Bachelor

Data, ingeniørutdanning

Grimstad

Som dataingeniør har du muligheten til å utvikle innovative digitale løsninger, og jobbe innenfor områder som cybersikkerhet og softwareutvikling.

Hender som taster på et tastatur med skjermer rundt seg

Fakta om programmet

Studiepoeng:
180
Studiets varighet:
3 år
Organisering:
Heltid
Oppstart:
Høst 2024
Åpner for søking:
1. februar
Ordinær søknadsfrist:
15. april
Studieplasser:
120

Om studiet

Informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) spiller en sentral rolle i samfunnet i dag, og er viktig for utvikling, drift, sikkerhet i digitale system virksomheter i privat og offentlig sektor benytter seg av. Behovet for kvalifisert arbeidskraft er stort og med en dataingeniørutdanning fra UiA, vil du være høyst kvalifisert for spennende og interessante oppgaver innenfor digital teknologi.

Du kan spesialisere deg innenfor softwareutvikling, softwareprosesser, design og arkitektur, modellering og databaser, internetteknologi, eller innenfor cybersikkerhet og tilhørende teknologier og prosesser for å beskytte systemer, nettverk, programmer og enheter og data fra cyberangrep. 

Hva lærer du?

Dataingeniørutdanningen på UiA har to spesialiseringer innenfor de to hovedområdene softwareutvikling og cybersikkerhet.

Dataingeniør med spesialisering softwareutvikling kvalifiserer for stillinger innenfor blant annet utvikling av programmer og systemer for mikrokontrollere, håndholdte enheter, datamaskiner og skybaserte løsninger.

Dataingeniør med spesialisering cybersikkerhet har et fokus på å gi den utdanningen som møter behovet i samfunnet om økt beredskap og sikkerhetskunnskap rundt IKT-systemer. Ved spesialisering innenfor cybersikkerhet vil du være kvalifisert for stillinger innen IKT-sikkerhet der kunnskap om programvaresikkerhet, inntrengningsdeteksjon, risiko analyse av IKT, og sikker drift av IT-systemer står i fokus.

Undervisning

Undervisningsspråk: Norsk (enkelte emner kan bli gitt på engelsk)

Det er mulig å velge fag på tvers av spesialiseringen slik at du selv kan forme din egen kompetanse for å imøtekomme behov i næringslivet.

Praksis

Som datastudent kan du velge å ta et internship (praksis) som del av din bachelorgrad. Internship tilbys som et valgemne 5. semester i bachelorprogrammet.

De fleste studentene på fakultetet skriver sine bachelor- og masteroppgaver i samarbeid med eksterne bedrifter og virksomheter. Som student kan du også velge å ta et internship (praksis) som del av bachelorgraden din.

Utveksling

Du kan ta hele 5. semester i utlandet hos en av våre partnerinstitusjoner.

Hit kan du reise på utveksling i dette studiet

Alt du trenger å vite om utveksling

Studiemiljø

Campus Grimstad skårer høyt på det faglige og sosiale i den nasjonale studentundersøkelsen, Studiebarometeret. Vårt campus er kjent blant våre studenter for sitt fantastiske studiemiljø og for å være en rimelig by å bo i. Denne studentbyen tilbyr en rekke spennende muligheter - få et innblikk her!

Våre undervisere i dette studiet har åpen-dør-policy.

Studentforening og mentorordninger

  • Beta er studentforeningen for datastudentene ved UiA. Følg eller spør dem gjerne for innblikk i studenttilværelsen (UiA tar ikke ansvar for innhold og svar gitt av studentforeninger)
  • UiA tilbyr mentorprogrammet FYSE (First Year Study Environment) med formål om å bedre førsteårsstudenters trivsels- og læringsmiljø på campus. Vi ønsker at alle nye bachelorstudenter skal få en så god start på sine studier som mulig. Møte med høyere utdanning og studenttilværelsen kan være utfordrende. Våre studenter får derfor tilbud om et mentorprogram gjennom hele første semester, for å hjelpe dem med å finne seg til rette på campus og å mestre studiene.

