Hovedmålgruppen for helsesykepleie er barn, unge og deres familier. Studieprogrammet i helsesykepleie skal lære deg å arbeide helsefremmende, forebyggende og endringsfokusert på individ-, gruppe-, system- og samfunnsnivå. Helsesykepleiere arbeider for eksempel ved helsestasjoner, i skolehelsetjenesten, helsestasjoner for ungdom og vaksinasjons- og smittevernkontor.
Etter endt utdanning skal du kunne bidra til utvikling av helsetjenesten i takt med demografiske, sosiale, miljømessige og teknologiske endringer.
Studiet skal lære deg å fremme gode helsevalg, mestring og livskvalitet. Du skal også kunne identifisere skjevutvikling, omsorgssvikt og sykdom. Som helsesykepleier skal du kunne bidra til utvikling av likeverdige tjenestetilbud. Dette innebærer at du kan arbeide kultursensitivt og sikre tilrettelagte språklige og kulturelle tjenester. Det legges vekt på å utvikle evne til etisk og kritisk refleksjon, og å kunne arbeide kunnskapsbasert.
Når du er ferdig med studiet skal du kunne gjøre selvstendige, systematiske kliniske vurderinger, prioriteringer og beslutninger. Du skal også kunne bidra til å skape trygge relasjoner gjennom kommunikasjon, veiledning og tverrfaglig samarbeid.
Masterutdanningen (120 sp) i helsesykepleie kvalifiserer for å arbeide helsefremmende og forebyggende med barn, ungdom og familier, og med nettverks- og miljøarbeid. Annet aktuelt arbeid er stillinger innenfor undervisning, fagutvikling eller ledelse.
Studenter som avslutter studiet uten å gjennomføre masteroppgaven, oppfyller krav om ansettelse som helsesykepleier.
Faglig grunnlag for opptak til masterprogrammet er bachelorgrad i sykepleie eller tilsvarende utdanning av minimum tre års omfang (180 studiepoeng) og minimum ett års dokumentert ansiennitet som autorisert sykepleier i 100 prosent stilling.
Opptakskravene er fastsatt med grunnlag i Forskrift om nasjonal retningslinje for helsesykepleierutdanning. Opptak skjer etter Forskrift om opptak til studier og emner ved Universitetet i Agder.
Studiet har krav om politiattest.
Fakultet for helse- og idrettsvitenskap legger til rette for studentutveksling gjennom etablerte mobilitetsprogrammer som Erasmus+ og Nordplus, men også gjennom bilaterale avtaler med universiteter i land utenom EU, for eksempel i Afrika, Australia og USA. Utveksling kan foregå blant annet i forbindelse med gjennomføring av masteroppgaven, men det kan også legges til rette for utveksling på andre tidspunkter.
Mastergraden kvalifiserer for opptak til doktorgradsstudier.
120
30
Norsk