2-årig master

Rettsvitenskap

Kristiansand

Master i rettsvitenskap passer for deg som er samfunnsengasjert, opptatt av rettigheter og rettferdighet og som ønsker innsikt i rettsreglenes betydning for samfunnet.

Fakta om programmet

Studiepoeng:
120
Studiets varighet:
2 år
Organisering
Heltid
Oppstart:
Høst 2024
Åpner for søking:
1. februar
Ordinær søknadsfrist:
15. april
Studieplasser:
40

Om studiet

Behovet for jurister synes å øke som følge av at reglene blir stadig mer komplekse i både privat og offentlig sektor, ikke minst på grunn av internasjonale forhold som for eksempel EU-/EØS-regelverk.

Master i rettsvitenskap er en fullverdig juristutdanning som både gir en bred generalistutdanning og mulighet for en internasjonal profil med for fordypning i EU/EØS-rett, menneskerettigheter og komparativ rett. Det vil også være mulig å ta mer forretningsjuridiske emner som skatterett og foretaksrett.

UiA har tatt opp studenter på bachelorprogrammet i rettsvitenskap siden 2011. Det betyr at det allerede er et aktivt studentmiljø og engasjementet er stort blant jusstudentene.

 

Hva lærer du?

Du vil lære mye om juridisk metode og de verdiene som ligger til grunn for retten. Et sentralt læringsmål er kunnskap om vekselvirkningen mellom rett og samfunn og juristers rolle i samfunnet. I tillegg til ferdigheter i å analysere, drøfte og løse konkrete rettsspørsmål på en kritisk, selvstendig måte, er det lagt stor vekt på etiske utfordringer knyttet til yrkesutøvelsen.

Du vil få avansert kunnskap om hvordan norsk rett påvirkes av Norges internasjonale forpliktelser og få trening i å foreta rettspolitiske og komparative vurderinger av rettsreglene. I tillegg vil du gjennomføre et avgrenset forskningsprosjekt under veiledning og i tråd med forskningsetiske normer.

Undervisning

Undervisningsspråk: Norsk

 

Strukturering av studiet

Studiet består av obligatoriske emner (inkludert masteroppgave) og spesialemner (valgfrie emner). Alternativ 1 og 2 viser hovedløpet med masteroppgave på 30 studiepoeng. Studenter kan også søke om å skrive masteroppgave på 60 studiepoeng i løpet av siste studieår, alternativ 3 i tabellen over. Mer informasjon om søknadsprosessen for å skrive masteroppgave på 60 studiepoeng vil være tilgjengelig i Canvas.

Spesialemner tilbys under forutsetning av at det er nok påmeldte studenter og tilgjengelige ressurser.

Studenter med dynamisk formuerett og/eller strafferett i bachelorgraden, må påregne å ta spesialemner for å unngå faglig overlapp. For studenter med strafferett i bachelorgraden, kan dette medføre begrensinger med tanke på utvekslingsmuligheter og studieprogresjon. Høsten 2024 kan man velge mellom følgende spesialemner: JUR403 EU and EEA Commercial Law, JUR406 Comparative Law, JUR405 International Human Rights Law and Institutions, JU-406 Foretaksrett, JU-407 Skatterett og ST-408 The European Union and Domestic Impact. Ta kontakt med studieveileder for ytterligere informasjon.

Praksis

I andre studieår vil det etter planen tilbys et praksisemne på 7,5 studiepoeng. Se oversikt under oppbygning og emner.

Se hele studieplanen her

Utveksling

Du kan ta hele x semester i utlandet hos en av våre partnerinstitusjoner.

Hit kan du reise på utveksling i dette studiet

Alt du trenger å vite om utveksling

Studiemiljø

«Studentlivet ved UiA Campus Kristiansand er rikt. Det yrer av studenter, student- og linjeorganisasjoner, og enhver vil finne sitt sted på campus, enten du vil sitte i grupper eller alene.»

Eivind Møller, master i rettsvitenskap

Studentmiljøet er svært godt, og vi tror du vil kjenne på en nærhet til både studenter og forelesere.

 

Justitius er linjeforeningen til jusstudentene. En linjeforening er en studentorganisasjon for et bestemt studium eller studieretning. Justitius jobber for  å skape samhold mellom studentene på tvers av kull, og står for både sosiale arrangement og faglig påfyll.

Jobb- og karrieremuligheter

Denne graden åpner dørene for en spennende karriere i rettsfeltet, hvor du kan være med på å påvirke samfunnet gjennom din juridiske ekspertise.

Hva kan du bli?

Som jurist kan du arbeide som advokatfullmektig og senere advokat, ved domstolene som dommerfullmektig og dommer, i påtalemyndigheten, i forsvaret, i internasjonale organisasjoner som for eksempel FN og EU og i nasjonale organisasjoner som for eksempel LO og NHO. Det er også et betydelig arbeidsmarked for jurister i det private næringsliv, blant annet i banker, forsikringsselskap, revisjonsfirma og innenfor HR og ledelse.

Videre studier

Fullført studium kan kvalifisere for opptak til ph.d.-program.

Søknad og opptak

Søk lokalt opptak innen 15. april 

Søknadsfrist er 1. mars for noen søkere

Opptakskrav

Generelt opptakskrav er bachelorgrad i rettsvitenskap eller tilsvarende utdanning av minimum tre års omfang (180 studiepoeng).

I opptaksgrunnlaget skal det inngå:

Minimum 150 studiepoeng innen rettsvitenskapelige fag. I graden må følgende emnegrupper inngå:

a) Juridisk metode, examen philosophicum og examen facultatum, minimum 25 studiepoeng

b) Offentlig rett, minimum 40 studiepoeng 

  • Emnegruppen må omfatte sentrale offentligrettslige emner, herunder statsrett, forvaltningsrett, EU/EØS-rett og internasjonale menneskerettigheter.

c) Privatrett, minimum 65 studiepoeng

  • Emnegruppen må omfatte sentrale privatrettslige emner, herunder kontraktsrett, statisk tingsrett, erstatningsrett og pengekravsrett.

Det stilles krav om vektet gjennomsnittskarakter på C eller bedre. Det gis ikke betinget opptak til dette programmet.

For øvrig skjer opptak etter forskrift om opptak til studier og emner ved Universitetet i Agder.

Bachelorstudier fra UiA som kan kvalifisere

Tilsvarende studier fra andre utdanningsinstitusjoner kan også kvalifisere - se nærmere info under Opptakskrav.

Poenggrenser ved forrige opptak

Poenggrensene endrer seg fra år til år, avhengig av karakterene til de som søker studiene. Det gir altså bare en indikasjon på om du får studieplass.

3,50

Om poengberegning og poenggrenser i Samordna opptak

Karakterkalkulator på utdanning.no

Spørsmål om opptak til studiet?

Slik søker du

Kontakt opptakskontoret: opptak@uia.no

Kontakt

Studiet leveres av Handelshøyskolen ved UiA