English version of this page

Sissel Heidi Helland

Førsteamanuensis
Institutt for ernæring og folkehelse
Telefon
+47 38141766
Mobiltelefon
+4793046472
Kontor I1-021 (Universitetsveien 25, 4630 Kristiansand, Norway)

Ansvarsområde

Jeg er medlem av det prioriterte forskningssenteret Lifecourse Nutrition, som fokuserer på mat og ernæring i de tidlige fasene av livet. Mitt vitenskapelig arbeid kretser rundt mat- og måltider i barnehagen: barn i barnehagealder, med spesielt fokus på matneofobi, matpreferanser og matmot, de ansattes mat- og måltidspraksis i barnehagen, samt implementering av helsefremmende, pedagogiske tiltak, inkludert Sapere-metoden.

Jeg underviser primært i barnehagelærerutdanningen og fungerer som fagkoordinator for fordypning i mat og måltid. Jeg har også ansvaret for EVU-kurset: Mat- og måltid i barnehagen for barnehagelærere.

Forskning

  • Mat og måltid i barnehagen
  • Matneofobi og matmot
  • Måltidspraksis
  • Sapere-metoden
  • Barnehageansatte og deres mat- og måltidserfaringer
  • Implementering av helsefremmende mat- og måltidstiltak i barnehagen 

Undervisning

Barnehagelærerutdanning, bachelor, master og EVU

Kort biografi

  • Førsteamanuensis
  • Barnehagelærer - leder
  • Praksislærer i barnehagelærerutdanning
  • Kokk 

