0
Hopp til hovedinnhold

Botanisk hage

Botanisk hage

Botanisk hage består av alle de grønne områdene rundt Gimle Gård i Kristiansand, i tillegg til fjellhagen på Ljosland i Åseral. Her finner du nærmere 2000 ulike planter organisert under forskjellige temaer. Historiske og moderne roser, sørlandsroser, insektspisende planter, hageplanter gjennom 1000 år, klosterhage, gamle georginesorter, bartrearboret og mye mer. Vi har også en stor samling eksotiske krukkeplanter og Norges største kaktussamling.

I botanisk hage er det blomstring fra tidlig vår til sein høst. Det er alltid noe spennende å se på.

Hva er en botanisk hage?

En botanisk hage er ikke som en vanlig hage eller park, det er nemlig en levende museumsutstilling. De plantene som vokser i botanisk hage er faktisk en del av våre vitenskapelige samlinger, akkurat slik som de utstoppede dyrene, steinene og mineralene, og de pressa plantene vi har inne i museet.

Hver plante i botanisk hage har en kjent opprinnelse. Det betyr at vi vet akkurat hvor i verden alle plantene kommer fra, når de kom til museet, og hvordan de kom hit. Noen planter henter vi ute i naturen selv. Men veldig mange planter dyrker vi frem fra frø som vi har byttet til oss fra andre botaniske hager rundt om i hele verden.

Hvorfor er botaniske hager viktige?

En botanisk hage er ikke bare fin å se på, den har også en vitenskapelig verdi og brukes til undervisning, forskning, formidling og bevaring.

I botanisk hage finnes det mange forskjellige plantearter, også fra flere andre land enn Norge. Vi kan sammenlikne plantene i hagen og lære om hvor forskjellige planter kan se ut, og hvorfor og hvordan de har utviklet seg gjennom tiden til å se ut akkurat slik som de gjør i dag. Vi kan også lære om for eksempel pollinering – hvordan plantene blir «gravide» slik at de kan lage frø – og hvordan de sprer seg i naturen.

Du har kanskje også hørt at noen planter er utrydningstruet? På jorda har forskere til nå funnet og navngitt rundt 350 000 ulike plantearter. De fleste av disse klarer seg fint i naturen på egenhånd, men noen plantearter er truet av utryddelse og noen har allerede dødd ut. I en botanisk hage kan vi dyrke truede plantearter for å være sikker på at vi har en reserve dersom noen av dem skulle dø ut i naturen. Halvparten av de norske plantene som er truet har en sikkerhetskopi i botaniske hager rundt om i landet.

Hos oss er klosterhagen, de norske historiske rosene, og georgine- og peonhagen de viktigste reservene. Disse samlingene inngår i det vi kaller et klonarkiv. Hensikten med klonarkivene er å bevare genetiske ressurser for fremtiden.

Bli med på natursti om trær

Bli med på ny natursti i botanisk hage, med quiz om trær. Første post starter ved hovedinngangen. Scann QR-koden som finnes på postene, så ser du kartet over naturstien og kan delta i quizen. Barna har fått helt egne spørsmål, så dette blir en hyggelig tur for både små og store!

Filmer fra botanisk hage

 


Tynning av bartrearboretet

Naturmuseum og botanisk hage

Se arbeidet som ble gjort da bartrearboretet vårt skulle tynnes ut.

Tynning av bartrearboretet

Den hule eika

Asbjørn Lie

Naturmuseum og botanisk hage

Asbjørn Lie forteller om den gamle hule eika som står i botanisk hage. Det ble fredet allerede i 1965.

Den hule eika

Vi sår tagetes

Tor Harald Staddeland

Naturmuseum og botanisk hage

Tagetes del 1/3. Bli med når naturmuseets Tor Harald Staddeland sår frø som skal bli fargerike Tagetes. Kanskje du også vil forsøke hjemme?

Vi sår tagetes

Vi prikler tagetes

Tor Harald Staddeland

Naturmuseum og botanisk hage

Tagetes del 2/3. Tidligere sådde vi tagetes - nå har de blitt til små planter! Se hvordan naturmuseets Tor Harald Staddeland prikler de små plantene fra kassa de ble sådd i.

Vi prikler tagetes

Vi planter tagetes

Tor Harald Staddeland

Naturmuseum og botanisk hage

Tagetes del 3/3. Tidligere sådde vi frø som nå har blitt planter. Se hvordan naturmuseets Tor Harald Staddeland planter tagetesene ut i botanisk hage.

Vi planter tagetes