English version of this page 2-årig master

Mekatronikk, sivilingeniør

Grimstad

En mastergrad i mekatronikk gir deg avanserte teknologiske ferdigheter og åpner dører for høyere stillinger i ulike bransjer som benytter seg av mekatronikk - som produksjon, automasjon, droner, energi og offshore.

En jente som fikser på en gul robot

Fakta om programmet

Studiepoeng:
120
Studiets varighet:
2 år
Organisering
Heltid
Oppstart:
Høst 2024
Åpner for søking:
1. februar
Ordinær søknadsfrist:
15. april
Studieplasser:
40

Om studiet

Mekatronikk er området for den nysgjerrige ingeniør, der ønsker å jobbe med design og utvikling av intelligente maskinsystemer.

Dagens systemer inneholder veldig ofte elementer av mekanikk, elektronikk, datateknikk, kunstig intelligens og maskinlæring for å tilfredsstille de komplekse behov, der stilles av omverden.

Styrken for mekatronikkingeniøren er nettopp høy teoretisk og praktisk viten om de forskjellige områdene og, helt avgjørende, evnen til å kombinere disse konkrete konkurransedyktige produkter.

Masterstudiet bygger ovenpå bachelorstudiet i mekatronikk ved Universitetet i Agder og er således en del av et gjennomgående studieløp innen mekatronikk, hvilket er unikt i Norge. Bachelorstudiet har kjørt siden 1989 og masterstudiet siden 2008 så kandidatene herfra har nå vist verdien sin i en meget bred vifte av bransjer i næringslivet kjennetegnet ved automatisering og/eller styring av maskiner og prosesser.

  • I tillegg til undervisning innen tradisjonelle fagområder som reguleringsteknkk, mekanikk, elektronikk og hydraulikk undervises det også i programmering, sensorer, bildebehandling og anvendt kunstig intelligens.
  • Alt dette er nødvendig grunnlag for en mekatronikkingeniør, men dessuten blandes de forskjellige områdene i spennende og relevante tverrfaglige prosjektarbeider, der fokus er på design og utvikling
  • I tillegg til kandidater fra bachelorstudiet i mekatronikk tas det også opp studenter med en passende bakgrunn innen eksempelvis maskin, elektro, fornybar energi eller tilsvarende. For studenter med annen bakgrunn enn mekatronikk tilbys det harmoniseringsfag for å oppnå tilstrekkelig bakgrunn på enkeltområder.

Hva lærer du?

Innholdet i utdanningen bygger videre på grunnlaget fra bachelorutdanningen, og næringslivets behov til dagens ingeniører har medvirket til å bestemme innholdet i studiet, der dermed fokuserer på elementer med design og analyse av mekatroniske systemer. Dette inkluderer blant annet:

  • Kraft- og bevegelsesanalyse av mekaniske systemer både statisk og dynamisk.
  • Styrkeberegning av strukturelle deler og maskinelementer som akslinger, lagre, drev. I tillegg jobbes det med computerassisterte beregninger med finite-element-metoden (FEM).
  • Design og analyse av hydrauliske og elektriske aktueringssystemer. Hydrauliske systemer inkluderer hydrauliske pumper, motorer, sylindre, manøver- og sikkerhetsventiler. Flere typer av elektriske motorer og motorstyringer modelleres og analyseres.
  • Sensorer til måling av tilstanden i mekatroniske systemer. Dette kan eksempelvis være posisjon, hastighet, akselerasjon, orientering, kraft, moment, trykk, strøm, spenning m.m.
  • Styringssystemer og industriell IT. Det arbeides med mikrokontrollere og programmerbare logiske styringer (PLS-enheter) samt kommunikasjonen mellom styreenheter, aktuatorer og sensorer. Reguleringsteori er også et viktig element.
  • Programmering i flere språk og på flere nivåer blir anvendt som et verktøy i det fleste av kursene i utdanningen.
  • Robotteknologi i forskjellige former er dratt inn i undervisningen.
  • Rapid prototyping blir brukt i flere kurs i utdanningen.
  • Design av mekatroniske systemer med fokus på bærekraft.
  • Hovedprosjektet sist i utdanningen gir mulighet for spisse den enkeltes kompetanse innen enkeltområder om dette ønskes eller styrke tverrfagligheten gjennom oppgaver av en bredere natur.
  • Ettersom en stor del av undervisningen utføres som prosjektarbeid så oppnås det også betydelig erfaring med prosjektstyring og gruppearbeid med teknisk innhold.

