Noen lærer raskt og tilpasser seg uten videre utvikling og endringer i skolehverdag og arbeidsliv. Andre har særskilte behov og trenger mer tilpasning og mer tid på seg. Da kan vi sette inn tiltak for den enkelte, eller vi kan endre og utvikle organisasjonen. Spesialpedagoger kombinerer gjerne begge deler. De tilrettelegger lærings- og utviklingsopplegg for den enkelte og for større grupper.
Spesialpedagogikk dreier seg om å legge til rette for at barn, unge og voksne med særskilte behov får utvikle seg som enkeltindivider og sammen med fellesskapet de tilhører. Du lærer å sette inn individrettede tiltak, men også bygge kompetanse og utvikle organisasjoner, skoler og arbeidsplasser der mennesker med særlige behov tar del i fellesskapet. Spesialpedagoger arbeider både med oppfølging av enkeltindivider og med å forvalte ressurser og utvikle organisasjoner og grupper. Målet er å fremme utviklings- og læringsprosesser også for de med særlige behov.
Med mastergrad i spesialpedagogikk kan du arbeide med opplæring, utdanning og ledelse av spesialpedagogisk virksomhet. Aktuelle arbeidsplasser er skole, barnehage, pedagogisk psykologisk tjeneste, offentlig administrasjon, Statped og det øvrige hjelpeapparatet, f.eks. NAV, barnevern og attføringsbedrifter. Mulighet for jobb finnes innenfor alle deler av forvaltningen, det vil si på kommunalt, fylkeskommunalt og statlig nivå. Det er også aktuelt å arbeide innenfor organisasjonsliv og i private virksomheter som har spesialpedagogiske oppgaver.
I en stadig mer globalisert verden stiller arbeids- og samfunnslivet økende krav til global innsikt og erfaring. UiA ønsker å integrere studentutveksling i alle studieprogram.
Generelt opptakskrav er bachelorgrad eller tilsvarende utdanning av minimum tre års omfang (180 studiepoeng). I opptaksgrunnlaget skal det inngå:
1. Integrert studium (minst 120 studiepoeng) i spesialpedagogikk eller fordypning i spesialpedagogikk (minst 80 studiepoeng hvorav minimum 20 studiepoeng må være på nivå 2)
2. a. Bachelorgrad i pedagogikk eller lærerutdanning (grunnskolelærer/allmennlærer, barnehagelærer/førskolelærer, praktisk-pedagogisk utdanning som bygger på universitets- og høyskoleutdanning av minst 180 studiepoengs omfang)
b. minimum 30 studiepoeng spesialpedagogikk
3. a. Bachelorgrad innen psykologi, barnevern, logopedi, sosialt arbeid eller vernepleie
b. minimum 30 studiepoeng spesialpedagogikk
Det stilles krav om vektet gjennomsnittskarakter på C eller bedre. Kravet beregnes på grunnlag av hele bachelorgraden.
For øvrig skjer opptak etter forskrift om opptak til studier og emner ved Universitetet i Agder.
Studiet har skikkethetsvurdering og krav om politiattest. Studenten må imøtekomme medisinske krav i forbindelse med praksis.
Fullført masterstudium i spesialpedagogikk kan også være et springbrett til videre forskning, og kvalifiserer for opptak til doktorgradsstudiet i spesialpedagogikk.
8470
120
20
Norsk
Enkelte emner kan bli gitt på engelsk
Vil du høre fra noen som faktisk studerer på UiA?