5-årig master

Grunnskolelærerutdanning for trinn 1-7, lektor

Kristiansand

En lektorutdanning som kombinerer formidling og fagkunnskap med fokus på barn. Kvalifiserer for verdens viktigste yrke.

Gruppe barn med lærer er ute og undersøker livet i plenen

Fakta om programmet

Studiepoeng:
300
Studiets varighet:
5 år
Organisering:
Heltid
Oppstart:
Høst 2024
Åpner for søking:
1. februar
Ordinær søknadsfrist:
15. april
Studieplasser:
105

Om studiet

Grunnskolelærerutdanning for trinn 1-7 gir deg lektortittel og bred fagkompetanse. Ved UiA tilbyr vi alle undervisningsfag og du vil få muligheten til å velge dine fag underveis i studieløpet. Vi har også internasjonale utvekslingsmuligheter til blant annet USA, England og Australia.

Hva lærer du?

Som student på grunnskolelærerutdanning for 1.–7. trinn vil du utvikle dine pedagogiske evner og lære hvordan du kan tilrettelegge for best mulig undervisning for de yngste barna i skolen. Begynneropplæring i lesing og skriving hos barn står sentralt.  
I tillegg til å lære mer om fagene dine, hvordan lære bort og hvordan barn og unge lærer, får du også kunnskap om å være en god klasseleder å skape trygghet i klasserommet. Det å være grunnskolelærer for 1.–7. trinn handler om å være en viktig rollemodell, legge grunnlaget for videre læring, slik at elevene kan utvikle sitt talent og se sitt potensiale. 

Undervisning

Undervisningsspråk: Norsk.

Studiet gjenspeiler læreryrket og mye av undervisningen kan du legge i din «verktøykasse» med undervisningsopplegg og arbeidsformer til når du selv står i klasserommet, enten det er i praksis eller som ferdig utdannet. 

Gjennom øvinger, dialog og samhandling med faglærere, praksislærere, medstudenter og elever utvikles profesjonskompetanse og lærerdyktighet. 

Du vil oppleve varierte, spennende, studentaktive undervisningsformer, og digitale læringsverktøy er en del av alle fagene. Du blir oppfordret til å løfte problemstillinger og gi eksempler fra den praktiske skolehverdagen du møter, og vurdere dem i lys av pedagogisk og didaktisk teori. 

Lærerutdannere som jobber i praksisfeltet bidrar i undervisningen med eksempler på arbeidsmåter og læremidler i obligatoriske og valgte fag, og har en viktig oppgave som modeller og mentorer. Dette innebærer modellering og refleksjon rundt sentrale læreroppgaver. 

Praksis

Å utvikle seg fra å være i klasserommet som lærer og ikke elev er en viktig del av utdanningen. Som grunnskolelærerstudent kan du se frem til 110 spennende og lærerike praksisdager som gir deg relevant erfaring fra første dag.

Vi starter tidlig i første semester med noe observasjon, før vi, med veiledning og gradvis progresjon, jobber oss mot individuell praksis i fjerde studieår. En praksis som studentene selv sier er – Den mest realistiske praksisperioden vi har hatt!

Praksis er alltid veiledet og praksislæreren din følger deg gjennom hele praksisperioden. Vi har avtaler med skoler over hele Agder, og vi jobber for at du skal få erfare ulike elevgrupper på 1.–7. trinn. Du kan forvente støtte og konstruktive tilbakemeldinger som hjelper deg på veien mot å bli den læreren elevene dine husker.

Her kan du også få muligheten til å ha praksis ved foten av Kilimanjaro. Vi har praksisavtale med UWC East Africa, den internasjonale skolen i Tanzania, en IB-skole med campus i byene Moshi og Arusha.

Utveksling

Du kan ta hele 6. semester i utlandet hos en av våre partnerinstitusjoner.

Som grunnskolelærerstudent hos oss har du mulighet til å ta et utvekslingssemester ved en av våre partnerinstitusjoner i utlandet. Du kan velge om du vil reise langt eller kort, vi har avtaler med partnere i Australia, USA, Europa og Norden. 

Et semester i utlandet gir deg muligheten til å velge andre emner og fag, få ny inspirasjon og ideer som er nyttige å ta med seg videre inn i ditt framtidige yrke.

