Videreutdanning

Master i digitalisering

Nettstudier

Heldigital videreutdanning - lær å planlegge og lede digitale prosesser.

Smilende kvinne med penn i hånden skriver noe på et papir og viser til mannlig medstudent

Fakta om programmet

Studiepoeng:
90
Studiets varighet:
4½ år
Organisering
Deltid
Oppstart:
Høst 2024
Åpner for søking:
1. mars
Ordinær søknadsfrist:
1. juni
Studieavgift:
Se praktisk informasjon

Om studiet

Masterstudiet i digitalisering er perfekt for ledere og mellomledere som ønsker nødvendige ferdigheter i å planlegge og påta seg ledelse av digital transformasjon i private og offentlige virksomheter. Studiet tar for seg viktige temaer knyttet til digitalisering, deriblant Digital sikkerhet, bærekraftig digitalisering og kunstig intelligens, som er spesielt etterspurt i dag. Kunnskap om dette er nødvendig dersom man skal lede organisasjoner inn i fremtiden.
 
Digitalisering handler om å tenke nytt, og med master i digitalisering får du kompetanse innenfor et fagfelt som er i kontinuerlig bevegelse. Det er et skreddersydd og erfaringsbasert studium som også gir deg muligheten til å knytte kontakt med fagpersoner som står ovenfor liknende utfordringer i sitt arbeid. Studiet er heldigitalt og tilbys på deltid. Det gir deg derfor muligheten til å balansere arbeid og studier på en god måte.

Masterstudiet i digitalisering gir deg bred innsikt i hvordan digitalisering kan resultere i nye forretningsmodeller, strategier og forbedring av arbeidsprosesser. Du lærer også hvordan teknologien kan bidra til en fremtidsrettet samfunnsutvikling og effektivisering av arbeid.

Du kan velge å søke opptak til hele masterstudiet på 90 studiepoeng eller enkeltemner på 10 studiepoeng. Du kan også søke om å bruke tidligere utdanning som en del av studiet ditt. 

Hva lærer du?

Studiet handler om hvordan digitalisering muliggjør nye strategier, forretningsmodeller og forbedringer av arbeidsprosesser. Du lærer hvordan teknologi kan bidra inn mot en bærekraftig utvikling av samfunnet gjennom effektivisering og modernisering, og hvordan du raskt kan tilegne deg og bruke ny kunnskap til selvstendig analyse av yrkesfaglige- og samfunnsmessige problemstillinger.

Kunnskap

Kandidaten skal:

  • ha avansert kunnskap om hvordan IKT er en viktig strategisk ressurs i norske virksomheter, og spesialisert innsikt i hvordan digitalisering muliggjør nye strategier, omstillinger og forbedringer av arbeidsprosesser i virksomheter
  • ha avansert kunnskap om forretningsprosesser og digitalisering
  • ha inngående kunnskap om samspillet mellom sosiale, organisatoriske og teknologiske faktorer ved innføring og bruk av virksomhetsomspennende informasjonssystemer
  • kunne analysere problemstillinger knyttet til informasjonsteknologiens og digitaliseringens betydning for organisasjons- og samfunnsutvikling
  • kunne anvende kunnskap om hvordan digitalisering kan påvirke ulike dimensjoner ved bærekraft
  • ha inngående kunnskap om data science og dens grunnleggende prinsipper og et overblikk over konsepter og prinsipper og hvordan disse kan anvendes

Ferdigheter

Kandidaten skal:

  • kunne bruke aktuelle teorier, metoder og verktøy for å kartlegge behov og potensiale for digitalisering, samt kunne modellere og analysere virksomhetsprosesser ved hjelp av modelleringsverktøy
  • kunne på selvstendig måte anvende praktisk metodikk og forskningsmetoder i digitaliserings- og prosjektarbeid
  • kunne gjennomføre et selvstendig, avgrenset utviklings- eller forskningsprosjekt i tråd med gjeldende forskningsetiske normer  

Generell kompetanse

Kandidaten skal:

  • kunne analysere relevante fag-, yrkes- og forskningsetiske problemstillinger
  • kunne anvende kunnskaper og ferdigheter innen forretningsprosesser og digitalisering på nye områder for å gjennomføre avanserte innovasjons- og fornyelsesprosjekter
  • kunne anvende forståelse av etikk, juss og bærekraft i utforming og gjennomføring av digitaliseringsprosjekter
  • være i stand til selvstendig og kritisk tenkning
  • ha inngående kunnskap om og kunne kommunisere ulike etiske utfordringer knyttet til digitalisering
  • kunne formidle faglige problemstillinger, analyser og konklusjoner innen fagområdet både muntlig og skriftlig, både til spesialister og til allmennheten
  • ha utviklet evne til samarbeid i grupper og felles problemløsning

Jobbmuligheter

Masterprogrammet i digitalisering vil gi deg kompetanse til å jobbe innen et bredt spekter av stillinger tilknyttet IT og digitalisering, både i offentlig, privat og frivillig sektor.

Ved gjennomført og bestått studium tildeles graden Master i digitalisering.

Studiet alene kvalifiserer ikke for opptak til doktorgradsprogram.

Oppbygning

Undervisningen vil gis som digitale samlinger. I tillegg vil det gjennomføres et metode- og skisseseminar i forbindelse med masteroppgaven, hvor det er fysisk oppmøte. Du gjennomfører normalt ett emne à 10 studiepoeng per semester, i enkelte tilfeller kan du gjennomføre flere enn ett emne per semester, og studieforløpet for den enkelte kan variere noe.

