2-årig master

Historie

Kristiansand

Har du lyst til å trenge til bunns i en historisk begivenhet eller prosess? Sikter du mot en jobb der du skal bidra til forståelse av samfunnsmessige sammenhenger? På masterstudiet i historie lærer du det historiefaglige "håndverket" og får innsikt i fagets tenkemåter og teori.

Studenter i forelesningssal

Fakta om programmet

Studiepoeng:
120
Studiets varighet:
2 år
Organisering
Heltid
Oppstart:
Høst 2024
Åpner for søking:
1. februar
Ordinær søknadsfrist:
15. april
Studieplasser:
20

Om studiet

Masterstudiet i historie gir deg innsikt i hvordan historikere arbeider med å etablere ny kunnskap om fortidige samfunn. Under veiledning får du prøve deg som historiker med ditt eget forskningsprosjekt. Undervisningen er seminarbasert og legger vekt på diskusjon og andre studentaktive læringsformer.

Hva lærer du?

På masterstudiet bygger du videre på det du har lært i bachelorutdanningen om historiske hendelser, hvordan historisk kunnskap blir til og hvordan den anvendes, men nå skal du i større grad ta rollen som historiker, og selv skape historisk kunnskap. Du får innsikt i historiefagets mest sentrale teorier, metoder, arbeidsformer, og forskningslitteratur og skal deretter selv gjennomføre et historisk forskningsprosjekt under veiledning av erfarne forskere.

Undervisning

I første studieår skal du gjennomføre fire emner som skal gi deg et godt grunnlag for arbeidet med masteroppgaven i siste studieår. Det første året har hvert emne undervisning én dag i uka. Det legges opp til undervisning der studentene deltar aktivt i diskusjoner, muntlige fremlegg, kommentarer på medstudenters tekster og presentasjoner. Det er viktig å være til stede på undervisningen for å oppnå best mulig læringsutbytte.

I siste studieår skal du i større grad arbeide på egen hånd med ditt eget forskningsprosjekt, men det legges opp til jevnlige seminarer og gruppeveiledning der du må levere tekstutkast og gi tilbakemelding på medstudenters utkast. I tillegg får du en veileder som gir deg individuell veiledning på ditt prosjekt.

Det kan legges til rette for å ta studiet på deltid dersom du er i arbeid eller av andre grunner ikke kan gjennomføre et fulltidsstudium over to år. Ta kontakt med studierådgiver for å få en tilpasset utdanningsplan.

Undervisningsspråk: Norsk og engelsk

Utveksling

Studenter på historie har hatt utvekslingsopphold ved mange universitet i Norden, Europa og i andre verdsdeler. Informasjon om søknadsprosessen og stipendmuligheter finner du på universitet sine nettsider om utveksling.

Hit kan du reise på utveksling i dette studiet

Alt du trenger å vite om utveksling

Studiemiljø

"Klassene er små, og man får mye bedre kontakt med medstudenter enn det man gjør i en forelesningssal. Jeg har selv fått venner for livet etter studiene." Ragnhild Bie, tidligere student.

"Jeg har flere ganger blitt invitert til å holde foredrag om masteroppgaven og dens resultater." Thea Svendsen Eriksen, tidligere student.

På historie er både studenter og ansatte opptatt av å skape et godt og inkluderende studiemiljø. Det er kort vei mellom studenter, undervisere og veiledere. Som historiestudent blir du medlem av linjeforeningen "Clio" som samler alle historiestudenter fra årsstudium til master. Det arrangeres både sosiale og faglige aktiviteter gjennom studieåret.

Følg linjeforeningen Clio på Facebook

Kristiansand er kjent som en god studentby med mange spennende kultur- og aktivitetstilbud. Campus er godt tilrettelagt for selvstudium, studium i grupper og sosiale aktiviteter, og studenthuset Bare ligger i sentrum.

Studietiden på master i historie

Jobb- og karrieremuligheter

En mastergrad i historie kvalifiserer for en rekke ulike jobber innenfor et bredt spekter av arbeidslivet. Historikere har særlig god kompetanse på å sette seg inn i komplekse saksforhold, utøve kildekritikk og på skriftlig og muntlig framstilling.

Hva kan du bli?

Mange historikere jobber innenfor offentlig administrasjon og forvaltning, innen media og kommunikasjon, på museer, i arkiver og forlag og i utdanningssektoren. Det kan være stillinger som rådgiver, konsulent, konservator, journalist eller lærer.

Les mer om karriereveier for humanister

Videre studier

Sammen med andre undervisningsfag og praktisk-pedagogisk utdanning kan studiet kvalifisere for tilsetting i skolen.

Mastergraden kan kvalifisere deg til forskning som doktorgradsstipendiat.

Hva jobber våre tidligere studenter som?

Søknad og opptak

Søk lokalt opptak innen 15. april 

Søknadsfrist er 1. mars for noen søkere

Opptakskrav

Generelt opptakskrav er bachelorgrad eller tilsvarende utdanning av minimum tre års omfang (180 studiepoeng). I opptaksgrunnlaget skal det inngå en fordypningsenhet i historie på minst 80 studiepoeng. Minst 20 studiepoeng i fordypningsenheten må være nivå 2. Det stilles krav om vektet gjennomsnittskarakter på C eller bedre. Kravet beregnes på grunnlag av hele bachelorgraden.

Bachelorstudier fra UiA som kan kvalifisere

Dersom du har en bachelorgrad eller tilsvarende utdanning på minst 180 studiepoeng, med historie som breddefag (60 sp), trenger du 20 studiepoeng påbygging i historie, for å kvalifisere for opptak til masterstudiet. Ta kontakt med studierådgiver for veiledning på hvordan du kan kvalifisere deg for opptak.

Tilsvarende studier fra andre utdanningsinstitusjoner kan også kvalifisere.

Poenggrenser ved forrige opptak

Poenggrensene endrer seg fra år til år, avhengig av karakterene til de som søker studiene. Det gir altså bare en indikasjon på om du får studieplass.

  • Forrige opptak: Alle kvalifiserte

Om poengberegning og poenggrenser i lokalt opptak

Karakterkalkulator på utdanning.no

Spørsmål om opptak til studiet?

Slik søker du

Kontakt opptakskontoret: opptak@uia.no

Kontakt

Studiet leveres av Fakultet for humaniora og pedagogikk