Bachelor

Vernepleie

Grimstad

Vernepleierstudentene på UiA er blant landets mest fornøyde, ifølge Studiebarometeret. Ved å velge vernepleie, trer du inn i en profesjon og yrke hvor en får mulighet til å utgjøre en forskjell for menneskers livskvalitet, helse og hverdagsliv. 

vernepleier jobber med alle type mennesker

Fakta om programmet

Studiepoeng:
180
Studiets varighet:
3 år
Organisering:
Heltid
Oppstart:
Høst 2024
Åpner for søking:
1. februar
Ordinær søknadsfrist:
15. april
Studieplasser:
50

Om studiet

Vernepleierutdanningen er skreddersydd for deg som har et ønske om å jobbe tett med mennesker som opplever ulike typer funksjonsvansker. Vernepleiere arbeider sammen med tjenestemottakere for å gjøre hverdagen deres bedre, fremme inkludering og deltakelse. Vår tilnærming er personsentrert og du vil lære om blant annet miljøterapeutisk arbeid, helsefremming og helsehjelp, samarbeid og etikk.

Vi legger vekt på praktisk læring kombinert med teoretisk kunnskap og refleksjon slik at du gjennom utdanningen blir godt forberedt til å møte aktuelle oppgaver som vernepleier. Velkommen til en spennende og meningsfylt utdanning. 

Hva lærer du?

Gjennom studiet vil du tilegne deg bred kompetanse innenfor viktige fagfelt som samfunnsvitenskap, juss, psykologi, pedagogikk og helsefag. Dette fundamentet gjør at du kan forstå og møte den enkeltes behov på en helhetlig måte. 

Vår undervisning vektlegger praktiske ferdigheter gjennom simuleringer og kliniske øvelser, og du vil lære å anvende kunnskap i reelle situasjoner for å fremme helse, trivsel, mestring, inkludering og deltakelse blant de du arbeider med.

Undervisning

Vi benytter varierte undervisningsformer som inkluderer forelesninger, omvendt undervisning, «blended learning», gruppearbeid, selvstudium og ikke minst praktiske øvinger, for eksempel i vårt moderne VR studio og i simulering og klinikklaboratorium. Dette forbereder deg på en best mulig måte for virkeligheten du vil møte i praksisperiodene og i yrket.

Med vår pedagogiske tilnærming ønsker vi å engasjere og inspirere. Vi i legger stor vekt på samarbeid og tverrfaglig læring.

Undervisningsspråk: Norsk (enkelte emner kan bli gitt på engelsk)

Praksis

Praksisperiodene er en kjernekomponent i vernepleierutdanningen. Studiet har tre praksisperioder: 

  • I første studieår er det praksis i funksjonsnedsettelser, miljøarbeid, mestring og velferdsteknologi. 
  • I andre studieår er det praksis i pleie og omsorg. 
  • I tredje studieår er det individrettet miljøpraksis. 

Disse erfaringene er uvurderlige, ettersom de gir deg en praktisk innsikt i vernepleieryrket, rammefaktorer i tjenestene og kompetanse i å forene kunnskap fra teori og praksis i yrkesutøvelsen.

Utveksling

Du kan ta det 5. semester i utlandet hos en av våre partnerinstitusjoner.

Ønsker du internasjonal erfaring, har du mulighet til å ta deler av utdanningen i utlandet. Våre utvekslingsavtaler med kvalitetssikrede institusjoner i Afrika og Europa tilbyr unike perspektiver og erfaringer som beriker din faglige og personlige utvikling.

Hit kan du reise på utveksling i dette studiet

Alt du trenger å vite om utveksling

Studiemiljø

«Det beste med studiet er de dyktige og engasjerte foreleserne vi har. De er flinke til å formidle det faglige, samtidig som de lærer oss hvorfor kunnskapen er nyttig i praksis» sier Hisham, en av våre studenter. Ved å studere vernepleie hos oss, blir du en del av et inkluderende og støttende miljø, hvor både akademisk og sosial utvikling står i fokus.

Jobb- og karrieremuligheter

Med en bachelorgrad i vernepleie åpner det seg en verden av muligheter og du blir kvalifisert for en rekke roller innenfor både offentlig og privat sektor. 

Hva kan du bli?

Som autorisert vernepleier kan du arbeide i den kommunale helse- og sosialtjenesten, habilitering, psykisk helsevern for voksne eller barn og unge, ungdomsarbeid, rusomsorg eller barnevern. Mange vernepleiere arbeider også i barnehager, skoler eller eldreomsorg. 

Utdanningen gir deg grunnlag for autorisasjon som offentlig godkjent helsepersonell.

Videre studier

Bachelorstudiet kvalifiserer for videre studier på masternivå – både i Norge og i utlandet. Opptakskravene ved det enkelte masterstudium, i tillegg til karakterene, bestemmer hva du kan studere videre. Vær oppmerksom på at endringer i opptakskrav kan forekomme.

Aktuelle masterstudier på UiA:

Kan du ta master andre steder enn på UiA?

Ja, studiet kvalifiserer for masterstudier også andre steder. Det er opptakskontoret ved studiestedet som tilbyr masteren som må vurdere om du er kvalifisert ut ifra deres opptakskrav. Siden opptakskrav kan endre seg, må det enkelte studiested du vil søke svare spesifikt på dette.

 

Søknad og opptak

Søk Samordna opptak innen 15. april 

Søknadsfrist er 1. mars for noen søkere

Opptakskrav

For å søke på vernepleierstudiet trenger du generell studiekompetanse. 

Andre krav i løpet av studiet

Det er ikke åpent for søknader om overflytting fra andre universitet og/eller høgskoler.

Poenggrenser ved forrige opptak

Poenggrensene endrer seg fra år til år, avhengig av karakterene til de som søker studiene. Det gir altså bare en indikasjon på om du får studieplass.

  • Førstegangsvitnemålkvote (skolepoeng): 42,4
  • Ordinær kvote (konkurransepoeng): 50,8

Om poengberegning og poenggrenser i Samordna opptak

Karakterkalkulator på utdanning.no

Spørsmål om opptak til studiet?

Slik søker du

Kontakt opptakskontoret: opptak@uia.no

Studiet leveres av Fakultet for helse- og idrettsvitenskap