0
Hopp til hovedinnhold

Sissel Heidi Helland

Førsteamanuensis

Fagkoordinator for fordypning i mat og måltid, barnehagelærerutdanning (BLU) og EVU

 
Kontor:
IU024 ( Universitetsveien 25, Kristiansand )

Sissel H. Helland arbeider som førsteamanuensis på Institutt for ernæring og folkehelse og har siden 2009 vært fagkoordinator for fordypning i mat og måltid i barnehagelærerutdanning. Siden 2020 er hun også fagkoordinator for EVU-kurset: Mat- og måltid i barnehagen for barnehagelærere. Hun har doktorgrad i helsevitenskap med fokus på mat og måltid i barnehage fra UiA og mastergrad i pedagogikk, også fra UiA. Helland er opprinnelig utdannet barnehagelærer fra Høgskolen i Agder og har videreutdanning i veiledningspedagogikk og coaching. Helland har også fagbrev som kokk. Hun har arbeidet med undervisning i praktisk matlaging og teoretiske emner, veiledning og formidling siden 2009 og i de senere år også med forskning. Hennes vitenskapelig arbeid sentrerer rundt mat og måltid i barnehagen og hun har særlig jobbet med i) matneofobi, ii) mat og måltispraksis og iii) Sapere-metoden.

 

Forskning

  • Mat og måltid i barnehagen
  • Matneofobi
  • Måltidspraksis
  • Sapere-metoden

Medlem av toppforskningssenteret Lifecourse Nutrition og forskningsgruppen FEED

Undervisning

Barnehagelærerutdanning, bachelor, master og EVU.

Arbeidserfaring

Kokk

Barnehagelærer - leder

Praksislærer i barnehagelærerutdanning

Universitetslektor/førsteamanuensis ved UIA

Prosjekter

Barns Matmot

Allmenn formidling

  • Helsedirektoratet/UiO
  • Nasjonal kompetansetjeneste for barn med spise- og  ernæringsvansker
  • Høgskolen i Oslo og Akershus/Forbrukerrådet
  • Norske Kvinners Sanitetsforening
  • Sapere international
  • Forskningsdagene - femte klassinger 
  • Forskningsdagene - stand på torvet
  • Sørlandsk lærerstevne
  • Konferanser i regi av lærerutdanning UIA
  • Konferanse i regi av Toppforskningssenteret Lifecourse nutrition, Landslaget for mat og helse i skolen og Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet
  • Arendalsuka
  • Arendal kommune, barnehageetaten
  • NRK nasjonalt og regionalt, Aftenposten, Klassekampen, Bergens tidende, Fædrelandsvennen, Agderposten, Medlemsbladet Fredrikke, Forskning.no, Barnehage.no

Vitenskapelige publikasjoner

  • Blomkvist, Eli Anne Myrvoll; Hillesund, Elisabet Rudjord; Helland, Sissel Heidi; Simhan, Indra Laetitia; Øverby, Nina Cecilie (2019). Diet and Neurodevelopmental Score in a Sample of One-Year-Old Children-A Cross-Sectional Study. Nutrients. ISSN: 2072-6643. 21 (11). doi:10.3390/nu11071676.
  • Johannessen, Berit; Helland, Sissel Heidi; Øverby, Nina Cecilie; Fegran, Liv; Bere, Elling (2018). "A bumpy road": Kindergarten staff experiences of participation in an intervention to promote healthy diets in toddlers. Appetite. ISSN: 0195-6663. 127s 37 - 43. doi:10.1016/j.appet.2018.04.008.
  • Blomkvist, Eli Anne Myrvoll; Helland, Sissel Heidi; Hillesund, Elisabet Rudjord; Øverby, Nina Cecilie (2018). A cluster randomized web-based intervention trial to reduce food neophobia and promote healthy diets among one-year-old children in kindergarten: study protocol. BMC Pediatrics. ISSN: 1471-2431. 18 (232). s 1 - 8. doi:10.1186/s12887-018-1206-8.
  • Helland, Sissel Heidi; Bere, Elling; Bjørnarå, Helga Birgit; Øverby, Nina Cecilie (2017). Food neophobia and its association with intake of fish and other selected foods in a Norwegian sample of toddlers: A cross-sectional study. Appetite. ISSN: 0195-6663. 114s 110 - 117. doi:10.1016/j.appet.2017.03.025.
  • Helland, Sissel Heidi; Øverby, Nina Cecilie (2017). Fremtidens barnehager – økt fokus på barns medvirkning i matlaging i barnehagen. Mat- og måltidsaktiviteter i barnehagen. ISBN: 9788215027265. Universitetsforlaget. Kapittel 4. s 57 - 67.
  • Djupegot, Ingrid Laukeland; Nenseth, Camilla; Bere, Elling; Bjørnarå, Helga Birgit; Helland, Sissel Heidi; Øverby, Nina Cecilie; Torstveit, Monica Klungland; Stea, Tonje Holte (2017). The association between time scarcity, sociodemographic correlates and consumption of ultra-processed foods among parents in Norway: a cross-sectional study. BMC Public Health. ISSN: 1471-2458. 17 (1). doi:10.1186/s12889-017-4408-3.
  • Helland, Sissel Heidi; Bere, Elling; Øverby, Nina Cecilie (2016). Study protocol for a multi-component kindergarten-based intervention to promote healthy diets in toddlers: a cluster randomized trial. BMC Public Health. ISSN: 1471-2458. 16 (1). doi:10.1186/s12889-016-2952-x.
  • Helland, Sissel Heidi (2020). Forskningsbasert mat- og måltidspraksis i barnehagen.
  • Helland, Sissel Heidi (2019). Matneofobi og matmot.
  • Helland, Sissel Heidi (2019). Mat og måltid i barnehagen.
  • Helland, Sissel Heidi (2019). Råd fra eksperten: Hvordan få toåringen i barnehagen til å smake på ny mat?.
  • Helland, Sissel Heidi (2019). Skal videreutdanne barnehagelærere innen mat og måltid.
  • Helland, Sissel Heidi (2019). Med kjøkkenhage på pensum.
  • Helland, Sissel Heidi (2019). EVU. Helse og matglede i barnehagen.
  • Helland, Sissel Heidi (2019). Matskepsis hos små barn og spiseråd små barn.

Sist endret: 20.03.2020 14:03