Bachelor

Anvendt filosofi

Kristiansand

Hva er sannhet? Finnes det en Gud? Hvordan bør vi leve våre liv? Filosofi er å stille de store spørsmålene og reflektere omkring virkelighet, kunnskap, argumentasjon og etiske valg. På anvendt filosofi utvikler du kunnskap både om hva filosofi er og hvordan den kan anvendes på konkrete praktiske og teoretiske problemstillinger.

Student leter etter bok

Fakta om programmet

Studiepoeng:
180
Studiets varighet:
3 år
Organisering:
Heltid
Oppstart:
Høst 2024
Åpner for søking:
1. februar
Ordinær søknadsfrist:
15. april
Studieplasser:
30

Om studiet

Filosofi stiller grunnleggende spørsmål om hvordan verden er. I dette studiet  utvikler du kunnskap både om hva filosofi er og hvordan den kan brukes i praksis.

På studiet kan du også få arbeidserfaring gjennom praksisopphold, eller ta deler av utdanningen i utlandet. Du får mulighet til å sette sammen studiet ut ifra dine interesser og mål, noe som vil ha betydning for hva du kan arbeide med etter fullført utdanning.

Hva lærer du?

Gjennom studiet blir du trent i kritisk tenkning og systematisk argumentasjon. Filosofisk kompetanse gir deg evnen til å klargjøre komplekse problemstillinger, identifisere ulike premisser, og reflektere systematisk over faglige spørsmål. Studiet gir deg både bred kunnskap om filosofiske teorier og metoder, og hvordan den faglige kompetansen kan anvendes i andre faglige og samfunnsmessige diskusjoner.

Du finner detaljert informasjon om studiets oppbygning og innhold i studieplanen.

Undervisning

I første studieår består undervisningen av forelesninger, seminarer, og ulike gruppearbeid. Det er obligatoriske skriftlige oppgaver i alle emner. Det er ca. 10 timer organisert undervisning i uka, i tillegg anbefales deltakelse på kollokviegrupper og God start.

I andre studieår skal du velge et breddefag eller dra på utveksling. Vi anbefale alle som har mulighet, til å studere ett eller to semester i utlandet.

Les mer om breddefag og utveksling her

I tredje studieår er studentgruppen mindre, og det legges i større grad opp til seminarer, muntlige presentasjoner og arbeid med større skriftlige oppgaver. I tillegg skal du gjennomføre ex.phil. og ex.fac. og velge fordypningsemner. Blant annet kan du velge emnene Humanister i praksis eller Entreprenørskap for humanister.

Undervisningsspråk: Norsk (enkelte emner går på engelsk).

Utveksling

Vi anbefaler alle å dra på utveksling!

Et utvekslingsopphold vil gi en ekstra, faglig dimensjon til studiene. Det kan påvirke din personlige utvikling og øke din motivasjon, selvstendighet og evne til problemløsning. Du vil få kunnskap om kultur, språk og interkulturell kommunikasjon. Dette er viktige kompetanse i et samfunn som er mer og mer globalt, multikulturelt og digitalt.

På utveksling studerer du normalt innenfor et annet fagfelt enn filosofi, for å få en faglig bredde i bachelorstudiet. Det er også mulig å fordype seg filosofi i utlandet.

Bachelorprogrammet har en rekke kvalitetssikrede utvekslingsavtaler med samarbeidsinstitusjoner i mange land. Våre tidligere studenter har blant annet dratt til Danmark, Sverige, Italia og USA.

Hit kan du reise på utveksling i dette studiet

Alt du trenger å vite om utveksling

Studiemiljø

"Det er kort vei mellom foreleser og student. Foreleserne er rause med tiden sin og setter gjerne av tid til å diskutere og filosofere rundt temaer dersom man er en aktiv student som tar initiativ." Charlotte Ekroll, student

"Det er givende å diskutere med medstudenter som faktisk er interessert i problemstillingene som blir presentert, og disse studentene er det heldigvis også mange av." Thor Eivind Forberg, student

På anvendt filosofi er både studenter og ansatte opptatt av å skape et godt og inkluderende studiemiljø. Det er kort vei mellom studenter, undervisere, veiledere og studentmentorer. Som filosofistudent blir du medlem av linjeforeningen "Philosophia" som samler alle filosofistudenter fra årsstudium til master. Det arrangeres både sosiale og faglige aktiviteter gjennom studieåret.

Følg linjeforeningen Philosophia på facebook

Førstesemestertilbudet God start skal gi det en trygg start på studietiden både faglig og sosialt.

Kristiansand er kjent som en god studentby med mange spennende kultur- og aktivitetstilbud. Campus er godt tilrettelagt for selvstudium, studium i grupper og sosiale aktiviteter, og studenthuset Bare ligger i sentrum.

Studietiden på anvendt filosofi

  • Bachelor i anvendt filosofi 20. apr. 2024 09:47

    Gjennom studiet oppdager du hvor mye av det du er omgitt av, som er filosofi. Filosofi er rett og slett overalt!

Jobb- og karrieremuligheter

En bachelor i anvendt filosofi vil utvikle deg som menneske og komme til nytte både i arbeid og i samfunnsliv, men du må selv tenke gjennom hva du ønsker å arbeide med i fremtiden og sy sammen dine studier.

Hva kan du bli?

Det er behov for filosofisk kompetanse i både privat og offentlig sektor. Ved å planlegge ditt studieløp godt, er det mange dører som kan åpne seg for deg. Offentlig sektor fra kommune til stat, ideelle og frivillige organisasjoner eller stiftelser er akutelle arbeidsplasser. Privat næringsliv har også behov for kompetanse innen etikk og filosofi. I et stadig mer komplekst samfunn, trenger arbeidslivet ansatte som har evnen til å forstå dybden i problemstillingene og håndtere dem på en god måte.

Les om karriereveier for humanister

Videre studier

Bachelorstudiet kvalifiserer for videre studier på masternivå – både i Norge og i utlandet. Opptakskravene ved det enkelte masterstudium, i tillegg til karakterene, bestemmer hva du kan studere videre. Vær oppmerksom på at endringer i opptakskrav kan forekomme. Dersom du velger et skolefag som breddefag, kan studiet inngå som del av et studieløp som sammen med mastergrad og Praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) kan gi undervisningskompetanse og mulighet for tilsetting i skolen.

Aktuelle masterstudier på UiA:

Kan du ta master andre steder enn på UiA?

Ja, studiet kvalifiserer for masterstudier også andre steder. Det er opptakskontoret ved studiestedet som tilbyr masteren som må vurdere om du er kvalifisert ut ifra deres opptakskrav. Siden opptakskrav kan endre seg, må det enkelte studiested du vil søke svare spesifikt på dette.

Søknad og opptak

Søk Samordna opptak innen 15. april

Søknadsfrist er 1. mars for noen søkere

Opptakskrav

Generell studiekompetanse

Poenggrenser ved forrige opptak

Poenggrensene endrer seg fra år til år, avhengig av karakterene til de som søker studiene. Det gir altså bare en indikasjon på om du får studieplass.

  • Førstegangsvitnemålkvote: Alle kvalifiserte
  • Ordinær kvote: Alle kvalifiserte

Om poengberegning og poenggrenser i Samordna opptak

Karakterkalkulator på utdanning.no

Spørsmål om opptak til studiet?

Slik søker du

Kontakt opptakskontoret: opptak@uia.no

Kontakt

Studiet leveres av Fakultet for humaniora og pedagogikk