Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold
Varighet
3 år
Omfang
Heltid
Start
Høst 2024
Studiested
Grimstad

Informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) spiller en sentral rolle i samfunnet i dag, og er viktig for utvikling, drift, sikkerhet i digitale system virksomheter i privat og offentlig sektor benytter seg av. Behovet for kvalifisert arbeidskraft er stort og med en dataingeniørutdanning fra UiA, vil du være høyst kvalifisert for spennende og interessante oppgaver innenfor digital teknologi. Du kan spesialisere deg innenfor softwareutvikling, softwareprosesser, design og arkitektur, modellering og databaser, internetteknologi, eller innenfor cybersikkerhet og tilhørende teknologier og prosesser for å beskytte systemer, nettverk, programmer og enheter og data fra cyberangrep. Les mer om retningsvalg nedenfor.

Som student i Grimstad får du spennende og arbeidslivsrelevante teknologistudier. De fleste studentene på fakultetet skriver sine bachelor- og masteroppgaver i samarbeid med eksterne bedrifter og virksomheter. Som student kan du også velge å ta et internship (praksis) som del av bachelorgraden din.

Hva lærer du?

Dataingeniørutdanningen på UiA har to spesialiseringer innenfor de to hovedområdene softwareutvikling og cybersikkerhet.

Dataingeniør med spesialisering softwareutvikling kvalifiserer for stillinger innenfor blant annet utvikling av programmer og systemer for mikrokontrollere, håndholdte enheter, datamaskiner og skybaserte løsninger.

Dataingeniør med spesialisering cybersikkerhet har et fokus på å gi den utdanningen som møter behovet i samfunnet om økt beredskap og sikkerhetskunnskap rundt IKT-systemer. Ved spesialisering innenfor cybersikkerhet vil du være kvalifisert for stillinger innen IKT-sikkerhet der kunnskap om programvaresikkerhet, inntrengningsdeteksjon, risiko analyse av IKT, og sikker drift av IT-systemer står i fokus.

Som datastudent kan du velge å ta et internship (praksis) som del av din bachelorgrad. Internship tilbys som et valgemne 5. semester i bachelorprogrammet.

Det er også mulig å velge fag på tvers av spesialiseringen slik at du selv kan forme din egen kompetanse for å imøtekomme behov i næringslivet. Etter fullført dataingeniør ved UiA begynner mange av våre studenter i konsulentbransjen, hos private og statlige bedrifter og hos større industrikonsern.

Jobbmuligheter

Det er stor etterspørsel etter arbeidskraft med dataingeniørbakgrunn i både offentlig og privat sektor.

Som ingeniør i softwareutvikling er du kvalifisert for stillinger innenfor blant annet utvikling og vedlikehold av programmer og systemer for mikrokontrollere, håndholdte enheter, datamaskiner og skybaserte løsninger. Som ingeniør i nettverksdrift og sikkerhet er du kvalifisert for stillinger innenfor drift av nettverk / datasystemer, nasjonal infrastruktur og sikkerhet, samt hos ulike utstyrsleverandører.

Begge studieretninger gir også mulighet for spesialiserende masterstudier.

Oppbygning

Se hele studieplanen

Opptakskrav og poeng

Opptakskrav er en av følgende:

1) Generell studiekompetanse med R1, R2 og Fysikk1 eller tilsvarende.

- Bruk søkekode 201 004 og søk via Samordna opptak.
- Søkere som mangler R1, R2 og/eller Fysikk1 må søke lokalt opptak til tresemesterordningen (TRES) med søkekode 9911 og starte med sommerkurs i matematikk.

2) Ettårig forkurs for ingeniørutdanning.
- Bruk søkekode 201 004 via Samordna opptak.

3) Toårig teknisk fagskole. Søkere med nyere godkjent 2-årig fagskoleutdanning i tekniske fag. og R1, R2 og Fysikk 1.
- Søkere som har tatt R1, R2 og Fysikk 1 søker via Samordna opptak med søkerkode 201 004.
- Søkere som mangler R1, R2 og/eller Fysikk1 må søke lokalt opptak med søkekode 9965 og starte med sommerkurs i matematikk.

4) Fag- eller svennebrev innen innen IKT – servicefaget eller fagbrev som bygger på VG1 elektrofag. Andre fagbrev kan komme i betraktning etter søknad. - Søkere som mangler R1, R2 og/eller Fysikk1 må søke lokalt opptak til Y-vei med søkekode 9965 og starte med sommerkurs i matematikk.

Opptakskravene for Y-veien vil bli oppdatert i forhold til endringer i yrkesfaglige utdanningsløp i videregående skole.

Poenggrense ved forrige opptak

Ordinær kvote

Alle kvalifiserte

Kvote for førstegangsvitnemål

Alle kvalifiserte

Utveksling

I en stadig mer globalisert verden stiller arbeids- og samfunnslivet økende krav til global innsikt og erfaring. UiA ønsker å integrere studentutveksling i alle studieprogram.

Alt du trenger å vite om utveksling

Fakta

Søknadsfrist

15. april

1. mars for noen søkergrupper. Gjelder det deg?

Søkekode

201 004

Studiepoeng

180

Antall plasser

120

Undervisningsspråk

Norsk

Enkelte emner kan bli gitt på engelsk.

Spørsmål om opptak til studiet?

Spørsmål om innholdet i studiet?

Studiet tilbys av

Fakultet for teknologi og realfag

Se hele studieplanen

Spør studentene

Beta logo

Beta er studentforeningen for datastudentene ved UiA. Følg eller spør dem gjerne for innblikk i studenttilværelsen.

(UiA tar ikke ansvar for innhold og svar gitt av studentforeninger.)

Snakk med en student

Andre studier du kanskje vil like