Bachelor

Nordisk språk og litteratur

Kristiansand

Er du glad i å lese god litteratur? Har du sans for språk? Liker du å skrive og formidle noe til andre? Da er bachelorstudiet i nordisk språk og litteratur noe for deg!

Studenter diskuterer

Fakta om programmet

Studiepoeng:
180
Studiets varighet:
3 år
Organisering
Heltid
Oppstart:
Høst 2024
Åpner for søking:
1. februar
Ordinær søknadsfrist:
15. april
Studieplasser:
10

Om studiet

Bachelorprogrammet i nordisk språk og litteratur gir deg en grunnleggende innsikt i mange sammenhenger og forhold i samfunnet vårt, både i nåtid og fortid. Språket og litteraturen reflekterer sosiale, kulturelle og politiske sider ved samfunnet, og setter deg bedre i stand til å forstå den omverdenen du er en del av.

Gjennom studiet får du utviklet dine ferdigheter i muntlig og skriftlig formidling, og med egeninnsats blir du i stand til å kunne skrive gode tekster og beherske korrekt norsk. Dette er vesentlige ferdigheter, til nytte for både seinere studier og i arbeidslivet.

Hva lærer du?

På dette studiet

  • tilegner du deg grunnleggende kunnskaper om nordisk språk og litteratur.
  • får du en dypere forståelse av sammenhenger mellom språk, litteratur og samfunn, både i nåtid og i fortid.
  • får du kunnskap om teorier om tekstlige, språklige og litterære uttrykk.
  • utvikler du et personlig og kritisk forhold til norsk og nordisk språk og litteratur.
  • blir du i stand til å utforske ei faglig problemstilling og å planlegge og gjennomføre mindre forsknings- og utviklingsarbeider.
  • lærer du å uttrykke kunnskapen din, både skriftlig og muntlig, til bruk i undervisning og annen formidling.
  • lærer du å skrive godt og korrekt norsk på begge målformer.

Undervisning

Gjennom sjølstudium og undervisning skal studentene tilegne seg kunnskaper og utvikle evnen til å arbeide sjølstendig med faglige problemstillinger.

Undervisningsformene veksler derfor mellom forelesninger, seminarer og gruppearbeid, og det blir lagt vekt på at studentene får øving i å legge fram språklige og litterære emner på en pedagogisk god måte, både skriftlig og muntlig.

Undervisningsspråk: Norsk (Innholdet i årsstudiet er norsk og nordisk språk og litteratur, og pensumlitteraturen er i hovedsak på norsk, dansk og svensk).

Utveksling

Vi anbefaler alle å dra på utveksling!

Et utvekslingsopphold vil gi en ekstra, faglig dimensjon til studiene. Det kan påvirke din personlige utvikling og øke din motivasjon, selvstendighet og evne til problemløsning. Du vil få kunnskap om kultur, språk og interkulturell kommunikasjon. Dette er viktig kompetanse i et samfunn som er mer og mer globalt, multikulturelt og digitalt.

På utveksling studerer du normalt innenfor et annet fagfelt enn nordisk, for å få en faglig bredde i bachelorstudiet. 

Bachelorprogrammet har en rekke kvalitetssikrede utvekslingsavtaler med samarbeidsinstitusjoner i mange land. Våre tidligere studenter har blant annet dratt til Tyskland, Frankrike og USA.

Hit kan du reise på utveksling i dette studiet

Alt du trenger å vite om utveksling

Studiemiljø

På nordisk er både studenter og ansatte opptatt av å skape et godt og inkluderende studiemiljø. Det er kort vei mellom studenter, undervisere, veiledere og studentmentorer.

Som nordiskstudent blir du medlem av linjeforeningen Yggdrasil som samler alle studenter fra årsstudium til master. Det arrangeres både sosiale og faglige aktiviteter gjennom studieåret.

Følg linjeforeningen Yggdrasil på Facebook

Førstesemestertilbudet God start skal gi det en trygg start på studietiden både faglig og sosialt.

Kristiansand er kjent som en god studentby med mange spennende kultur- og aktivitetstilbud. Campus er godt tilrettelagt for selvstudium, studium i grupper og sosiale aktiviteter, og studenthuset Bare ligger i sentrum.

Jobb- og karrieremuligheter

Mange av våre tidligere studenter jobber innen innen undervisning, kultur og forlag, offentlig forvaltning, medier og kommunikasjon.

Hva kan du bli?

Det er behov for kompetanse i norsk i både privat og offentlig sektor. Ved å planlegge ditt studieløp nøye, er det mange dører som kan åpne seg for deg. Utdanningen kan for eksempel gi grunnlag for arbeid i kultursektoren, for arbeid i bokhandel, forlag og bibliotek, for journalistisk virksomhet og for arbeid med formidling av norsk kultur i utlandet. Studiet kan inngå i et studieløp som gir mulighet for tilsetting i skolen. Arbeidsgivere vil være opptatt av din samlede kompetanse, som inkluderer både arbeidserfaring og organisasjonsarbeid i tillegg til selve studiene.

Bachelorgrad i norsk er ikke et profesjonsstudium. Det betyr at du selv må tenke gjennom hva du ønsker å arbeide med i fremtiden og sy sammen dine studier. Studierådgiverne og karriereveilederne ved universitetet vil kunne hjelpe deg i denne planleggingen, blant annet ved å anbefale valgemner og diskutere mulige yrkesvalg.

Gjennom å engasjere deg i studentforeningens aktiviteter kan du i tillegg tilegne deg nyttig organisasjonserfaring som vil styrke dine muligheter på arbeidsmarkedet.

Les om karriereveier for humanister.

Hva jobber våre tidligere studenter som?

Videre studier

Bachelorstudiet kvalifiserer for videre studier på masternivå – både i Norge og i utlandet. Opptakskravene ved det enkelte masterstudium, i tillegg til karakterene, bestemmer hva du kan studere videre. Vær oppmerksom på at endringer i opptakskrav kan forekomme.

Aktuelle masterstudier på UiA:

Kan du ta master andre steder enn på UiA?

Ja, studiet kvalifiserer for masterstudier også andre steder. Det er opptakskontoret ved studiestedet som tilbyr masteren som må vurdere om du er kvalifisert ut ifra deres opptakskrav. Siden opptakskrav kan endre seg, må det enkelte studiested du vil søke svare spesifikt på dette.

Søknad og opptak

Søk Samordna opptak innen 15. april

Søknadsfrist er 1. mars for noen søkere

Opptakskrav

Generell studiekompetanse.

Forkunnskapskrav

For å kunne gjennomføre studiet bør du forstå skriftlig og muntlig norsk på morsmålsnivå eller tilnærmet dette. Du bør mestre skriftlig bokmål og nynorsk.

Poenggrenser ved forrige opptak

Poenggrensene endrer seg fra år til år, avhengig av karakterene til de som søker studiene. Det gir altså bare en indikasjon på om du får studieplass.

  • Førstegangsvitnemålkvote: Alle kvalifiserte
  • Ordinær kvote: Alle kvalifiserte

Om poengberegning og poenggrenser i Samordna opptak

Karakterkalkulator på utdanning.no

Spørsmål om opptak til studiet?

Slik søker du

Kontakt opptakskontoret: opptak@uia.no

Kontakt

Bilde av Rune Røsstad
Studieprogramleder
E-post
rune.rosstad@uia.no
Telefon
+47 38 14 20 60

Studierådgiver
E-post
anne.m.foss@uia.no
Telefon
+47 38 14 10 33
Studiet leveres av Fakultet for humaniora og pedagogikk