Bachelor

Historie

Kristiansand

Hvordan kan kunnskap om fortiden hjelpe oss inn i fremtiden?  På bachelorprogrammet i historie har du mange muligheter til å utforske historien og historiefaget fra forskjellige perspektiver og innenfor flere brede og smale forskningsfelt.

Historiestudent leter etter bok

Fakta om programmet

Studiepoeng:
180
Studiets varighet:
3 år
Organisering
Heltid
Oppstart:
Høst 2024
Åpner for søking:
1. februar
Ordinær søknadsfrist:
15. april
Studieplasser:
30

Om studiet

Du kan ta deler av utdanningen i utlandet eller velge blant et mangfold av ulike støttefag ved UiA. Du har også mulighet for å tilegne deg relevant arbeidserfaring gjennom praksis. Ved å sette sammen studiet utfra dine interesser og mål, former du selv retning for hva du kan arbeid med etter fullført utdanning.

Hva lærer du?

Historiefaget forsøker å finne svar på hvordan kunnskap om fortida kan hjelpe oss til å forstå nåtiden og skape retning for fremtiden. Du skal tilegne deg kompetanse på historie og historiefaget på forskjellige måter:

  • Du skal få kunnskap om historiske hendelser og plassere de i epokene de hører hjemme.
  • Du skal forstå hvordan historie blir til gjennom forskningsspørsmål, kildegransking, kildeutvalg og argumentasjon.
  • Du skal bli bevisst på hvordan historie kan brukes og misbrukes og derigjennom ha stor innflytelse enkeltindivider, grupper og samfunn.
  • Du skal utforme problemstillinger og skrive faghistoriske tekster av et visst omfang på egen hånd.

I tillegg til kunnskap om historie, hvordan den blir til og anvendes, vil du få særlig god kompetanse på å lese og skrive lengre tekster, formidle, innhente og strukturere informasjon, analysere, argumentere og reflektere kritisk.

Undervisning

I første studieår er det omtrent 12 timer undervisning i uka. Det meste blir lagt opp som forelesninger og avbrekk med studentaktiviteter. Noen uker hvert semester legges det opp til seminarer der du kan få råd om oppgaveskriving og/eller veiledning på oppgaver du skal arbeide med gjennom semesteret.

Det er obligatoriske oppgaver i alle emner. Det er ikke obligatorisk å møte på all undervisning, men det er anbefalt for å oppnå best mulig læringsutbytte. Utenom den organiserte undervisningen, legges det opp til selvstudium og arbeid med skriftlige oppgaver.

I første semester skal du delta i grupper som blir ledet av en studentmentor i førstesemesterordningen God start.

I andre studieår er studentgruppen mindre, og det legges i større grad opp til seminarer og arbeid med større oppgaver. I tillegg skal du gjennomføre Ex Phil og Ex Fac og velge et valgfritt emne, for eksempel Humanister i praksis eller Entreprenørskap for humanister.

I tredje studieår skal du velge et breddefag eller dra på studentutveksling. Vi anbefaler alle som har mulighet, å studere ett eller to semester i utlandet. Les mer om breddefag og utveksling på våre nettsider.

Undervisningsspråket er norsk og engelsk. De fleste emnene i første året gis på norsk, mens en del av emnene andre året gis på engelsk.

Utveksling

Vi anbefaler alle å dra på utveksling!

Et utvekslingsopphold vil gi en ekstra, faglig dimensjon til studiene. Det kan påvirke din personlige utvikling og øke din motivasjon, selvstendighet og evne til problemløsning. Du vil få kunnskap om kultur, språk og interkulturell kommunikasjon. Dette er viktig kompetanse i et samfunn som er mer og mer globalt, multikulturelt og digitalt.

På utveksling studerer du normalt innenfor et annet fagfelt enn historie, for å få en faglig bredde i bachelorstudiet. Det er også mulig å fordype seg innen historie i utlandet.

Bachelorprogrammet har en rekke kvalitetssikrede utvekslingsavtaler med samarbeidsinstitusjoner i mange land. Våre tidligere studenter har blant annet dratt til Polen, Nederland, Tyskland, New Zealand, Frankrike og USA.

Hit kan du reise på utveksling i dette studiet

Alt du trenger å vite om utveksling

Studiemiljø

"Hvis jeg skal peke på én ting ved selve studiet som virkelig har truffet meg, så er det foreleserne. De er svært faglig dyktige og holder forelesninger og seminarer som både er nyttige og engasjerende." Marte Rokstad, 3. studieår.

 "Som bachelorstudent hadde jeg mulighet til å være med på første gjennomføring av emnet «Humanister i praksis», som jeg oppfordrer alle studenter som har mulighet til å ta." Torstein Folkedal Hansen, tidligere student.

På historie er både studenter og ansatte opptatt av å skape et godt og inkluderende studiemiljø. Det er kort vei mellom studenter, undervisere, veiledere og studentmentorer.

Som historiestudent blir du medlem av linjeforeningen Clio som samler alle historiestudenter fra årsstudium til master. Det arrangeres både sosiale og faglige aktiviteter gjennom studieåret.

Følg linjeforeningen Clio på Facebook

Førstesemestertilbudet God start skal gi det en trygg start på studietiden både faglig og sosialt.

Studietiden som historiestudent

Jobb- og karrieremuligheter

En bachelor i historie vil utvikle deg som menneske og vil komme til nytte både i arbeid og i samfunnsliv, men du må selv tenke gjennom hva du ønsker å arbeide med i fremtiden, og sy sammen dine studier.

Hva kan du bli?

Det er behov for historiekunnskap i både privat og offentlig sektor. Ved å planlegge ditt studieløp godt, er det mange dører som kan åpne seg for deg. Kommune og stat, museer, arkiver, frivillige organisasjoner eller stiftelser er aktuelle arbeidsplasser.

Private og offentlige virksomheter innen media og kultur trenger også ansatte med gode historiekunnskaper. Det kan være stillinger som konservator, arkivar, rådgiver, journalist eller konsulent.

Les mer om karriereveier for humanister

Videre studier

Bachelorstudiet kvalifiserer for videre studier på masternivå – både i Norge og i utlandet. Opptakskravene ved det enkelte masterstudium, i tillegg til karakterene, bestemmer hva du kan studere videre. Vær oppmerksom på at endringer i opptakskrav kan forekomme.

Aktuelle masterstudier på UiA:

Studiet kan inngå som del av et studieløp som sammen med mastergrad og Praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) kan gi undervisningskompetanse og mulighet for tilsetting i skolen.

Kan du ta master andre steder enn på UiA?

Ja, studiet kvalifiserer for masterstudier også andre steder. Det er opptakskontoret ved studiestedet som tilbyr masteren som må vurdere om du er kvalifisert ut ifra deres opptakskrav. Siden opptakskrav kan endre seg, må det enkelte studiested du vil søke svare spesifikt på dette.

Søknad og opptak

Søk Samordna opptak innen 15. april

Søknadsfrist er 1. mars for noen søkere

Opptakskrav

Generell studiekompetanse

Poenggrenser ved forrige opptak

Poenggrensene endrer seg fra år til år, avhengig av karakterene til de som søker studiene. Det gir altså bare en indikasjon på om du får studieplass.

  • Førstegangsvitnemålkvote: Alle kvalifiserte
  • Ordinær kvote: Alle kvalifiserte

Om poengberegning og poenggrenser i Samordna opptak

Karakterkalkulator på utdanning.no

Spørsmål om opptak til studiet?

Slik søker du

Kontakt opptakskontoret: opptak@uia.no

Studiet leveres av Fakultet for humaniora og pedagogikk