English version of this page

Vigdis Guttormsen

Førstelektor
Institutt for ernæring og folkehelse
Telefon
+47 38141652
Mobiltelefon
+4791537272
Kontor I1 013 (Universitetsveien 25, 4630 Kristiansand, Norway)

Ansvarsområde

Jeg arbeider som førstelektor i mat og helse ved Institutt for ernæring og folkehelse og underviser primært grunnskolelærerestudenter på bachelor- og masternivå. Jeg er medlem av det prioriterte forskningssenteret Lifecourse Nutrition, som fokuserer på mat og ernæring i de tidlige fasene av livet. Mitt vitenskapelig arbeid kretser rundt undervisning i mat og helse i skolen; kompeansebehov i grunnskolen, læreplanforståelse, tverrfaglighet og dybdelæring, pedagogisk entreprenørskap, utvikling av undervisningsmateriell og mat- og måltider for ulike grupper. 

 

Forskning

Jeg jobber med klasseromsforskning i mat og helse, med vekt på pedagogiske læringsressurser, fagkompetanse, kompetansebehov og pedagogiske entreprenørskap i skolen. Jeg er særlig opptatt av kompetanseheving i mat og helse, tverrfaglighet og dybdelæring, læreplanforståelse, faglig utnyttelse av potensialet i mat og helse særlig knyttet opp mot livsmestring. 

 

Faglige interesser

  • Mat og helse som et livsmestringsfag
  • Praktisk matlaging
  • Matglede og matvarekunnskap
  • Sensoriske opplevelser i mat og helse
  • Fagkompetanse og fagstolthet
  • Kost for ulike grupper i befolkningen
  • Danning og utdanning 
  • Læreplanforståelse 
  • Tverrfaglighet og dybdelæring
  • Kreativitet og utforskning
  • Pedagogisk entreprenørskap 
  • Skolen som folkehelsearena

Undervisning

Jeg underviser i mat og helse  i grunnskolelærerutdanningen og underviser og veileder masterstudenter i mat og helse. I tillegg veileder jeg og underviser i sosialt entreprenørskap og innovasjon i ernæringsarbeid som inngår i samfunnsrettet ernæringsarbeid, bachelorprogram.

 

Kort biografi

2020 - dd: Førstelektor i mat og helse, Institutt for ernæring og folkehelse, Fakultet for helse- og idrettsvitenskap, UiA (byttet navn fra Institutt for folkehelse, idrett og ernæring i 2019)   

2018 - 2020: Karriereveileder - videregående opplæring for voksne, Karriere Agder

2015 - 2018: Avdelingsleder grunnskole - ungdomsskole, Birkenlund skole

2008 -2015: Universitetslektor i mat og helse, Førsteamanuensis, Institutt for folkehelse, idrett og ernæring, Fakultet for helse og idrettsvitenskap, UiA.

2006 - 2008: Høyskolelektor i mat og helse - Høyskolen i Oslo og Akershus

2003 - 2006: Allmennlærer grunnskole - ungdomsskole, Haugenstua skole 

Publikasjoner

  • Stea, Tonje Holte; Haugen, Tommy; Berntsen, Sveinung; Guttormsen, Vigdis; Øverby, Nina Cecilie & Haraldstad, Kristin [Vis alle 8 forfattere av denne artikkelen] (2016). Using the Intervention Mapping protocol to develop a family-based intervention for improving lifestyle habits among overweight and obese children: study protocol for a quasi-experimental trial. BMC Public Health. ISSN 1471-2458. 16:1092, s. 1–15. doi: 10.1186/s12889-016-3766-6. Fulltekst i vitenarkiv
  • Løvik, Astrid; Gjøen, Anne; Mørkrid, Lars; Guttormsen, Vigdis; Ueland, Thor & Lundin, Knut E A (2009). Oats in a strictly gluten-free diet is associated with decreased gluten intake and increased serum bilirubin. e - SPEN: the European e-journal of clinical nutrition and metabolism. ISSN 1751-4991. 4(6), s. 315–320.
  • Guttormsen, Vigdis; Løvik, Astrid; Bratlie, Jorunn; Mørkrid, Lars; Bye, Asta & Lundin, Knut E.A. (2008). No induction of anti-avenin IgA by oats in adult, diet-treated coeliac disease. Scandinavian Journal of Gastroenterology. ISSN 0036-5521. 43(2), s. 161–165.
  • Guttormsen, Vigdis (2008). No induction of anti-avenin IgA by oats in adult, diet-treated coeliac disease. Scandinavian Journal of Gastroenterology. ISSN 0036-5521. 43. doi: 10.1080/00365520701832822.

