2-årig master

Nordisk språk og litteratur

Kristiansand

Samfunnet trenger folk som er gode til å lese, tolke og skrive.

Student på biblioteket

Fakta om programmet

Studiepoeng:
120
Studiets varighet:
2 år
Organisering
Heltid
Oppstart:
Høst 2024
Åpner for søking:
1. februar
Ordinær søknadsfrist:
15. april
Studieplasser:
10

Om studiet

Tar du masterstudiet i nordisk språk og litteratur, blir du god til å lese, tolke og skrive. Du får kunnskap om sentrale spørsmål i språk- og litteraturteori, du fordyper deg i nordiske språk eller nordisk litteratur, du diskuterer med forelesere og medstudenter, og du skriver en masteroppgave under veiledning – ditt første større forskningsarbeid.

Når du har fullført dette, har du mange yrkesmuligheter. Du kan bli norsklærer, forlagsredaktør, informasjonsarbeider, kulturjournalist eller jobbe innen reklame, bibliotek eller andre institusjoner. Samfunnet trenger folk som er gode til å lese, tolke og skrive.

Du velger selv om du vil fordype deg i språk eller litteratur. Kursene du tar, er nært knyttet til forskningen som foregår på instituttet. Du får en to-ukers praksisperiode i første vårsemester, og har mulighet til å studere et semester i utlandet. Nordiskmiljøet ved UiA har stor faglig tyngde og bredde, og gir studentene tett oppfølging gjennom hele studiet.

Hva lærer du?

I løpet av masterstudiet tar du ett teorikurs og tre fordypningsemner, og skriver en masteroppgave. Dette gir såkalt «avansert innsikt» i de spørsmålene du fordyper deg i:

  • Litteraturteorikurset tar opp spørsmål som: Hva er de viktigste teoriene om diktekunst? Hva skiller klassisk og ny retorikk? Hva vil det si å tolke litteratur kritisk? Hvordan kan vi vurdere litterær kvalitet?
  • Språkteorikurset tar opp spørsmål som: Hva er de viktigste teoriene om språk? På hvilken måte har strukturalisme, generativ grammatikk, kognitiv grammatikk og sosiolingvistikk bidratt til å forme moderne lingvistikk? Hvordan har språkfaget utviklet seg historisk?
  • Fordypningsemnene går i dybden av utvalgte tema. I språk er det to faste emner: «Tekst- og diskursanalyse» og «Skrift og tale, språkleg mangfald i skolen». Det tredje varierer fra år til år, og kan dreie seg om alt frå språkkontakt til språk og makt. I litteratur er det ett fast emne: «Ungdomslitteratur». De to andre varierer fra år til år, og kan dreie seg om alt frå sanglyrikk til litteratur og helse.
  • Gjennom arbeidet med masteroppgaven lærer du å bli en forsker i ditt fag.

Undervisning

Som student deltar du i forelesninger, seminarer eller begge deler på en gang. Det legges opp til aktiv studentdeltakelse, i form av diskusjoner og presentasjoner av fagstoff.

Det arrangeres oppgaveseminar og skrivesamlinger med ansatte og medstudenter.

I programmet er det varierte eksamensformer: Skriftlig, muntlig og eksamensforelesning. Du får jevnlige møter med veileder under arbeidet med masteroppgaven.

Våre studenter får to ukers praksis i første vårsemester. Den kan foregå i forlag, bibliotek eller andre institusjoner, men ikke på skole eller egen arbeidsplass.   

Undervisningsspråk: Norsk (programmet er orientert mot norsk, dansk, svensk og islandsk språk og litteratur)

Praksis

To ukers praksis i første vårsemester. Den kan foregå i forlag, bibliotek eller andre institusjoner, men ikke på skole eller egen arbeidsplass. Nærmere informasjon gis ved semesterstart.  

Utveksling

Studenter ved Nordisk språk og litteratur har hatt utvekslingsopphold ved mange universiteter i Norden, Europa og i andre verdsdeler. Informasjon om søknadsprosessen og stipendmuligheter finner du på universitetets nettsider om utveksling.