Publikasjoner

  • Medin, Anine Christine; Vik, Frøydis Nordgård; Helle, Christine; Helland, Sissel Heidi; Wills, Andrew Keith & Osorio, Natalie Garzon [Vis alle 22 forfattere av denne artikkelen] (2024). Scaling up evidence-based digital early life nutrition interventions in a county setting: an implementation trial – protocol for Phase 2 of the Nutrition Now project. Frontiers in Public Health. ISSN 2296-2565. 11. doi: 10.3389/fpubh.2023.1326787. Fulltekst i vitenarkiv
  • Helland, Sissel Heidi; Bjørkkjær, Tormod; Grasaas, Erik & Øverby, Nina Cecilie (2022). Staff feeding practices, food neophobia, and educational level in early education and care settings: A cross-sectional study. Appetite. ISSN 0195-6663. 180. doi: 10.1016/j.appet.2022.106379. Fulltekst i vitenarkiv
  • Blomkvist, Eli Anne Myrvoll; Wills, Andrew Keith; Helland, Sissel Heidi; Hillesund, Elisabet Rudjord & Øverby, Nina Cecilie (2021). Effectiveness of a kindergarten-based intervention to increase vegetable intake and reduce food neophobia amongst 1-year-old children: a cluster randomised controlled trial. Food & Nutrition Research (FNR). ISSN 1654-6628. 65. doi: 10.29219/fnr.v65.7679. Fulltekst i vitenarkiv
  • Helland, Sissel Heidi; Øverby, Nina Cecilie; Blomkvist, Eli Anne Myrvoll; Hillesund, Elisabet Rudjord; Strømmer, Sofia & Barker, Mary Elizabeth [Vis alle 7 forfattere av denne artikkelen] (2021). Wow! They really like celeriac! Kindergarten teachers' experiences of an intervention to increase 1-year-olds' acceptance of vegetables. Appetite. ISSN 0195-6663. 166. doi: 10.1016/j.appet.2021.105581. Fulltekst i vitenarkiv
  • Blomkvist, Eli Anne Myrvoll; Hillesund, Elisabet Rudjord; Helland, Sissel Heidi; Simhan, Indra Laetitia & Øverby, Nina Cecilie (2019). Diet and Neurodevelopmental Score in a Sample of One-Year-Old Children-A Cross-Sectional Study. Nutrients. ISSN 2072-6643. 21(11). doi: 10.3390/nu11071676. Fulltekst i vitenarkiv
  • Blomkvist, Eli Anne Myrvoll; Helland, Sissel Heidi; Hillesund, Elisabet Rudjord & Øverby, Nina Cecilie (2018). A cluster randomized web-based intervention trial to reduce food neophobia and promote healthy diets among one-year-old children in kindergarten: study protocol. BMC Pediatrics. ISSN 1471-2431. 18(232), s. 1–8. doi: 10.1186/s12887-018-1206-8. Fulltekst i vitenarkiv
  • Johannessen, Berit; Helland, Sissel Heidi; Øverby, Nina Cecilie; Fegran, Liv & Bere, Elling (2018). "A bumpy road": Kindergarten staff experiences of participation in an intervention to promote healthy diets in toddlers. Appetite. ISSN 0195-6663. 127, s. 37–43. doi: 10.1016/j.appet.2018.04.008.
  • Djupegot, Ingrid Laukeland; Nenseth, Camilla; Bere, Elling; Bjørnarå, Helga Birgit; Helland, Sissel Heidi & Øverby, Nina Cecilie [Vis alle 8 forfattere av denne artikkelen] (2017). The association between time scarcity, sociodemographic correlates and consumption of ultra-processed foods among parents in Norway: a cross-sectional study. BMC Public Health. ISSN 1471-2458. 17(1). doi: 10.1186/s12889-017-4408-3. Fulltekst i vitenarkiv
  • Helland, Sissel Heidi; Bere, Elling; Bjørnarå, Helga Birgit & Øverby, Nina Cecilie (2017). Food neophobia and its association with intake of fish and other selected foods in a Norwegian sample of toddlers: A cross-sectional study. Appetite. ISSN 0195-6663. 114, s. 110–117. doi: 10.1016/j.appet.2017.03.025.
  • Helland, Sissel Heidi & Øverby, Nina Cecilie (2017). Fremtidens barnehager – økt fokus på barns medvirkning i matlaging i barnehagen. I Wilhelmsen, Britt Unni (Red.), Mat- og måltidsaktiviteter i barnehagen. Universitetsforlaget. ISSN 9788215027265. s. 57–67.
  • Helland, Sissel Heidi; Bere, Elling & Øverby, Nina Cecilie (2016). Study protocol for a multi-component kindergarten-based intervention to promote healthy diets in toddlers: a cluster randomized trial. BMC Public Health. ISSN 1471-2458. 16(1). doi: 10.1186/s12889-016-2952-x. Fulltekst i vitenarkiv

Se alle arbeider i Cristin

  • Helland, Sissel Heidi & Øverby, Nina Cecilie (2021). Barn, matmot og måltider. Helsefremmende og pedagogisk praksis. Cappelen Damm Akademisk. ISBN 9788202709778. 164 s.