Se alle arbeider i Cristin

  • Guttormsen, Vigdis (2013). Mat og måltider i eldreomsorgen. Arendal kommune. ISBN 978-82-999338-1-0. 95 s.

Se alle arbeider i Cristin

  • Guttormsen, Vigdis & Dyrnes, Tjodunn (2024). Ny glutenfri utdanning. [Internett]. https://ncf.no/aktuelt/ny-glutenfri-utdanning-pa-uia.
  • Wehus, Walter Norman; Guttormsen, Vigdis & Røed, Margrethe (2024). Let lærarar ta mat og helse på deltid. [Internett]. https://www.uia.no/nyheter/let-laerarar-ta-mat-og-helse-paa-.
  • Røed, Margrethe; Guttormsen, Vigdis & Omholt, Mona Linge (2023). Får du energi av å drikke vann? .
  • Guttormsen, Vigdis & Røed, Margrethe (2023). Får du energi av å drikke vann? .
  • Bekken, Thea & Guttormsen, Vigdis (2023). Skolehagens potensiale for danning og utdanning i mat og helse.
  • Guttormsen, Vigdis & Røed, Margrethe (2023). "Er det energi i vann?" .
  • Bjørkkjær, Tormod; Røed, Margrethe & Guttormsen, Vigdis (2022). Mat og måltider i skolen - Et undervisningsopplegg til lærerutdanningene.
  • Stenbakk, Damares & Guttormsen, Vigdis (2022). Vil starta grautkafé i Kristiansand. [Internett]. https://www.uia.no/nyheter/vil-starta-grautkafe-i-kristiansa.
  • Guttormsen, Vigdis; Helland, Merete Hagen & Dversnes, Hanne Andersen (2022). Redaktøren spalte. Tema: Dybdelæring. Mat og helse i skolen. ISSN 1890-3193.
  • Guttormsen, Vigdis & Bjørkkjær, Tormod (2022). Digitale hjelpemidler i mat og helse - til nytte eller besvær?
  • Guttormsen, Vigdis & Bjørkkjær, Tormod (2022). Tverrfaglige fagdidaktiske videoer i mat og helse og naturfag. Mat og helse i skolen. ISSN 1890-3193. s. 14–16.
  • Ask, Anne Merete Selvik & Guttormsen, Vigdis (2022). Profesjonsutvikling og magisk læring.
  • Guttormsen, Vigdis; Ask, Anne Merete Selvik & Aase, Andreas (2022). The Refugee Situation from my Professional Perspective .
  • Guttormsen, Vigdis (2022). Partering av kylling på undervisningsverkstedet .
  • Guttormsen, Vigdis & Helland, Merete Hagen (2022). Redaktørens spalte. Tema: Mat og helse som estetisk fag. Mat og helse i skolen. ISSN 1890-3193. 2022(1).
  • Bjørkkjær, Tormod & Guttormsen, Vigdis (2022). Mat og måltider i skolen: Et undervisningsopplegg til lærerutdanningene.
  • Andersen, Linea Marie; Guttormsen, Vigdis; Vik, Frøydis Nordgård; Bjørkkjær, Tormod & Ruge, Dorte (2022). Nymarkskolens elever har haft internationalt besøg i skolekøkkenet: Norsk forsker er imponeret over eleverne. [Avis]. Ugeavisen Svendborg.
  • Guttormsen, Vigdis & Helland, Merete Hagen (2021). Redaktørens spalte. Tema: Mat og helse som praktisk fag. Mat og helse i skolen. ISSN 1890-3193. 2021(1).
  • Guttormsen, Vigdis & Helland, Merete Hagen (2021). Redaktørens spalte. Tema: Grunnleggende ferdigheter . Mat og helse i skolen. ISSN 1890-3193. 2021(2).
  • Guttormsen, Vigdis & Beinert, Cecilie (2021). Portrettintervju med Cecilie Beinert . [Tidsskrift]. Mat og helse i skolen.
  • Ask, Anne Merete Selvik & Guttormsen, Vigdis (2020). Redaktørens spalte. Tema: LMHS- før, nå og veien videre. Mat og helse i skolen. ISSN 1890-3193.
  • Guttormsen, Vigdis & Ask, Anne Merete Selvik (2020). Bokanmeldelser. Mat og helse i skolen. ISSN 1890-3193. 1, s. 34–35.
  • Ask, Anne Merete Selvik & Guttormsen, Vigdis (2020). Utprøving av eksamen i praktisk estetiske fag. Mat og helse i skolen. ISSN 1890-3193. 1.
