Videreutdanning

Verdier – til berikelse eller besvær? Etikk i barnehagen

Kristiansand

Få innsikt og erfaring med verdibasert arbeid i barnehagen

Kvinne forklarer noe i et klasserom

Fakta om programmet

Organisering
Deltid
Oppstart:
Høst 2024
Åpner for søking:
1. mars
Ordinær søknadsfrist:
1. juni
Studieplasser:
25

Om studiet

Dette emnet retter seg mot pedagogiske ledere, barnehagelærere og fagarbeidere i barnehage, og søkere må være ansatt i en barnehage når de følger emnet.

Emnet vil gi innsikt i og praktisk erfaring med å arbeide med barnehagens verdigrunnlag relatert til fagområdet etikk, religion og filosofi. Sentrale tema det vil bli undervist i er bl. annet nærhetsetikken og dens betydning i en barnehagehverdag, samt hvordan man kan identifiserer verdikonflikter og reflekterer over egne holdninger og verdiprioriteringer. Videre vil emnet ha fokus på konkretisering av de verdiene som kommer til uttrykk i Barnehageloven og i Rammeplanen for barnehagen.

Hva lærer du?

Etter fullført emne skal studentene:

  • ha kunnskap hvordan man kan arbeide med barnehagens verdigrunnlag og fagområdet etikk, religion og filosofi.
  • ha grunnleggende kunnskap om nærhetsetikk og dens betydning i en barnehagehverdag.
  • kunne konkretisere de verdiene som uttrykkes i barnehageloven og i Rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver (2017).
  • kunne lede andre i verdiarbeid.
  • kunne identifisere verdikonflikter i hverdagen og reflektere over egne holdninger og verdiprioriteringer

Oppbygging

Emnet gjennomføres med to samlinger hvor første samling er fysisk. Samling nummer to kan gjøres nettbasert dersom studentene ønsker det. Samlingene går over to hele dager.

Samlingene vil bestå av forelesninger, gruppearbeid og praktiske øvelser, herunder bruk av digitale verktøy. Mellom samlingene vil det bli gitt veiledning digitalt og det forventes at studentene jobber selvstendig mellom samlingene.

Praktisk informasjon

Datoer

Samlinger høsten 2024:

19. og 20. september

21. og 22. november

Eksamen

Eksamen er individuell og todelt. Den ene delen er en mappevurdering og består av en skriftlig rapportering knyttet til studentenes utprøving av praktisk verdiarbeid i egen barnehage. Den andre delen er en muntlig fremlegging av erfaringer med verdiarbeidet i egen barnehage. De to deler vektes 50 % hver.

Praktisk informasjon om eksamen ved UiA

Studieplan

Se hele studieplanen

Søknad og opptak

Opptakskrav

Generell studiekompetanse. Søkere må være i jobb i en barnehage når studiet gjennomføres.

Løpende opptak

Dette kurset har løpende opptak. «Først til mølla»-prinsippet gjelder dersom du er kvalifisert i henhold til opptakskrav.

NB! Det stenges for søking når kurset er fullt.

Svar på opptak sendes i starten av hver måned. Du må likevel beregne minimum 14 dager fra du søker til du får svar. Det er viktig at du laster opp relevant dokumentasjon (utdanning/praksis/etc) innen 3 virkedager etter søknaden er sendt inn.

Spørsmål om opptak til studiet?

Slik søker du

Kontakt opptakskontoret: evuopptak@uia.no