Se alle arbeider i Cristin

  • Øverby, Nina Cecilie; Helle, Christine & Helland, Sissel Heidi (2024). Forskerfokus: Den lange veien mot (noe) Matnyttig.
  • Helland, Sissel Heidi & Øverby, Nina Cecilie (2023). The Sapere Method in Early Childhood Education and Care. Nutrition Now project and Sensory training according to the Sapere method.
  • Øverby, Nina Cecilie & Helland, Sissel Heidi (2023). Matnyttig- Å fremme gode matvaner og matomsorg de første 1000 dagene av et barns liv.
  • Øverby, Nina Cecilie & Helland, Sissel Heidi (2023). Matnyttig- å fremme gode matvaner og matomsorg de første 1000 dagene av livet.
  • Helland, Sissel Heidi (2023). Måltidene i barnehagen: hvordan og hvorfor arbeide med matglede & matmot?
  • Helland, Sissel Heidi; Bjørkkjær, Tormod; Vejrup, Kristine & Øverby, Nina Cecilie (2023). Facilitators and barriers related to the forthcoming implementation of a web-based “healthy eating” resource to support ECEC staff: A qualitative interview study with teachers .
  • Helland, Sissel Heidi (2023). Implementering av Matnyttigs måltidsråd: Hvordan øve og veilede for felles måltidspedagogiskpraksis i avdelingen? .
  • Øverby, Nina Cecilie; Hillesund, Elisabet Rudjord; Helland, Sissel Heidi; Helle, Christine; Wills, Andrew Keith & Lamu, Admassu Nadew [Vis alle 23 forfattere av denne artikkelen] (2023). Evaluating the effectiveness and implementation of evidence-based early-life nutrition interventions in a community setting a hybrid type 1 non-randomized trial – the Nutrition Now project protocol. Frontiers in Endocrinology. ISSN 1664-2392. 13. doi: 10.3389/fendo.2022.1071489. Fulltekst i vitenarkiv
  • Helland, Sissel Heidi & Bjørkkjær, Tormod (2022). Studentene lærer for lite om mat og måltidet. [Fagblad]. Første steg nr. 4/2022.
  • Helland, Sissel Heidi & Bjørkkjær, Tormod (2022). Slik får du barna til å smake ny mat. [Internett]. Utdanningsnytt.no.
  • Helland, Sissel Heidi (2022). Implementering av Matnyttig: Hvordan få til gode prosesser? .
  • Helland, Sissel Heidi (2022). Matneofobi, selektivt kosthold og styrking av matmot.
  • Helland, Sissel Heidi (2022). Kresenhet - inspirasjonsforelesning for styrere/enhetsledere i barnehager i Arendal kommune.
  • Helland, Sissel Heidi & Bjørkkjær, Tormod (2021). Ettåringer kan like all slags mat. [Internett]. Forskning.no.
  • Helland, Sissel Heidi & Bjørkkjær, Tormod (2021). Sellerispisende ettåringer overrasket i barnehagen. [Internett]. uia.no.
  • Helland, Sissel Heidi & Bjørkkjær, Tormod (2021). Barnas matvaner overrasket barnehagelærerne. [Fagblad]. Barnehage.no.
  • Helland, Sissel Heidi (2021). Ettåringer og mat. [Radio]. NRK Sørlandsendingen.
  • Øverby, Nina Cecilie; Helland, Sissel Heidi; Helle, Christine & Vik, Frøydis Nordgård (2021). Kosthold og ernæring i de første 1000 dagene – kan vi investere klokere?
  • Helland, Sissel Heidi (2020). Måltidet kan være en maktkamp for å få barn til å smake eller spise. [Fagblad]. Fredrikke nr 4 / 20.
  • Helland, Sissel Heidi (2020). Forskningsbasert mat- og måltidspraksis i barnehagen.
  • Helland, Sissel Heidi (2019). Forskning på barns matmot i barnehagen. Folkehelsen : Sanitetsforeningens blad. ISSN 0808-3878. s. 5–8.
  • Helland, Sissel Heidi (2019). Matneofobi og matmot.
  • Helland, Sissel Heidi (2019). Mat og måltid i barnehagen.
