Hvordan blir mennesket påvirket av endringer i arbeidslivet og fremveksten av nye samlivsformer? Hvilken rolle spiller religion, verdier og kulturforskjeller i dagens samfunn? Hvorfor er kunnskap, makt og rikdom ulikt fordelt? I sosiologi studerer du mennesket i samfunnet, og faget gir deg dypere innsikt i denne typen spørsmål. Sosiologien forklarer og fortolker hvordan mennesker blir formet av samfunnet og hvordan mennesker selv bidrar til å forme samfunnet. Studiet gir deg kompetanse til å forstå og forklare samfunnsforhold lokalt, nasjonalt og globalt. Sosiologi er relevant for deg som vil utvikle forståelsen av aktuelle debatter, konflikter og menneskelig samhandling.
Engelsk og norsk er undervisningsspråk.
Sosiologi er vitenskapen om samfunnslivet i vid forstand. I faget lærer du å bruke ulike begreper, teorier og metoder til å forstå hvordan samfunnsforholdene har blitt til og hvordan disse skaper muligheter og begrensninger for enkeltmennesker og grupper. Sosiologer studerer alle typer relasjoner mellom individ, grupper og organisasjoner i små og store sosiale felleskap alt fra møter mellom enkeltindivider til store globale endringsprosesser. Sosiologistudiet ved UiA favner tema som familie, arbeid, utdanning og kultur, klasse og helse, velferdsstaten, etniske relasjoner og flerkulturelle samfunn.
Du lærer ulike forskningsmetoder, som for eksempel statistisk analyse, intervjuer og observasjon.
Blir du student hos oss kan du få søke om å skygge en sosiolog og på den måten få innblikk i hvordan sosiologer kan arbeide med faget sitt.
I andre studieår kan du velge blant ulike studier som bredde. Et av tilbudene er breddepakken «Sustainable Transformation», som handler om betydningen av bærekraft og hvordan vi kan få til bærekraftig utvikling på tvers i samfunnet.
Under ‘Oppbygning’ finner du flere mulige breddevalg.
Kandidater i sosiologi finner du i mange ulike jobber innenfor offentlig forvaltning og privat næringsliv, ledelse og administrasjon, utredningsarbeid, organisasjonsutvikling, konsulentvirksomhet, informasjonsarbeid, forskning, markedsundersøkelser, markedsføring og reklame, undervisning og journalistikk.
Generell studiekompetanse.
Ved direkte søknad til 2. året på sosiologi bachelorprogram
Årsstudium i sosiologi ved UiA eller tilsvarende
Det er mulig å søke opptak direkte til 2. studieår, søkeperioden er fra 1. februar til 1. mars.
Opptakskrav er årsstudium i sosiologi ved UiA eller tilsvarende
I en stadig mer globalisert verden stiller arbeids- og samfunnslivet økende krav til global innsikt og erfaring. Studenter oppfordres til å dra på utveksling og få internasjonal erfaring i sitt 4. semester som er breddeenheten i studiet. På utveksling har du mulighet til å ta ulike fagkombinasjoner. Det kan være en retning innen sosiologien, eller et annet fagområde som for eksempel språk eller religion.
Studiet kan inngå som del av et studieløp som sammen med Praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) kan gi undervisningskompetanse og mulighet for tilsetting i skolen. Vi gjør oppmerksom på at fra høsten 2019 gjelder nye opptakskrav til PPU. Du kan lese mer om opptakskrav til PPU her.
201 900
180
40
Norsk
Engelsk
Vil du høre fra noen som faktisk studerer på UiA?
Bachelorstudiet kvalifiserer for videre studier på masternivå – både i Norge og i utlandet.
Opptakskravene ved det enkelte masterstudium, i tillegg til karakterene, bestemmer hva du kan studere videre. Vær oppmerksom på at endringer i opptakskrav kan forekomme.