Årsstudium

Friluftsliv

Kristiansand

Velkommen til et år hvor lidenskap for friluftsliv møter faglig dybde, praktisk læring og eventyr i Norges vakre natur.

På friluftsliv studiet lærer du mye om natur på Sørlandet

Fakta om programmet

Studiepoeng:
60
Studiets varighet:
1 år
Organisering:
Heltid
Oppstart:
Høst 2024
Åpner for søking:
1. februar
Ordinær søknadsfrist:
15. april
Studieplasser:
27

Om studiet

Vårt friluftsliv årsstudium er mer enn bare et studieår. Du vil fordype deg i norsk friluftstradisjon og nye friluftsaktiviteter gjennom alle fire årstider. Ved å kombinere teoretisk kunnskap med praktiske ferdigheter, legger vi grunnlaget for en omfattende forståelse av friluftsliv. Med spesielt fokus på kyst- og skjærgårdsaktiviteter får du utforske Sørlandskystens unike landskap, samt de flotte fjellene i Setesdal. 

Studiet gir mulighet for sertifiseringer som våtkort, brattkort, båtførerprøve, og turleder Den Norske Turistforening sommer og vinter.

Hva lærer du?

Gjennom vårt årsstudium vil du få kompetanse i planlegging og ledelse av friluftsaktiviteter for ulike grupper, i varierte miljøer og årstider. Du vil tilegne deg verdifull kunnskap om friluftslivets tradisjoner, pedagogikk, naturkunnskap, norsk kulturarv samt aktuelle lover og forskrifter. 

Dette gir deg et solid fundament for å formidle og veilede innen friluftsliv, med en dyp respekt for naturen og kulturen den er en del av.

Undervisning

Undervisningen er dynamisk og variert, med en sterk vektlegging på praktisk erfaring i ekte naturmiljøer. Fra kajakkpadling langs kysten til turer i fjell, skog og ved vann, blir du aktivt engasjert i læringen din. Vi tror på «learning by doing» som sikrer at hver student får «hands-on» erfaring. Vårt mål er å utruste deg med de nødvendige ferdighetene for å lede og inspirere andre i friluftsliv.

Undervisningsspråk: Norsk (deler av undervisningen kan bli gitt på engelsk)

Praksis

Praksiselementet i studiet styrker din praktiske kunnskap og gir innsikt i arbeidslivet innen friluftsliv. Gjennom samarbeid med Midt-Agder Friluftsråd og Den Norske Turistforening, får du verdifulle erfaringer som forbereder deg for fremtidige yrkesroller.

Studiemiljø

«Mine beste minner er fra året jeg tok friluftsliv,» deler Inger, en tidligere student. «Dette studiet tilbyr ikke bare faglig kunnskap, men også uforglemmelige opplevelser og et sterkt samhold blant studenter. Her blir du en del av et engasjert fellesskap som deler din lidenskap for naturen.»

Jobb- og karrieremuligheter

Med et årsstudium i friluftsliv åpner det seg nye muligheter innen naturbasert arbeid. Friluftsliv kan kombineres med utdanninger innen helse, folkehelsearbeid, reiseliv, sosialt arbeid, lærer, barnehagelærer etc. Friluftsliv årsstudium gir en verdifull tilleggskompetanse innen nevnte arbeidsområder.

Hva kan du bli

Etter endt studium kan du arbeide innen en rekke felt, inkludert turistforeninger, friluftsråd, naturbasert reiseliv, barnehager, skoler og helserehabilitering. Mulighetene er mange, og du kan finne roller som turleder, naturguide, lærer i friluftsliv, koordinator for naturaktiviteter, og mer.

Videre studier

Friluftsliv kan også kombineres med utdanninger innen helse, folkehelsearbeid, reiseliv, sosialt arbeid, lærer, barnehagelærer etc. Friluftsliv årsstudium gir en verdifull tilleggskompetanse innen disse arbeidsområder.

Friluftsliv årsstudium kan være et springbrett til videre utdannelse. Det kan inngå som et år i en bachelorgrad i idrett eller folkehelsearbeid.

Søknad og opptak

Søk Samordna opptak innen 15. april 

Søknadsfrist er 1. mars for noen søkere

Opptakskrav

For å søke trenger du generell studiekompetanse. 
Studiet stiller krav om god fysisk form, svømmeferdigheter, og grunnleggende skiferdigheter.  

Andre krav i løpet av studiet

Du må ha en politiattest, du vil få mer informasjon om dette etter studiestart.

Poenggrenser ved forrige opptak

Poenggrensene endrer seg fra år til år, avhengig av karakterene til de som søker studiene. Det gir altså bare en indikasjon på om du får studieplass.

  • Førstegangsvitnemålkvote (skolepoeng): Alle kvalifiserte søkere kom inn
  • Ordinær kvote (konkurransepoeng): Alle kvalifiserte søkere kom inn

Om poengberegning og poenggrenser i Samordna opptak

Karakterkalkulator på utdanning.no

Spørsmål om opptak til studiet?

Slik søker du

Kontakt opptakskontoret: opptak@uia.no

Kontakt

Bilde av Geir Øvrevik
Studieprogramleder
E-post
geir.ovrevik@uia.no
Telefon
+47 38 14 10 36
Bilde av Marianne Vorraa
Studieveileder
E-post
marianne.vorraa@uia.no
Telefon
+47 38 14 18 59
Studiet leveres av Fakultet for helse- og idrettsvitenskap