  • Helland, Sissel Heidi (2019). Råd fra eksperten: Hvordan få toåringen i barnehagen til å smake på ny mat? [Internett]. Barnehage.no.
  • Helland, Sissel Heidi (2019). Skal videreutdanne barnehagelærere innen mat og måltid. [Internett]. Barnehage.no.
  • Helland, Sissel Heidi (2019). Med kjøkkenhage på pensum. [Internett]. Universitetet i Agder.
  • Helland, Sissel Heidi (2019). EVU. Helse og matglede i barnehagen. [Internett]. Universitetet i Agder.
  • Engeset, Dagrun; Bjørkkjær, Tormod; Helland, Sissel Heidi & Medin, Anine Christine (2019). Flere må ta kosthold på alvor . Agderposten. ISSN 0805-3723. s. 24–25.
  • Helland, Sissel Heidi (2019). Matskepsis hos små barn og spiseråd små barn . [Radio]. NRK, Sørlandssendinga.
  • Helland, Sissel Heidi & Øverby, Nina Cecilie (2019). Experiences from implementing dietary interventions in kindergarten.
  • Helland, Sissel Heidi (2019). Gjør barna kjent med ny mat i barnehagen. [Internett]. Universitetet i Agder, Forskning.no, Utdanningsforskning.no.
  • Helland, Sissel Heidi (2019). Vil gi barna matmot. [Avis]. Fædrelandsvennen.
  • Medin, Anine Christine; Hillesund, Elisabet Rudjord; Helland, Sissel Heidi & Vik, Frøydis Nordgård (2019). Tar samfunnet kosthold på alvor? Skolemat, barnehagemåltid og sukkeravgift.
  • Helland, Sissel Heidi; Øverby, Nina Cecilie & Vik, Frøydis Nordgård (2019). Arenaer for folkehelse og ernæring. I Engeset, Dagrun; Torheim, Liv Elin & Øverby, Nina Cecilie (Red.), Samfunnsernæring. Universitetsforlaget. ISSN 9788215030630. s. 183–193.
  • Helland, Sissel Heidi (2017). Ny metode kan hjelpe deg: Slik kan du få kresne barn til å spise maten sin. [Avis]. Aftenposten, Bergens Tidende og andre aviser v/Schibsted .
  • Helland, Sissel Heidi & Øverby, Nina Cecilie (2017). Preliminary results from a multi component kindergarten-based intervention to promote healthy diet in toddlers. A cluster randomized trial.
  • Blomkvist, Eli Anne Myrvoll; Helland, Sissel Heidi; Hillesund, Elisabet Rudjord & Øverby, Nina Cecilie (2017). A cluster randomized web-based intervention trial among one-year-old children in kindergarten to reduce neophobia and promote healthy diets. A description.
  • Helland, Sissel Heidi (2017). Mat og måltid i barnehagen – muligheter og utfordringer ved implementering av ny rammeplan.
  • Helland, Sissel Heidi; Bjørnarå, Helga Birgit; Bere, Elling & Øverby, Nina Cecilie (2017). Food neophobia and its association with intake of fish and other selected foods in a sample of 2-year-old’s.
  • Helland, Sissel Heidi (2017). Hva er mat- og måltidspedagogikk?
  • Øverby, Nina Cecilie; Helland, Sissel Heidi & Blomkvist, Eli Anne Myrvoll (2016). Barns matmot – Mat for små barnehagemager.
  • Helland, Sissel Heidi (2016). Preschoolers’ Food Courage, an intervention to promote healthy diets in toddlers: a Norwegian sample.
  • Helland, Sissel Heidi (2016). Barns matmot i barnehagen – en pågående intervensjonsstudie.
  • Helland, Sissel Heidi (2016). Barns «matmot» i barnehagen.
  • Øverby, Nina Cecilie; Bere, Elling & Helland, Sissel Heidi (2015). Associations between toddlers' food neophobia and dietary habits. A cross-sectional study.
  • Helland, Sissel Heidi (2015). Jakten på umami.
  • Helland, Sissel Heidi (2015). Kresenhet og matglede hos barn.
  • Helland, Sissel Heidi (2015). Is og kake i ferd med å forsvinne fra barnehagene: Feirer med frukt og smoothie. [Internett]. Fædrelandsvennen.
