Videreutdanning

Utdannings- og arbeidsrett

Kristiansand

Få sterkere juridisk kompetanse innen sentrale rettsregler

15 studiepoeng

En mann i skjorte står i en gang sammen med to kvinner og diskuterer

Fakta om programmet

Organisering
Deltid
Oppstart:
Høst 2024
Åpner for søking:
1. mars
Ordinær søknadsfrist:
1. juni
Studieplasser:
25

Om studiet

Er du leder eller fremtidig leder i utdanningssektoren, men usikker på hvordan rettsreglene skal anvendes?

Juridisk kompetanse i sentrale rettsregler er avgjørende for å sikre at skolen/barnehagen fungerer i samsvar med lovverket, ivareta rettighetene til ansatte og elevene/barna, og håndtere juridiske utfordringer på en profesjonell og etisk måte.

Hovedmålgruppe for tilbudet er ledere og ansatte i skole og barnehage, og andre ansatte i utdanningssektoren som håndterer juridiske problemstillinger i sin arbeidshverdag. Kurset er også aktuelt for ansatte i  kommune, fylkeskommune og/eller skoleverket som har ambisjoner om en lederstilling i utdanningssektoren.

Hva lærer du?

Kurset er praktisk rettet med fokus på det administrative lederansvaret innen utdannings- og arbeidsretten.  Sentrale tema som inngår er blant annet opplæringslovens kapittel 9A og barnehageloven kapittel VIII, nødverge i skole og barnehage samt meldeplikt til barnevernet.

Etter fullført kurs skal du kunne beskrive og forstå utdannings- og arbeidsrettslige problemstillinger og kunne ta administrativt lederansvar i utdanningssektoren.

Innen utdanningsrett skal du kunne:

  • anvende juridisk metode og kunne gjøre bruk av lovdata i saksbehandlingen
  • anvende prinsippet om barnets-/elevens beste i saksbehandlingen
  • anvende sentrale saksbehandlingsregler og regler knyttet til behandling av informasjon og dokumentasjon, herunder taushetsplikt og unntak fra taushetsplikten
  • beskrive og forstå innholdet i sentrale rettigheter og plikter gjeldende for utdanningssektoren
  • beskrive og forstå skolelederes ansvar for realisering av rettigheter og plikter
  • analysere etiske utfordringer ved ledelsesansvar i barnehagen og skolen
  • beskrive og forstå rettsregler knyttet til tverrfaglig samarbeid og bruk av tvang i barnehagen og skolen

Innen arbeidsrett skal du kunne:

  • anvende de viktigste rettsreglene knyttet til arbeidsrett i praksis, herunder ansettelse, lønn, permisjon og ferie, stillingsvern og oppsigelse
  • anvende de viktigste rettsreglene knyttet til arbeidsgivers styringsrett og arbeidstakers lojalitetsplikt, samt medbestemmelse og arbeidstakers representasjon i virksomhetens samarbeids- og beslutningsorganer

Praktisk informasjon

Kurset er finansiert av tilskuddsmidler til videreutdanning i skole og barnehage, og gratis for deg som deltaker. Det eneste du må betale er lovpålagt semesteravgift og kostnader til pensumlitteratur.

Samlinger og eksamen
Kurset gjennomføres på deltid med fire fysiske samlinger a to dager fordelt over to semester:

  • 1. samling: 25.-26. september 2024
  • 2. samling: 13.-14. november 2024
  • 3. samling: 12.-13. februar 2025
  • 4. samling: 7.-8. mai 2025

Samlingene gjennomføres med undervisning, gruppearbeid og oppgaveløsning. Mellom samlingene tilbys enkelte digitale undervisningselementer. Du vil også arbeide med oppgaver mellom samlingene.

Eksamen gjennomføres som tre dagers hjemmeeksamen 20.-23. mai 2025.

Totalt arbeidsomfang er ca. 400 timer, fordelt med ca. 2/3 på utdanningsretten og 1/3 på arbeidsretten.

Faglig ansvarlig

Faglig ansvarlig og forelesere i kurset er  universitetslektor Ole Botnen Eide og universitetslektor Alexander Zimmermann Alsaker ved Institutt for rettsvitenskap, UiA.

Botnen Eide jobber for tiden med en doktorgradsavhandling om nødverge og underviser til daglig innen privatrettslige tema. I tillegg til mastergrad i rettsvitenskap har han en bachelorgrad i sosialantropologi og økonomi, og  flere års erfaring fra kommersiell og pro bono juridisk rådgivning, strafferett, konkurranserett og offentlig rett.

Alsaker har mastergrad i rettsvitenskap, og underviser hovedsakelig innenfor erstatningsrett, barnerett og velferdsrett. Han er også tilknyttet NOKUT i forbindelse med barnevernsrettslig opplæring av masterstudenter. Alsaker har flere års arbeidserfaring blant annet med erstatningsrettslige og trygderettslige  problemstillinger, i tillegg til praksis ved advokatkontor.

Studieplan

Se hele studieplanen

Søknad og opptak

Opptakskrav

Kurset tilbys på masternivå. Opptakskrav er bachelorgrad eller tilsvarende utdanning av minst 180 studiepoengs omfang og minimum to års relevant yrkespraksis etter avsluttet utdanning.

Løpende opptak

Kurstilbudet har løpende opptak. «Først til mølla»-prinsippet gjelder dersom du er kvalifisert i henhold til opptakskrav. MERK at det stenges for søking når kurset er fullt.

Svar på opptak sendes i starten av hver måned. Du må likevel beregne minimum 14 dager fra du søker til du får svar. Det er viktig at du laster opp relevant dokumentasjon (utdanning/praksis/etc.) innen 3 virkedager etter søknaden er sendt inn.

Spørsmål om opptak til studiet?

Slik søker du

Kontakt opptakskontoret: evuopptak@uia.no