Jobb- og karrieremuligheter

Det er stor etterspørsel etter arbeidskraft med dataingeniørbakgrunn. Etter fullført dataingeniør ved UiA begynner mange av våre studenter i konsulentbransjen, hos private og statlige bedrifter og hos større industrikonsern.

Hva kan du bli?

Som ingeniør i softwareutvikling er du kvalifisert for stillinger innenfor blant annet utvikling og vedlikehold av programmer og systemer for mikrokontrollere, håndholdte enheter, datamaskiner og skybaserte løsninger.

Som ingeniør i cybersikkerhet er du er du kvalifisert for stillinger innenfor drift av nettverk / datasystemer, nasjonal infrastruktur og sikkerhet, samt hos ulike utstyrsleverandører.

Begge studieretninger gir også mulighet for spesialiserende masterstudier.

Fullført treårig ingeniørutdanning (180 studiepoeng) gir graden bachelor i ingeniørfag.

Videre studier

Aktuelle masterstudier på UiA:

Kan du ta master andre steder enn på UiA?

Ja, studiet kvalifiserer for masterstudier også andre steder. Det er opptakskontoret ved studiestedet som tilbyr masteren som må vurdere om du er kvalifisert ut ifra deres opptakskrav. Siden opptakskrav kan endre seg, må det enkelte studiested du vil søke svare spesifikt på dette.

 

Søknad og opptak

Søk Samordna opptak innen 15. april

Søknadsfrist er 1. mars for noen søkere

Opptakskrav

Opptakskrav er en av følgende:

1) Generell studiekompetanse med R1, R2 og Fysikk1 eller tilsvarende.

- Bruk søkekode 201 004 og søk via Samordna opptak.
- Søkere som mangler R1, R2 og/eller Fysikk1 må søke lokalt opptak til tresemesterordningen (TRES) med søkekode 9911 og starte med sommerkurs i matematikk.

2) Ettårig forkurs for ingeniørutdanning.
- Bruk søkekode 201 004 via Samordna opptak.

3) Toårig teknisk fagskole. Søkere med nyere godkjent 2-årig fagskoleutdanning i tekniske fag. og R1, R2 og Fysikk 1.
- Søkere som har tatt R1, R2 og Fysikk 1 søker via Samordna opptak med søkerkode 201 004.
- Søkere som mangler R1, R2 og/eller Fysikk1 må søke lokalt opptak med søkekode 9965 og starte med sommerkurs i matematikk.

4) Fag- eller svennebrev innen innen IKT – servicefaget eller fagbrev som bygger på VG1 elektrofag. Andre fagbrev kan komme i betraktning etter søknad. - Søkere som mangler R1, R2 og/eller Fysikk1 må søke lokalt opptak til Y-vei med søkekode 9965 og starte med sommerkurs i matematikk.

Opptakskravene for Y-veien vil bli oppdatert i forhold til endringer i yrkesfaglige utdanningsløp i videregående skole.

Poenggrenser ved forrige opptak

Poenggrensene endrer seg fra år til år, avhengig av karakterene til de som søker studiene. Det gir altså bare en indikasjon på om du får studieplass.

  • Førstegangsvitnemålkvote (skolepoeng): Alle kvalifiserte
  • Ordinær kvote (konkurransepoeng): Alle kvalifiserte

Om poengberegning og poenggrenser i Samordna opptak

Karakterkalkulator på utdanning.no

Spørsmål om opptak til studiet?

Slik søker du

Kontakt opptakskontoret: opptak@uia.no

Kontakt

Studieprogramleder
E-post
arne.wiklund@uia.no
Telefon
+47 37 23 34 24
Bilde av Helga Marie Tobiassen Lid
Studieveileder
E-post
helga.lid@uia.no
Telefon
+47 37 23 31 15
Studiet leveres av Fakultet for teknologi og realfag