Et viktig element i utdanningen er evnen til effektivt å simulere maskiner og prosesser. Det jobbes derfor aktivt med å stille opp det matematiske grunnlaget for selv å kunne stille opp simuleringer samt å kunne bruke kommersiell programvare til å stille opp modeller. Simuleringene brukes i arbeidet med å designe og analysere mekatroniske systemer.

Ovenstående innhold er relevant for utviklingen av moderne maskiner.

Studiet skal utdanne kandidater med høy kompetanse i mekatronikk. Mekatronikk er integrasjonen av maskinteknikk, analog og digital elektronikk og styringsteknikk ved design og framstilling av produkter og prosesser. Studiet skal utvide og styrke kompetansen til ingeniører innen dette feltet.

Vektlegger teori og produktutvikling

Det blir lagt vekt på å bruke den teoretiske kunnskapen til relevante anvendelser og produktutvikling, der alle sider av en produktutviklingsprosess blir behandlet.

Studiet bygger på bachelorgrad i ingeniørfag fra studieprogram mekatronikk, maskin, elektro eller fornybar energi. Studentene vil derfor ved opptak til studiet ha ulik bakgrunn og kompetanse avhengig av studieprogram. Første semester i studiet kompenserer for den ulike bakgrunnen ved at det tilbys to "harmoniseringsemner", hvert på 7,5 studiepoeng.

Dette er relevant første semester

I første semester må studenter med maskinbakgrunn ta emnet MAS417 Programmering og programvareutvikling (7,5 sp), og studenter med elektrobakgrunn og fra fornybar energi må ta emnet MAS412 Maskinelementer (7,5 sp).

De tekniske emnene Reguleringsteknikk, Maskintekniske systemer, Modellering og simulering av mekatroniske systemer og Industriell IT utgjør kjernen i studietilbudet. Dette er emner der samspillet i mekatronikk mellom mekanikk, elektronikk og datateknologi, brukt i mekaniske produkter og systemer, blir utviklet og analysert.

Dette er viktig tredje semester

Tredje semester inneholder to obligatoriske kurser og to valgfag. Studentene kan velge fritt blant de tilbudte valgfagene som vist i studieplanen ovenfor. I det obligatoriske prosjektfaget brukes innholdet fra valgfagene. Valgfagene gir mulighet for å spisse kompetansen sin innen kunstig intelligens og maskinlæring, robotikk, biomekatronikk, programmering og endelig mekanisk design.

Masteroppgaven

Masteroppgaven skal være et selvstendig arbeid innenfor et sentralt fagområde i studiet. Gjennom arbeidet med masteroppgaven vil studentene få en introduksjon til forsknings- og utviklingsarbeid. De vil lære å vurdere forskning og vitenskapelige publikasjoner, og de vil få nødvendige kunnskaper om dokumentasjon av utviklings- og forskningsarbeider.

Se hele studieplanen.

Undervisning

Undervisningsspråk: Engelsk

Praksis og samarbeid

I studietiden har studentene tilgang og tett samarbeid med Mechatronics Innovation Lab (MIL) som holder til på campus. 

I studietiden kan studenter i mekatronikk også få relevant arbeidserfaring og kontakt med næringslivet i studentbedriften Young Industrial Innovators

Samarbeid med næringslivet

Næringslivet i regionen medvirker til å holde innholdet i studiet oppdatert og relevant, men bedriftene bidrar også med relevante problemstillinger behandlet i undervisningen og ikke minst med forslag til avsluttende masteroppgaver.

Bedrifter inviteres også til å gi gjesteforelesninger på studiet så i tillegg til et verdifullt nettverk med medstudenter er det mulig å skape direkte kontakter til næringslivet.

Utveksling

Du kan reise på utveksling i et semester i utlandet hos en av våre partnerinstitusjoner.

Hit kan du reise på utveksling i dette studiet

Alt du trenger å vite om utveksling

Dobbeldiplom (DDP) i Vorarlberg, Østerrike

I en stadig mer globalisert verden stiller arbeids- og samfunnslivet økende krav til global innsikt og erfaring. UiA ønsker å integrere studentutveksling i alle studieprogram. Som mekatronikkstudent har du muligheten til å ta en dobbeltgrad på UiA og FH Vorarlberg i Østerrike.

Vær oppmerksomhet på dette

Vær oppmerksom på at du må registrere deg for Double Degree -programmet innen 15. februar. Søknaden til FH Vorarlberg må sendes innen 15. mai.

