Videreutdanning

Undervisning og vurdering i matematikk i lys av kjerneelementene

Bli bedre kjent med kjerneelementene i matematikk i LK20

15 studiepoeng

To menn og en kvinne sitter rundt et bord og diskuterer

Fakta om programmet

Organisering
Deltid
Oppstart:
Høst 2024
Åpner for søking:
1. mars
Ordinær søknadsfrist:
1. juni
Studieplasser:
25

Om studiet

Skolens nye læreplan (LK20) har med sin sterke vektlegging av kjerneelementene mer enn noen gang utfordret tradisjonell undervisningspraksis. Å legge til rette for problemløsning og utforskning der lærere retter et tydeligere søkelys på elevenes resonnering og argumentasjon, er blant de praksisene kjerneelementene rommer.

Slike prosesser er en krevende øvelse å få til i en hektisk skolehverdag. Etterutdanningstilbudet vil være et insentiv for lærere til å utvikle og endre undervisningspraksis. Dette ved at de både får anledning til å reflektere over hva som er intensjonene, og å få praktisk øvelse i å designe, prøve og vurdere slik undervisning, og ved det skaffe seg et bedre utgangspunkt for å lykkes med å gjennomføre undervisning i tråd med kjerneelementene i LK20

Hva lærer du?

Etter fullført emne skal studenten:

  • Kjenne til forskningens grunnlag for kjerneelementene i matematikk i LK20
  • Kunne planlegge, gjennomføre og evaluere matematikkundervisning i Matematikk 1T og programfagene i tråd med intensjonene i kjerneelementene
  • Kunne analysere og diskutere bruken av formativ og summativ vurdering av kompetanse i tråd med intensjonene i LK20
  • Kunne identifisere og analysere motsetninger og utfordringer mellom skriftlig eksamen og klasseromspraksiser

Videre utdanning 

Emnet kan innpasses i utvalgte masterprogram i matematikkdidaktikk. 

Oppbygning

Undervisnings- og læringsformer

Undervisningen vil ha en fleksibel del knyttet til arbeid ved egen arbeidsplass og oppfølging digitalt. Det vil i tillegg være 6 fysiske samlinger på Universitetet i Agder, Campus Kristiansand, fordelt på 3 dager hvert semester. En samling i hvert semester tilrettelegges slik at de som har behov for det kan delta digitalt. Samlingene i emnet tar utgangspunkt i temaer knyttet til faget Matematikk 1T og programfagene R1/R2 og S1/S2, og vil være en veksling mellom forelesning og praktisk arbeid i grupper.

Hver samling vil avsluttes med at det gis et arbeidsoppdrag til studentene. Til neste samling må dette arbeidsoppdraget utføres og leveres inn.

Arbeidsoppdraget vil i hovedsak bestå i å designe og prøve ut undervisning i egen klasse, og å rapportere fra arbeidet. Som støtte i dette arbeidet vil studentene få i oppgave å lese noen artikler. Disse artiklene vil være tilgjengelig i Canvas. I arbeidet med arbeidsoppdragene vil studentene følges opp. Alle arbeidsoppdragene må godkjennes for å bestå emnet.

Totalt arbeidsomfang i emnet er beregnet til å være om lag 405 timer.

Vurderingsformer

Vurderingsformen er individuell mappeinnlevering. Vurderes til bestått/ikke bestått.

Praktisk informasjon

Studiet har oppstart høsten 2024 og går over to semestre (høsten 2024 og våren 2025). Nærmere avklaring om datoer for samlinger sendes til studenter i god tid før oppstart.

Andre opplysninger

Studiet har ingen studieavgift, men en lovpålagt semesteravgift til studentsamskipnaden og utgifter til pensumlitteratur.

Fagansvarlige

Fagansvarlige er universitetslektorene Kjetil Damsgaard og Stig Eriksen ved Institutt for matematiske fag.  Begge er utdannede lektorer med master i matematikkdidaktikk, de har hver for seg cirka 20 års undervisningserfaring fra videregående skole, og i senere år med relevant undervisningserfaring og fra FoU-aktiviteter ved UiA.

I tillegg inngår bidrag fra andre ansatte.

Studieplan

Se hele studieplanen

Søknad og opptak

Opptakskrav

Bachelorgrad eller tilsvarende utdanning med minimum 60 studiepoeng i matematikk, og minst to års yrkeserfaring som matematikklærer i videregående skole.

Studenten må være ansatt i en undervisningsstilling i videregående skole når studiet gjennomføres.

Spørsmål om opptak til studiet?

Slik søker du

Kontakt opptakskontoret: evuopptak@uia.no

Kontakt