Den erfaringsbaserte Masteren i digitalisering består av forelesninger, gruppe- og prosjektarbeid. Det legges opp til aktiv deltakelse fra studentene gjennom presentasjoner av artikler og eksempler fra praksis. En viktig del av studiet er arbeid med obligatoriske prosjektoppgaver der studenter samarbeider, og det legges også stor vekt på egeninnsats og selvstendig arbeid.

Studiet omfatter 90 studiepoeng. Av disse er 40 studiepoeng obligatoriske fellesemner, og 20 studiepoeng valgemner. De siste 30 studiepoengene er masteroppgaven; et selvstendig forskningsarbeid som gjerne er tett knyttet opp mot et prosjekt eller fenomen i egen organisasjon.

Felles obligatoriske emner (40 studiepoeng)

Valgemner (20 studiepoeng)

Studieplanen legger opp til emnene under, men andre emner kan godkjennes etter søknad. For at et valgemne skal godkjennes må det være på masternivå, av likt omfang, og relatert til studiets overordnede læringsutbytte.

Om du velger andre valgemner vil disse kunne tilbys parallelt med de obligatoriske emnene. Du vil da kunne få dobbel arbeidsbelastning enkelte semester (20 studiepoeng) og andre semester uten at et emne tilbys (0 studiepoeng) 

Masteroppgave (30 studiepoeng)

Masteroppgaven er et forskningsarbeid hvor problemstillinger belyses med utgangspunkt i teoretisk kunnskap tilegnet gjennom studiet og ved hjelp av egnede vitenskapelige metoder.

I masteroppgaven undersøkes problemstillinger knyttet til prosjekter eller utfordringer på egen arbeidsplass, eller problemstillinger knyttet til andre relevante tema som angår arbeidsplassen.

Praktisk informasjon

Studiet tilbys på deltid, med et emne à 10 studiepoeng per semester. Alle emner som inngår i studiet kan tas som enkeltemner, med unntak av masteroppgave.

Studiet har rullerende opptak med oppstart av nytt emne hvert semester. Det går vanligvis tre år mellom hver gang et emne tilbys.

Faglige ressurser

Studieprogramleder for Master i digitalisering er professor Dag Håkon Olsen ved Institutt for informasjonssystemer, Fakultet for samfunnsvitenskap.

Ansatte fra UIAs fagmiljøer bidrar som emneansvarlige og forelesere ved Master i digitalisering, bl.a fra Institutt for Informasjonssystemer, CeDiT – Senter for digital transformasjon og Human-Centered AI (HCAI).

I tillegg bidrar eksperter fra praksisfeltet og fra andre universiteter som gjesteforelesere ved studiet.

Studieavgift

Studiet har en studieavgift på kr 13 000,- per 10 studiepoeng. Masteroppgaven har en studieavgift på kr. 39.000,-

Semesteravgift

Studenter skal betale en lovpålagt semesteravgift til studentsamskipnaden og utgifter til pensumlitteratur

Annen praktisk informasjon

Det stilles krav om at alle studenter ved UIA har egen bærbar datamaskin til bruk i undervisning og eksamen, jf. Forskrift om studier og eksamen ved Universitetet i Agder § 12d.

Søknad og opptak

Opptakskrav

Bachelorgrad eller tilsvarende utdanning av minimum tre års omfang (180 studiepoeng). I tillegg kreves minst 2 års relevant yrkespraksis etter avsluttet utdanning. Den relevante yrkespraksisen skal være fra stilling som normalt krever høyere utdanning.

Det gis ikke betinget opptak til masterprogrammet i digitalisering. For øvrig skjer opptak etter forskrift om opptak til studier og emner ved Universitetet i Agder.

Det gis forbehold om oppstart av studiet gitt tilstrekkelig antall påmeldte.

Du kan velge å søke opptak til hele masterstudiet (90 studiepoeng), eller du kan søke enkeltemner (10 studiepoeng). Du kan også søke om å få innpasset tidligere utdanning som en del av ditt studium.

Oppstart høst

Søk opptak fra 1. mars.

Oppstart vår

Søk opptak fra 1. oktober.

Spørsmål om opptak til studiet?

Slik søker du

Kontakt opptakskontoret: evuopptak@uia.no

Dette sier studentene

  • - Master i digitalisering gir den nødvendige innsikten

    Kjell Gunnar Apalvik har lenge jobbet i skjæringspunktet mellom teknologi og business. Han ser at han må fylle på egen kompetanse dersom han skal henge med i den digitale utviklingen. Digitalisering er noe man må gjøre, samtidig som det skaper mange sårbarheter i samfunnet. En sunn balanse med cybersikkerhet er derfor helt avgjørende for suksess.

  • - Vi må utforske hva som er mulig med digitalisering

    Digitalisering er et felt i stadig utvikling. Etter flere år i arbeid ønsket Ann-Helen Moum faglig påfyll, både for innsikt i hva nyeste forskning har å by på, men også for inspirasjon til egen arbeidsplass.

  • - Studiet forbereder oss på å implementere ny teknologi

    Anette Aas-Hansen har alltid vært interessert og oppdatert på ny forskning og teknologi. Hun syns det er bekymringsfullt at det er mye manglende teknologisk kompetanse innen helse- og omsorgssektoren. Da hun fikk tilbud om gratis videreutdanning gjennom jobben, så kunne hun ikke la muligheten gå fra seg.

Kontakt

Bilde av Dag Håkon Olsen
Studieprogramleder
E-post
dag.h.olsen@uia.no
Telefon
+47 38 14 17 06
Bilde av Vegard Valle
Studierådgiver
E-post
vegard.valle@uia.no
Telefon
+47 38 14 14 27

 

Studiet leveres av Fakultet for samfunnsvitenskap