  • Helland, Sissel Heidi (2014). Barnehagebarn og mat.
  • Bjørnarå, Helga Birgit & Helland, Sissel Heidi (2014). Har du kresne barn? Kristiansandsavisen.
  • Helland, Sissel Heidi & Bjørnarå, Helga Birgit (2014). Please, si at det er pølse i dag. Agderposten. ISSN 0805-3723.
  • Bjørnarå, Helga Birgit & Helland, Sissel Heidi (2014). Livsstil, tidsnød og sånt. Fædrelandsvennen. ISSN 0805-3790.
  • Helland, Sissel Heidi & Bjørnarå, Helga Birgit (2014). Det skal forskes på foreldre og to-åringer. [TV]. NRK, Dagsrevyen 21, Norge i dag.
  • Helland, Sissel Heidi & Bjørnarå, Helga Birgit (2014). Skal forske på tidsklemma. [TV]. NRK, TV Distriktsnyheter Sørlandet.
  • Helland, Sissel Heidi & Bere, Elling (2014). Forsker på tidsklemma. [Radio]. NRK Distriktsnyheter Sørlandet.
  • Helland, Sissel Heidi & Bere, Elling (2014). Tidsklemma skal under lupen. [Internett]. NRK Sørlandet.
  • Helland, Sissel Heidi (2014). Barns matmot. Et pågående forskningsprosjekt om smak og matglede blant to-åringer i barnehage.
  • Helland, Sissel Heidi & Øverby, Nina Cecilie (2014). Med mot til å smake. Positive og negative trekk i barns kosthold - hva betyr det og hva kan vi gjøre?” Et foredrag med sensoriske opplevelser og introduksjon av Barns matmot.
  • Helland, Sissel Heidi & Øverby, Nina Cecilie (2014). Barns matvaner. Presentasjon av prosjektet Barns matmot. [Radio]. NRK Sørlandet, Sørlandssendingen.
  • Øverby, Nina Cecilie & Helland, Sissel Heidi (2014). Med mot til å smake. [Avis]. Aftenposten.
  • Helland, Sissel Heidi; Bere, Elling & Øverby, Nina Cecilie (2013). FOOD FOR PRESCHOOLERS. Annals of Nutrition and Metabolism. ISSN 0250-6807. 63, s. 621–621.
  • Helland, Sissel Heidi; Øverby, Nina Cecilie & Bere, Elling (2013). Food for preschoolers.
  • Helland, Sissel Heidi (2013). Folkehelsestudenter utvikler verktøy for å møte fremtidens helseutfordringer. [Internett]. UiA, Aktuelt.
  • Helland, Sissel Heidi (2013). Hvordan få ungdommen mer aktive. [Internett]. Ungt Entrepenørskap.
  • Helland, Sissel Heidi (2013). Gründercamp på UiA. [Avis]. Fædrelandsvennen.
  • Helland, Sissel Heidi (2012). Sunn tur. [Internett]. UiA, Aktuelt.
  • Helland, Sissel Heidi (2012). Få folkehelsestudenter finner jobb. [Avis]. Fædrelandsvennen.
  • Helland, Sissel Heidi (2012). Barnehage som matdommere. [Avis]. Fædrelandsvennen.
  • Helland, Sissel Heidi (2012). Kokkekamp på UiA. [Radio]. NRK, Sørlandet.
  • Helland, Sissel Heidi & Lassen, Karen (2012). Nistepakke på barnehagemenyen. Fædrelandsvennen. ISSN 0805-3790.
  • Helland, Sissel Heidi (2011). Fiskesprell til barnehager og skoler. [Internett]. UiA, Aktuelt.
  • Helland, Sissel Heidi (2011). Unge smaksløker testet lunch. [Internett]. UiA, Aktuelt.
  • Helland, Sissel Heidi & Lassen, Karen (2011). Gambling med barns kosthold. Klassekampen. ISSN 0805-3839.
  • Helland, Sissel Heidi (2009). Fisk gjør deg sterk som Kaptein Sabeltann. [Avis]. Kristiansandsavisen.
  • Helland, Sissel Heidi (2003). Refleksjoner rundt veiledningsautoritet og rogerianske veiledningsbetingelser. Veiledernettverket i Agder Årbok 2003.
  • Helland, Sissel Heidi (2019). Matmot i barnehagen : En studie av toåringers matneofobi og kosthold og hvordan dette kan endres. Universitetet i Agder. ISSN 978-82-7117-932-8. Fulltekst i vitenarkiv

Se alle arbeider i Cristin

Publisert 16. apr. 2024 11:23 - Sist endret 15. mai 2024 13:37