Videreutdanning

Miljøterapeutisk arbeid

Grimstad

Videreutdanningen i miljøterapeutisk arbeid tilbyr en unik mulighet til å utvikle spesialkompetanse i å fremme livskvalitet for personer med sammensatte funksjonsvansker. Studiet fokuserer på kunnskapsbasert praksis og integrerer forskningsbaserte elementer for å forberede studentene på endringsarbeid.

du kan jobbe med alle typer mennesker i miljøterapi

Fakta om programmet

Studiepoeng:
60
Studiets varighet:
2 år
Organisering
Deltid
Oppstart:
Høst 2024
Åpner for søking:
1. februar
Ordinær søknadsfrist:
15. april
Studieplasser:
20

Om studiet

Miljøterapeutisk arbeid er et tverrfaglig studium som kombinerer ulike fagtradisjoner og perspektiver for å fremme livskvalitet hos personer med sammensatte funksjonsvansker med utgangspunkt i brukerrettigheter og selvbestemmelse. Studiet gir studentene en avansert forståelse av dagens ulike fagideologiske ståsteder og arbeidsmåter innen miljøterapeutisk arbeid. 

Bredden i de miljøterapeutiske arbeidsformene gir et solid fundament for å møte komplekse utfordringer og styrke tjenestemottakernes mestring. 

Hva lærer du?

Studentene vil tilegne seg avansert kunnskap om empatiorientert miljøterapeutisk arbeid, anvendt atferdsanalyse, kognitiv atferdsteori og fagledelse. Studiet legger til rette for at du som student skal kunne anvende denne kunnskapen til å møte nye utfordringer, planlegge og evaluere miljøterapeutiske intervensjoner, og håndtere organisatoriske forhold som er kritiske for arbeidet. Ferdigheter som veiledning, etisk refleksjon og anvendelse av intervensjoner på innovative måter står sentralt.

Undervisning

Undervisningen er samlingsbasert og består av en kombinasjon av forelesninger og praktiske øvelser som ferdighetstrening. Forelesninger og gruppearbeid er i stor grad samlingsbasert, gjerne med tre til fire samlinger hvert semester, med et omfang på tre til fem dager per samling. Undervisningen foregår på dagtid. Disse samlingene tilrettelegger for en aktiv og engasjerende læringsprosess, både i grupper og plenum. 

Det er obligatorisk undervisning i emnet. Mellom samlingene vil studentene jobbe med oppgaver, innlevering av arbeidskrav og selvstudier.

Undervisningsspråk: Norsk 

Studiemiljø

Studiet foregår hovedsakelig på Campus Grimstad, der vi tilbyr et læringsmiljø som engasjerer og støtter hver student i deres faglige og personlige utvikling. Vi legger vekt på et inkluderende miljø der studenter utforsker sine interesser, spisser sin kompetanse og utvikler seg i rollen som ledere av faglige prosesser. 

Jobb- og karrieremuligheter

Vår videreutdanning åpner opp for karrieremuligheter i offentlige, private og frivillige organisasjoner som har fokus på miljøterapeutisk arbeid: miljøterapi, miljøarbeid eller miljøbehandling.

Hva kan du bli?

Vår videreutdanning åpner opp for karrieremuligheter i mange ulike sektorer av arbeidslivet i både offentlige, private og frivillige organisasjoner. Med oppdatert og relevant kompetanse i miljøterapeutisk arbeid kan du bidra til økt livskvalitet for mennesker med et bredt spekter av utfordringer og behov gjennom kvalifisert tilrettelegging, opplæring, omsorg og støtte. 

Du finner fagpersoner med videreutdanning i miljøterapeutisk arbeid i kommunale tjenester for personer med utviklingshemming, kommunale dagsentre, boveiledertjenester, skole, SFO, barnehager, sykehjem. 

Utdanningen gir også et godt grunnlag for å lede og veilede i miljøterapeutiske arbeidsprosesser.

Videre studier

Denne videreutdanningen kan danne grunnlag for videre studier på masternivå.

Videreutdanningen kan innpasses i masterprogrammet i psykososial helse med 60 studiepoeng.

Søknad og opptak

Søk Lokalt opptak innen 15. april

Søknadsfrist er 1. mars for noen søkere

Opptakskrav

For å bli vurdert for opptak kreves det:

  • En bachelorgrad eller tilsvarende i relevante fagområder, som for eksempel barnevernspedagogikk, ergoterapi, fysioterapi, sosialt arbeid, barnehagelærer, grunnskolelærer, spesialpedagogikk, sykepleie eller vernepleie. 
  • Søkere med annen høgskole- eller universitetsutdanning på minimum tilsvarende utdanningsnivå kan etter individuell vurdering bli tatt opp som studenter.

Merk: Utdannelsen har opptak annethvert år og integreres med undervisningen i spesialisering i miljøterapeutiske tilnærmingsmåter innenfor i masterprogrammet i psykososial helse.

Poenggrenser ved forrige opptak

Poenggrensene endrer seg fra år til år, avhengig av karakterene til de som søker studiene. Det gir altså bare en indikasjon på om du får studieplass. Ved forrige opptak var poenggrense for dette studiet:

(oppdateres etter opptak)

Les mer om poengberegning og poenggrenser i Lokalt opptak 

Spørsmål om opptak til studiet?

Slik søker du

Kontakt opptakskontoret: opptak@uia.no

Studiet leveres av Fakultet for helse- og idrettsvitenskap