  • Du har muligheten til å studere ett eller to semestre ved FH Vorarlberg. Det vil være mulig å forlenge oppholdet etter at du har startet utvekslingssemesteret ditt på FH Vorarlberg.
  • I samsvar med østerriksk lov må dobbeltgradsstudenter også betale gebyret for det østerrikske studentforbundet (ÖH).
  • Gebyret er 20,20 euro per semester og må betales i to semestre (selv om du bare studerer i ett semester ved FH Vorarlberg).
  • Hvis du bestemmer deg for å studere i to semestre, må du vurdere at presentasjonen/eksamen på masteroppgaven vil finne sted på FH Vorarlberg.

For mer detaljert informasjon om dobbeltstudiet ved UiA og FH Vorarlberg, ta kontakt med Morten Kjeld Ebbesen. Dersom du vil søke programmet, vil Internasjonalt kontor på campus Grimstad hjelpe deg med søknadsprosessen og alle andre formaliteter angående utvekslingsoppholdet ved FH Vorarlberg.

Studiemiljø

Campus Grimstad skårer høyt på det faglige og sosiale i den nasjonale studentundersøkelsen, Studiebarometeret. Vårt campus er kjent blant våre studenter for sitt fantastiske studiemiljø og for å være en rimelig by å bo i.

Denne studentbyen tilbyr en rekke spennende muligheter - få et innblikk her!

Jobb- og karrieremuligheter

Masterstudenter fra mekatronikkstudiet er attraktiv arbeidskraft. På grunn av den tverrfaglige kompetansen du får gjennom studiet, vil du som mekatronikkingeniør være kvalifisert for et bredt spekter av jobber. Fullført studium gir graden master i teknologi – sivilingeniør.

Hva kan du bli?

Masterstudenter fra mekatronikkstudiet er attraktiv arbeidskraft. På grunn av den tverrfaglige kompetansen du får gjennom studiet, vil du som mekatronikkingeniør være kvalifisert for et bredt spekter av jobber og ha en kunnskap som gjør det mulig å kommunisere med flere spesialistgrupper.

Kandidatene får ansettelse innen industri som utvikler industrielt produksjonsutstyr, automatisert utstyr, robotindustri, posisjoneringssystemer, entreprenørmaskiner, kraner, løfteutstyr og autonome/selvkjørende maskiner.

En del av disse typer utstyr brukes også i den maritime sektoren, så en del kandidater jobber også med utstyr i offshore-industrien.

Videre studier

Gjennom studiet kan du kvalifisere deg til forskerutdanning (ph.d) innen mekatronikk ved Universitetet i Agder, eller annen forskerutdanning innen ingeniørvitenskap ved UiA eller andre universitetet og høgskoler.

Dette sier våre studenter

  • Eva jobber som teknisk prosjektleder 2. mai 2024 11:03

    Mastergraden i mekatronikk har gitt Eva Selmer-Olsen flere karrieremuligheter og varierte arbeidsoppgaver: Fra produksjon til 3D-tegning.

  • Opprettet eget selskap etter studiene 2. mai 2024 10:54

    – Nå som jeg driver eget firma, er kunnskapen i matematikk og fysikk svært nyttig fordi vi tilbyr spesialkompetanse som hjelper oss med å lage gode løsninger for kundene, sier Sondre Tørdal.

Søknad og opptak

Søk Lokalt opptak innen 15. april 

Søknadsfrist er 1. mars for noen søkere

Opptakskrav

Opptakskravet er fullført og bestått treårig bachelorgrad i ingeniørfag, basert på nasjonal rammeplan, innen fagområdene mekatronikk, maskin, elektro eller fornybar energi.

Videre stilles følgende krav som delvis går ut over minimumskravene i rammeplanen:

  • Minst 25 studiepoeng i relevant matematikk
  • Minst 5 studiepoeng i statistikk
  • Minst 7,5 studiepoeng i fysikk

Det stilles krav om vektet gjennomsnittskarakter på C eller bedre.

For øvrig skjer opptak etter forskrift om opptak til studier og emner ved Universitetet i Agder.

Bachelorstudier fra UiA som kan kvalifisere

Tilsvarende studier fra andre utdanningsinstitusjoner kan også kvalifisere - se nærmere info under Opptakskrav.

Poenggrenser ved forrige opptak

Poenggrensene endrer seg fra år til år, avhengig av karakterene til de som søker studiene. Det gir altså bare en indikasjon på om du får studieplass.

  • Førstegangsvitnemålkvote (skolepoeng): Alle kvalifiserte
  • Ordinær kvote (konkurransepoeng): Alle kvalifiserte

Om poengberegning og poenggrenser i lokalt opptak

Karakterkalkulator på utdanning.no

Spørsmål om opptak til studiet?

Slik søker du

Kontakt opptakskontoret: opptak@uia.no

Kontakt

Studiet leveres av Fakultet for teknologi og realfag