Studiepoeng
Høst 2020
Studiested
Kristiansand

Er du interessert i samfunnet rundt oss og hvordan det har blitt slik det har blitt? Ønsker du et bedre grunnlag for egne meninger om politikk, økonomi og sosiale forhold? På bachelorstudiet i historie utvikler du dine kunnskaper og analytiske evner.

Studiet dreier seg om hvordan komplekse samfunnsmessige sammenhenger har utviklet seg over tid. Du utvikler evner og erfaring innenfor det å innhente informasjon, analysere den og formidle kunnskap og vurderinger til andre både skriftlig og muntlig. Dette er etterspurt kompetanse i stadig større deler av arbeidslivet.

Emnet Humanister i praksis (TFL201) gir en unik mulighet til å anvende kunnskap i arbeidslivet.

Hva lærer du?

• Du kan tilegne deg, ordne og systematisere kunnskap for å besvare en historisk problemstilling
  • Plassere historiske hendelser i de epokene de hører hjemme - og redegjøre for grensene mellom epokene
  • Trekke sammenhenger mellom norsk, europeisk og verdens historie
  • Gjøre rede for hva vitenskapelig kildekritikk innebærer
  • Forklare hvilke trekk ved kildene som får historikerne til å vurdere noen kilder som bedre enn andre. Vise hva som skiller faghistorie fra annen historieskriving
  • Uttrykke deg faghistorisk både muntlig og skriftlig
  • Skrive faghistoriske arbeider av et visst omfang på egen hånd
  • Samarbeide faglig med andre

Jobbmuligheter

Bachelorstudiet i historie er ikke et profesjonsstudium. Det betyr at du selv må tenke gjennom hva du ønsker å arbeide med i fremtiden og sy sammen dine studier. Studieveilederne og karriereveilederne ved universitetet vil kunne hjelpe deg i denne planleggingen, blant annet ved å anbefale valgemner og diskutere mulige yrkesvalg.

Det er behov for historiekunnskap i både privat og offentlig sektor. Ved å planlegge ditt studieløp nøye, er det mange dører som kan åpne seg for deg. Det er en aktuell grunnutdanning for studenter som ønsker å bli lærere, forskere, journalister eller ønsker arbeid i forlag, i kultursektoren eller i nasjonale og internasjonale organisasjoner. Arbeidsgivere vil være opptatt av din samlede kompetanse, som inkluderer både arbeidserfaring og organisasjonsarbeid i tillegg til selve studiene.

Ved Universitetet i Agder vil du kunne få arbeidspraksis ved å ta emnet TFL201 Humanister i praksis. Hvis du vurderer å arbeide selvstendig, vil emnet TFL108 Entreprenørskap for humanister være relevant.

Gjennom å engasjere deg i studentforeningens aktiviteter kan du i tillegg tilegne deg nyttig organisasjonserfaring som vil styrke dine muligheter på arbeidsmarkedet.

Oppbygning

I breddeenheten (60 studiepoeng) er det vanlig å velge et annet faglig innhold som skal supplere fordypningsenheten  i historie. Det legges til rette for at hele eller deler av dette kan tas i utlandet. Det er mulig å søke på Religionsstudier i Asia (30 sp) som del av breddeenheten.

Ta kontakt med instituttet for å få informasjon om følgende: bytte om på år to og tre i programmet, fritt valgt emne, TFL201 Humanister i praksis, utveksling og valg av breddefag.

Vær oppmerksom på at undervisningen gis blokkvis i noen semestre.

Se hele studieplanen

Opptakskrav og poeng

Generell studiekompetanse.

Poenggrense ved forrige opptak

Ordinær kvote

Alle

Alle søkere konkurrerer om en studieplass i en ordinær kvote. I denne kvoten konkurrerer du på grunnlag av konkurransepoengene dine. Konkurransepoeng består av karakterpoeng og eventuelle tilleggspoeng.

Kvote for førstegangsvitnemål

Alle

Du konkurrerer i kvoten for førstegangsvitnemål dersom du ikke fyller mer enn 21 år i året du søker opptak og har fått utstedt førstegangsvitnemål på normert tid i videregående opplæring, eller har generell studiekompetanse på bakgrunn av vitnemål fra yrkesfag og studiekompetansefagene. Skal du søke studier med spesielle opptakskrav, og konkurrerer i førstegangsvitnemålkvoten, må fagene som inngår i det spesielle opptakskravet stå på førstegangsvitnemålet ditt. 50 prosent av alle studieplassene gis i denne kvoten, og du konkurrerer kun med skolepoengene dine. Det står «Førstegangsvitnemål» på vitnemålet ditt om du har det.

Utveksling

I en stadig mer globalisert verden stiller arbeids- og samfunnslivet økende krav til global innsikt og erfaring. UiA ønsker å integrere studentutveksling i alle studieprogram.

Alt du trenger å vite om utveksling

Videre studier

Studiet kan inngå som del av et studieløp som sammen med Praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) kan gi undervisningskompetanse og mulighet for tilsetting i skolen. Vi gjør oppmerksom på at fra høsten 2019 gjelder nye opptakskrav til PPU. Du kan lese mer om opptakskrav til PPU her

Dette sier studentene

Søkekode

Antall plasser

Norsk

Enkelte emner kan bli gitt på engelsk.

Spørsmål om opptak til studiet?

Spørsmål om innholdet i studiet?

Studiet tilbys av

Fakultet for humaniora og pedagogikk

Se hele studieplanen

Spør studentene

Clio er studentforeningen for historiestudentene ved UiA. Følg eller spør dem gjerne for innblikk i studenttilværelsen.

(UiA tar ikke ansvar for innhold og svar gitt av studentforeninger.)

Andre studier du kanskje vil like

Ved UiA møter studentene våre en stor variasjon av arbeidsformer; alt fra storforelesninger til kollokviegrupper og nettvideoer. I faget globalhistorie lager førstelektor Andreas Aase små videoforelesninger som studentene kan se når det passer dem.

Se en smakebit her – "hvorfor har vi penger?":