  • Ask, Anne Merete Selvik & Guttormsen, Vigdis (2020). Redaktørens spalte. Tema: Fagfornyelsen. Mat og helse i skolen. ISSN 1890-3193. 1.
  • Ask, Anne Merete Selvik; Guttormsen, Vigdis; Ryslett, Kari & Trovåg, Solveig (2019). Inspirasjon og nye møter på kjøkkenet. Mat og helse i skolen. ISSN 1890-3193. 2, s. 22–23.
  • Ask, Anne Merete Selvik & Guttormsen, Vigdis (2019). Bruk av kjøkkenet til andre formål enn mat og helse. Mat og helse i skolen. ISSN 1890-3193. 2.
  • Ask, Anne Merete Selvik & Guttormsen, Vigdis (2019). Redaktørens spalte. Tema: Kjøkkenet som undervisningsrom. Mat og helse i skolen. ISSN 1890-3193. 2.
  • Guttormsen, Vigdis & Ask, Anne Merete Selvik (2019). Nye bøker om dybdelæring - Ønsker du mer kompetanse i mat og helse? Mat og helse i skolen. ISSN 1890-3193. 1, s. 26–27.
  • Guttormsen, Vigdis & Kløcker, Tone Worren (2019). Det gode måltidet - Sunne og lokale råvarer inn i skolen. Mat og helse i skolen. ISSN 1890-3193. 1, s. 13–16.
  • Guttormsen, Vigdis (2019). Hva er dybdelæring og hvorfor er det så viktig? Mat og helse i skolen. ISSN 1890-3193. 1, s. 4–6.
  • Ask, Anne Merete Selvik & Guttormsen, Vigdis (2019). Redaktørens spalte. Tema: Dybdelæring gjennom tverrfaglig undervisning. Mat og helse i skolen. ISSN 1890-3193. 1.
  • Ask, Anne Merete Selvik & Guttormsen, Vigdis (2018). Bokanmeldelse: Smagens didaktik. Mat og helse i skolen. ISSN 1890-3193. 2.
  • Ask, Anne Merete Selvik & Guttormsen, Vigdis (2018). Redaktørens spalte. Tema: Vurdering i mat og helse. Mat og helse i skolen. ISSN 1890-3193. 2.
  • Stea, Tonje Holte; Berntsen, Sveinung; Guttormsen, Vigdis; Haugen, Tommy; Øverby, Nina Cecilie & Haraldstad, Kristin [Vis alle 8 forfattere av denne artikkelen] (2016). Using the intervention mapping protocol to develop a family-based weight-management program.
  • Guttormsen, Vigdis (2015). Kostholdsplanleggeren.
  • Guttormsen, Vigdis (2015). Ernæring i eldreomsorgen - Presentasjon.
  • Guttormsen, Vigdis (2014). Kvinner og menns matvaner.
  • Guttormsen, Vigdis; Naevisdal, T. & Langemyr, V. (2013). NUTRITIONAL GUIDANCE: PREVENTING MALNUTRITION WITH FOOD INSTEAD OF SUPPLEMENTS FOR ELDERLY IN NURSING HOMES. Annals of Nutrition and Metabolism. ISSN 0250-6807. 63, s. 600–600.
  • Guttormsen, Vigdis (2013). Nutritional guidance: Preventing malnutrition with food instead of supplements for elderly in nursing homes.
  • Guttormsen, Vigdis (2012). ERN900 Middelhavsmat 2012.
  • Guttormsen, Vigdis (2012). Matkurs ved Middelhavet. Utdanning. ISSN 1502-9778. s. 18–18.
  • Helland, Merete Hagen & Guttormsen, Vigdis (2012). Rapport fra etter-og videreutdanningskurs i middelhavsmat LESVOS 2011. Mat og helse i skolen. ISSN 1890-3193. s. 28–29.
  • Ask, Anne Merete Selvik & Guttormsen, Vigdis (2012). Middelhavsmat. [Internett]. UiA sin webside og youtube.
  • Bye, Asta; Guttormsen, Vigdis; Løvik, Astrid; Bratlie, Jorunn; Mørkrid, Lars & Lundin, Knut E.A. (2004). IgA against oats in adult coeliacs.
  • Guttormsen, Vigdis; Løvik, Astrid; Bye, Asta; Bratlie, Jorunn; Mørkrid, Lars & Lundin, Knut E.A. (2004). IgA mot havre hos diett behandlede cøliakere som spiser og som ikke spiser havre.

Se alle arbeider i Cristin

Publisert 16. apr. 2024 11:36