde av Tonje Kløkstad
Studierådgiver, for tiden fraværende
E-post
tonje.klokstad@uia.no
Telefon
+47 38 14 19 04
Studiet leveres av Fakultet for samfunnsvitenskap