Forskningsdagene er en årlig, nasjonal festival der forskning formidles i praksis. I 2023 settes en rekke spennende forskningsfelt på dagsorden under Forskningsdagene i Agder gjennom en rekke lokale arrangementer. Det nasjonale temaet i år er «energi», et tema som også setter viktige samfunnsutfordringer på dagsorden.
Onsdag 20. september braker det løs på hovedscenen til Bare studenthus i Kristiansand. Forestillingen streames på direkten - stem på din favoritt fra hvorsomhelst i verden!
UiA har en rekke spennende arrangementer under årets Forskningsdager i september. Se oversikten her.
"Møt en Agder-forsker" er et tilbud til lærere og elever ved de videregående skolene i Agder. I ukene 36 - 44 høsten 2023 kan lærerne «bestille» en forsker fra Universitetet i Agder til en times forelesning for sine elever - enten til et fysisk besøk eller digitalt.
Lars Korslund er økolog og forsker på flått. Målet er å forstå sammenhengen mellom temperatur, fuktighet og flåttens aktivitet som vertssøkende. Slik kan UiA i fremtiden kanskje utarbeide et flåttvarsel, og færre vil bli utsatt for flåttbårne sykdommer.
Hvordan hjelper jeg barnet mitt til gode matvaner? Det er lett å bli usikker på hva som egentlig er riktig kost og gode matvalg for en baby. Christine Helle, lege og stipendiat, forsker på nytten av å gi foreldre god og kvalitetssikret informasjon om spedbarnsernæring på nett.
Det som er gøy er også interessant! Professor Henrik Kofoed Nielsen brenner for fornybar energi, og har i ti år forsket på energiutbyttet i pil, poppel, rørgress og elefantgress som han dyrker på Dømmesmoen i Grimstad. Drømmen er å finne det perfekte biobrensel.
Teknologi som ikke er enkel å forstå, blir ikke brukt. Santiago Martinez er interessert i samspillet mellom mennesker og teknologi. Derfor har Santiago og kollegene ved Senter for e-Helse og omsorgsteknologi bygget opp en førsteklasses lab for å utvikle brukervennlig teknologi.
Å være pårørende til pasienter som blir innlagt på intensivavdeling er en stor påkjenning. Gro Frivold har jobbet som intensivsykepleier i 20 år, og ønsker å finne ut hvordan pårørende opplever å bli ivaretatt av leger og sykepleiere på intensivavdelingen.
Verden tørster etter energi – likevel går omtrent 60 prosent av verdens energiproduksjon tapt til omgivelsene. Den unge og energiske stipendiaten Gunstein Skomedal forsker på termoelektriske materialer, det vil si materialer som kan omdanne energi direkte til strøm.
Er tavle og kritt fortsatt et nyttig verktøy? Eller er fremtidens matematikkundervisning digital? Universitetslektor Morten Brekke har i flere år utviklet digitale teknikker, og underviser i dag fra UiA sitt eget TV-studio i Grimstad.
Handler religiøse konflikter bestandig om religion? Tale Steen-Johnsen har forsket på konflikter i Etiopia, og religiøse lederes rolle i å løse disse konfliktene. Hun mener vi må grave dypere i årsakene for å forstå krig og konflikt.
Forskning i fengsler. I 2014 forsvarte Terje Emil Fredwall det første doktorarbeidet i Norge med fengselsbetjentrollen som hovedtema. Våren 2015 ga han ut boka «Murer og moral: En bok om straff, verdier og fengselsbetjenter».
Maten vi spiser i våre første leveår kan virkelig påvirke helsa. Hva påvirker matvanene våre? Og hvordan kan du fremme gode vaner hos barn?
Nina Cecilie Øverby er klinisk ernæringsfysiolog og leder flere studier om hvordan mat tidlig i livet påvirker helsa i fremtiden.
Hva er følelser? Hva er forståelse? Kan vi forstå virkeligheten? Hans Herlof Grelland er kvantefysiker og underviser i filosofi. Han forsker på kvantefysikkens filosofiske problem: Den viser oss verden slik vi ikke kan forestille oss den.
Hvordan kan teknologi hjelpe syke og eldre til å klare seg selv hjemme så lenge som mulig? Berglind Smaradottir er utdannet sykepleier og tilknyttet UiAs Senter for e-helse og omsorgsteknologi. Hun forsker på velferdsteknologi utviklet i samarbeid med brukerne.