Bachelor

Samfunnsrettet ernæringsarbeid

Kristiansand

Maten vi spiser spiller en stor rolle for både menneskers helse og miljømessig bærekraft på jorda.

bærekraft og matlaging står i sentrum

Fakta om programmet

Studiepoeng:
180
Studiets varighet:
3 år
Organisering:
Heltid
Oppstart:
Høst 2024
Åpner for søking:
1. februar
Ordinær søknadsfrist:
15. april
Studieplasser:
30

Om studiet

Gjennom studiet i samfunnsrettet ernæringsarbeid vil du lære hvordan vi som samfunn kan fremme et sunt og bærekraftig kosthold på tvers av ulike samfunnslag og livsfaser på en systematisk måte. Studiet tar for seg betydningen av mat og ernæring for menneskers helse, og hvordan det vi spiser styres av faktorer som politikk, økonomi, og tilgjengelighet av sunn mat, og utruster deg med kunnskapen til å forstå hvordan vi kan skape en mer bærekraftig utvikling. 

Du vil bruke toppmoderne kjøkkenfasiliteter, noe som forsterker den praktiske læringen og forbereder deg for yrkeslivet.

Hva lærer du?

Gjennom studiet vil du tilegne deg bred kunnskap innen ernæringsfaget. Du vil lære om matens innhold av næring og hvordan kostholdet påvirker kroppen og dens funksjoner, samt forståelsen av dens rolle innen forebygging og helsefremming. Videre vil du utforske bærekraftperspektiver på mat og ernæring. Du vil lære om viktige føringer og virkemidler for ernæringsarbeidet lokalt og nasjonalt, samt globale perspektiver for ernæringsarbeid. Å utvikle ferdigheter i å kritisk vurdere forskning innen ernæringsfeltet er sentralt.  

Du vil tilegne deg viktige ferdigheter innen prosjektarbeid, formidling, nytekning og samarbeid, samt kompetanse i planlegging og implementering av ernæringstiltak.

Undervisning

I studiet møter du engasjerte undervisere, studentaktive læringsformer og variert undervisning, som spenner fra klassiske forelseninger til seminarer, innovasjonscamp og praktiske økter på kjøkken. Du vil involveres i prosjektarbeid og gruppediskusjoner, som fremmer samarbeid, kompetanse og læring. Dette gir deg både kunnskap og viktige ferdigheter som forbereder deg til arbeidslivet.

Undervisningsspråk: Norsk (enkelte emner kan bli gitt på engelsk)

Praksis

Praksis er en viktig del av utdanningen, hvor du får anledning til å anvende teori i praksis og tilegne deg verdifull arbeidserfaring. I bachelor i samfunnsrettet ernæring tilbys praksis i 15 arbeidsdager i 3. semester. I tillegg vil du få praksiserfaring ved å jobbe med sosialt entreprenørskap og innovasjon i ernæringsarbeid i 5. semester.     

Eksempler på UiA sine praksisplasser er DNT Sør, Frisklivssentraler, NAV, Gimletroll idrettsfritidsordning, kommunale skolefritidsordninger, trafikksikkerhetstiltaket Trafoen, Agder fylkeskommune, Geitmyra Matkultursenter for barn og Beitostølen Helsesportssenter.

Utveksling

Som student på bachelorprogrammet i samfunnsrettet ernæringsarbeid kan du reise på utveksling i 4. semester og ta valgemner i utlandet. Du kan velge å fordype deg i ulike emner relatert til samfunnsrettet ernæring eller beslektede fagområder. Vi oppfordrer til å benytte seg av utvekslingsmuligheter for å få internasjonal erfaring og perspektiver.

Vi har en rekke kvalitetssikrede utvekslingsavtaler med samarbeidsinstitusjoner i Europa, Australia og USA.

Hit kan du reise på utveksling i dette studiet

Alt du trenger å vite om utveksling

Studiemiljø

Studiemiljøet er preget av engasjerte studenter og undervisere som deler en felles interesse for ernæring og folkehelse. «Jeg opplevde engasjerte forelesere, nyttige tema, gode verdier og et studium i endring. Jeg opplevde at vi som studenter hadde påvirkningskraft og ble hørt» sier tidligere student Svanhild. Dette skaper et støttende og motiverende læringsmiljø hvor alle jobber mot å gjøre en positiv endring i samfunnet.

Egenbetaling

Du må betale en liten egenandel i forbindelse med den praktiske matlagingen første studieår. Nærmere opplysninger vil bli gitt ved semesterstart.

Jobb- og karrieremuligheter

Med en bachelorgrad i samfunnsrettet ernæringsarbeid vil du være kvalifisert for stillinger i både offentlig og privat sektor, hvor du kan bidra til å forme et bærekraftig samfunn gjennom ernæringsrettet arbeid. Noen velger også å starte egen bedrift. 

Hva kan du bli?

Ved å ta en mastergrad etter bachelorstudiet styrker du dine analytiske og metodiske ferdigheter og øker sannsynligheten for å få spennende og relevante stillinger innen samfunnsrettet ernæringsarbeid.

Etter endt utdanning kan du arbeide i en rekke roller, for eksempel.

  • Koordinator for ernæringsprogrammer i ideelle organisasjoner
  • Rådgiver innen mat- og ernæring i kommunen
  • Konsulent i matvareindustrien
  • Ansvarlig for ernæring i bedriftshelsetjenester
  • Prosjektmedarbeider for folkehelseinitiativer
  • Konsulent innen opplysningsvirksomhet eller opplæring

Yrkesmulighetene er mange, og studiet legger grunnlaget for en meningsfull karriere innen ernæring og folkehelse. 

Bachelorprogrammet i samfunnsrettet ernæring kvalifiserer ikke for å jobbe med pasientveiledning og -behandling.

Videre studier

Bachelorstudiet kvalifiserer for videre studier på masternivå. 

Aktuelle masterstudier på UiA:

Kan du ta master andre steder enn på UiA?

Ja, studiet kvalifiserer for masterstudier også andre steder. Det er opptakskontoret ved studiestedet som tilbyr masteren som må vurdere om du er kvalifisert ut ifra deres opptakskrav. Siden opptakskrav kan endre seg, må det enkelte studiested du vil søke svare spesifikt på dette.

Eksempler på aktuelle masterstudier andre steder:

  • Samfunnsernæring, master i helsevitenskap ved OsloMet
  • Sustainable Food Systems, master ved NMBU

Søknad og opptak

Søk Samordna opptak innen 15. april

Søknadsfrist er 1. mars for noen søkere

Opptakskrav

For å søke trenger du generell studiekompetanse. 

Andre krav i løpet av studiet

Du må ha en politiattest, du vil få mer informasjon om dette etter studiestart.

Poenggrenser ved forrige opptak

Poenggrensene endrer seg fra år til år, avhengig av karakterene til de som søker studiene. Det gir altså bare en indikasjon på om du får studieplass.

  • Førstegangsvitnemålkvote (skolepoeng): Alle som var kvalifiserte fikk plass
  • Ordinær kvote (konkurransepoeng): Alle som var kvalifiserte fikk plass

Om poengberegning og poenggrenser i Samordna opptak

Karakterkalkulator på utdanning.no

Spørsmål om opptak til studiet?

Slik søker du

Kontakt opptakskontoret: opptak@uia.no

Kontakt

Studiet leveres av Fakultet for helse- og idrettsvitenskap