Hit kan du reise på utveksling i dette studiet

Alt du trenger å vite om utveksling

Studiemiljø

I tillegg til å være en fantastisk fin by, mener studentene det er et utrolig godt studentmiljø, åpne og fine lokaler, åpne dører til foreleserne og lett å bli kjent på tvers av studiene. Kristiansand er en akkurat passe stor studentby der det er stort nok til mangfold, og lite nok til nærhet. 

Som grunnskolelærerstudent vil du være en del av et stort fellesskap. Du vil være en viktig del av dine medstudenters læringsmiljø gjennom samarbeid, felles refleksjoner og faglige diskusjoner.

Bli en del av det pulserende studentmiljøet i Kristiansand hvor du vil finne en mengde linjeforeninger og det flunkende nye studenthuset “Bare”, midt i Kvadraturen.

Jobb- og karrieremuligheter

Som grunnskolelærer blir du attraktiv på arbeidsmarkedet, og du kan jobbe i hele Norge og utlandet. Undersøkelser viser at profesjonsutdanninger gir lettere jobb og over 90 % av nyutdannede lærere er i relevante jobber seks måneder etter endt utdanning.

Fullfører du grunnskolelærerutdanning for trinn 1–7 på normert tid og jobber som lærer i minst tre år, kan du få slettet opp til kr. 106.000,– av studielånet ditt. Les mer om ordningen på Lånekassen sine sider.

Hva kan du bli?

Med denne utdanningen blir du grunnskolelærer på 1.–7. trinn. Masterutdanningen gir deg lektortittel.

Du kan også jobbe i andre stillinger relatert til skole, undervisning og opplæring, blant annet i barnehager (krever videreutdanning i barnehagepedagogikk) og i voksenopplæringen.

Videre studier

UiA har et bredt etter- og videreutdanningstilbud som er spesielt tilpasset lærere. Mer om tilbudet for ansatte i skolen.

Du kan bygge på fagkompetansen din med ekstra årsstudier og noen emner innenfor grunnskolelærerutdanningen tilbys også som enkeltemner for ferdig utdannede lærere som har anledning til å følge undervisning på dagtid. Mer om tilbudet enkeltemner for lærere.

Er du interessert i faglig fordypning ut over det grunnskolelærerutdanningen tilbyr, kan du ha muligheten til å ta en ph.d.–spesialisering i ditt masterfag.

Søknad og opptak

Søk Samordna opptak innen 15. april

Søknadsfrist er 1. mars for noen søkere

Opptakskrav

Generell studiekompetanse og minimum 40 skolepoeng, samt et gjennomsnitt på minimum karakteren 3,0 i norsk (393 timer) og 3,0 i fellesfaget i matematikk (224 timer, som oftest 1P + 2P) fra videregående opplæring.

Søkere som ikke dekker kravet til minst 40 skolepoeng kan fremdeles blir kvalifiserte med det tidligere kravet: gjennomsnittskarakter på minimum 3,0 i norsk (393 timer) og minimum 4,0 i matematikk (224 timer), og minst 35 skolepoeng.

Kravet i matematikk oppfylles også med minimum karakteren 2 i programfag i matematikk med minimum 140 timer (R- eller S-matematikk).

Skal du bli lærer og oppfyller ikke mattekravet?

Du kan melde deg opp til privatisteksamen, og samtidig på et gratis nettbasert kurs før 1. februar. Dette er tilbud i matematikk for deg som vil bli lærer, men som ikke oppfyller karakterkravet 4 i matematikk. Kurset vil være nettbasert og tilbys for elever og studiesøkende over hele landet.

Andre krav i løpet av studiet

Du må levere politiattest når du begynner på studiet for å kunne delta i praksis. Du må imøtekomme medisinske krav i forbindelse med praksis, les mer om tuberkuloseundersøkelse nederst på siden.

Studiet har skikkethetsvurdering gjennom hele studietiden.

Poenggrenser ved forrige opptak

Poenggrensene endrer seg fra år til år, avhengig av karakterene til de som søker studiene. Det gir altså bare en indikasjon på om du får studieplass.

  • Førstegangsvitnemålkvote: Alle kvalifiserte
  • Ordinær kvote: Alle kvalifiserte

Om poengberegning og poenggrenser i Samordna opptak

Karakterkalkulator på utdanning.no

Spørsmål om opptak til studiet?

Slik søker du

Kontakt opptakskontoret: opptak@uia.no

Studiet leveres av Avdeling for lærerutdanning