Videreutdanning

Relasjonell og dialogisk tilnærming i møte med menn med skadelig seksuell atferd

Grimstad

Få kunnskap og trygghet i et vanskelig og personlig fagområde

10 studiepoeng

Bilde av mann som snakker med en annen mann.

Fakta om programmet

Organisering
Deltid
Oppstart:
Høst 2024
Ordinær søknadsfrist:
1. juni
Studieavgift:
19 000,-

Om studiet

Forskning viser at en av de viktigste faktorene som bidrar til gjentagelse av skadelig seksuell atferd er isolasjon.

Med større kunnskap hos ansatte i tjenester som barnevern, fengsel eller helsetjenesten kan behovet for å isolere seg avta, samtidig som det gir de ansatte en opplevelse av å utføre arbeidet på en respektfull og god måte. Denne videreutdanningen gir deg større faglig kompetanse innen dette feltet.

Målgruppen er personer som arbeider i tjenester som på ulike måter forholder seg disse menn, som ansatte i barnevern, fengsel eller helsetjeneste.

Videreutdanningen tilbys av Institutt for psykososial helse.

Videreutdanningen er på 10 studiepoeng og går over to semester. 

Hva lærer du?

Klinisk erfaring viser at mange fagfolk ikke tør eller kjenner seg faglig kompetente til å etablere en relasjon til menn med skadelig seksuell atferd.

Denne vegringen kan skyldes både lite kunnskap om forskjellen mellom helsebringende seksualitet og skadelig seksuell atferd og om hvilke faktorer som er i spill når man begår seksuelle overgrep, og vanskeligheten ved å snakke om et tema som kan oppleves som for personlig.

Videreutdanningen vil gi studentene kunnskap om at menn med skadelig seksuell atferd er noe mer enn de lovoverskridende handlingene de har begått og at seksuelle overgrep også handler om en opplevelse av avmakt, en søken etter anerkjennelse uten å bli avvist m.m.

Videre vil undervisningen vektlegge at måten man blir møtt på i stor grad påvirker selvbilde, selvforståelse og opplevelsen av trygghet. Studentene vil gjennom videreutdanningen tilegne seg praktiske ferdigheter i møte med målgruppen og få en innføring i både teoretisk rasjonale og kommunikative ferdigheter som kan benyttes.

Etter endt videreutdanning vil du:

  • ha kunnskap om samspill mellom mennesker, teorier, metoder og hvordan dette anvendes i møtet med menn som har begått seksuelle overgrep.
  • ha kunnskap om normal seksualitet og hvordan den kan uttrykkes på forskjellige vis; homofili, transseksualitet, BDSM, ulike fetisjer knyttet til seksualitet og om avvikende utvikling som kan medføre seksuelle forstyrrelser inkludert seksuelle overgrep.
  • ha kunnskap om ulike typer seksuelle overgrep og hvordan disse kategoriseres juridisk og kan knyttes til ulike psykologiske faktorer.
  • ha kunnskap om hvordan soning av straff kan påføre skadevirkninger som for eksempel isolasjonskader, skam, angst og depresjon.
  • ha kunnskap om Recovery og hverdagslivets betydning.
  • ha innsikt i hvordan etablere og vedlikeholde gjensidig trygge relasjoner og tåle å være i det ubehagelige og uforutsigbare.
  • ha ferdigheter i lytting og responsivitet i møte med dem det gjelder.
  • ha innsikt i hvordan reflektere over forholdet mellom det å være personlig og samtidig profesjonell i møte med menn som har begått seksuelle overgrep.
  • ha innsikt hvordan reflektere over hvordan man kan ivareta seg selv i møte med menn som har begått seksuelle overgrep.

Oppbygning

Videreutdanningen består av:

  • forelesninger
  • veiledet ferdighetstrening
  • øvelser
  • lesing av pensum/selvstudium
  • gruppearbeid

Arbeidsomfanget er 270 timer. Det er obligatorisk undervisning i emnet.

Praktisk informasjon

Videreutdanningen er på 10 studiepoeng og går over to semester. 

Pris

Kr 19 000

Undervisning

  • To samlinger à to dager
  • Én samling à én dag

Datoer kommer

Vilkår for å gå opp til eksamen

Godkjent deltakelse i obligatorisk undervisning.

Eksamen

Individuelt essay. Vurderingsuttrykk: Bestått/ikke bestått. 

Studieplan

Se hele studieplanen  

Søknad og opptak

Opptakskrav

Bachelorgrad (180 studiepoeng) i helse- og sosialfag (barnevern, ergoterapi, fysioterapi, sosialt arbeid, sykepleie eller vernepleie), psykologi, medisin, lærerutdanning, teologi/presteutdanning/pastorutdanning eller politiutdanning.

Graden høgskolekandidat (120 studiepoeng) i straffegjennomføring (fengselsbetjent) kvalifiserer også for opptak. 

Det kreves i tillegg minst to års utdanningsrelevant yrkespraksis etter fullført utdanning.

Spørsmål om opptak til studiet?

Slik søker du

Kontakt opptakskontoret: evuopptak@uia.no

Kontakt