Hit kan du reise på utveksling i dette studiet

Alt du trenger å vite om utveksling

Studiemiljø

På masterprogrammet er vi opptatt av å skape et godt og inkluderende studiemiljø. Her er det kort vei mellom studenter, undervisere og veiledere. Du kan bli medlem av linjeforeningen Yggdrasil, som samler alle nordiskstudenter fra årsstudium til master. Det arrangeres sosiale og faglige aktiviteter gjennom studieåret.

Følg linjeforeningen Yggdrasil på Facebook

Som nordiskstudent blir du godt kjent med medstudenter og forelesere. Under arbeidet med masteroppgaven deltar du i «shut up and write»-samlinger og oppgaveseminarer.

Kristiansand er kjent som en studentby med mange spennende kultur- og aktivitetstilbud. Campus er godt tilrettelagt for selvstudium, studium i grupper og sosiale aktiviteter. I sentrum ligger studenthuset Bare.

Jobb- og karrieremuligheter

En mastergrad i nordisk språk og litteratur kan føre til jobber innenfor en rekke bransjer.

Hva kan du bli?

Kombinert med PPU gir studiet undervisningskompetanse i norsk i de øverste trinnene i grunnskolen, i videregående skole og i voksenopplæring. Norsk er skolens største og viktigste fag, og med en mastergrad er jobbmulighetene bedre. Du vil stille med større faglig ballast enn om du hadde tatt lektorstudiet.

I tillegg vil du ha flere yrkesmuligheter. Mange av våre tidligere studenter jobber i

  • forlag
  • bibliotek
  • kulturredaksjoner
  • medier
  • reklame
  • private og offentlige virksomheter
  • språkvask-byråer
  • informasjonsavdelinger

Din faglige spesialisering vil være avgjørende for etterspørselen fra ulike deler av arbeidslivet.

Les om karriereveier for humanister.

Etter fullført masterstudium kan du også kvalifisere deg til et doktorgradsstudium, som gir mulighet for forsknings- og undervisningsstillinger ved universiteter og høyskoler.

Hva jobber våre tidligere studenter som?

Videre studier

Sammen med andre undervisningsfag og praktisk-pedagogisk utdanning kan studiet kvalifisere for tilsetting i skolen.

Mastergraden kan kvalifisere deg til forskning som doktorgradsstipendiat.

 

Søknad og opptak

Søk lokalt opptak innen 15. april

Søknadsfrist er 1. mars for noen søkere

Opptakskrav

Generelt opptakskrav er bachelorgrad eller tilsvarende utdanning av minimum tre års omfang (180 studiepoeng).

I opptaksgrunnlaget skal det inngå bestått fordypningsenhet i nordisk språk og litteratur på minst 80 studiepoeng. I fordypningsenheten skal det inngå minimum 30 studiepoeng i språklige emner og minimum 30 studiepoeng i litterære emner. Minst 20 studiepoeng av fordypningsenheten må være på 200-nivå. Du skal være prøvd i og beherske begge de norske målformene.

Søkere som ikke har minst 80 studiepoeng i nordisk språk og litteratur, kan tas opp dersom deres bakgrunn anses som faglig relevant og har tilstrekkelig bredde og fordypning.

Det stilles krav om vektet gjennomsnittskarakter på C eller bedre, beregnet på grunnlag av fordypningsenhet.

Rangering skjer på grunnlag av vektet gjennomsnittskarakter for fordypningsenhet.

Bachelorstudier fra UiA som kan kvalifisere

Tilsvarende studier fra andre utdanningsinstitusjoner kan også kvalifisere - se nærmere info under Opptakskrav.

Poenggrenser ved forrige opptak

Poenggrensene endrer seg fra år til år, avhengig av karakterene til de som søker studiene. Det gir altså bare en indikasjon på om du får studieplass.

  • Ordinær kvote: Alle kvalifiserte

Om poengberegning og poenggrenser i lokalt opptak

Karakterkalkulator på utdanning.no

Spørsmål om opptak til studiet?

Slik søker du

Kontakt opptakskontoret: opptak@uia.no

Kontakt

Studiet leveres av Fakultet for humaniora og pedagogikk