-
Guttormsen, Vigdis & Dyrnes, Tjodunn
(2024).
Ny glutenfri utdanning.
[Internett].
https://ncf.no/aktuelt/ny-glutenfri-utdanning-pa-uia.
-
Wehus, Walter Norman; Guttormsen, Vigdis & Røed, Margrethe
(2024).
Let lærarar ta mat og helse på deltid.
[Internett].
https://www.uia.no/nyheter/let-laerarar-ta-mat-og-helse-paa-.
-
Røed, Margrethe; Guttormsen, Vigdis & Omholt, Mona Linge
(2023).
Får du energi av å drikke vann? .
-
-
Bekken, Thea & Guttormsen, Vigdis
(2023).
Skolehagens potensiale for danning og
utdanning i mat og helse.
-
Guttormsen, Vigdis & Røed, Margrethe
(2023).
"Er det energi i vann?" .
-
-
Stenbakk, Damares & Guttormsen, Vigdis
(2022).
Vil starta grautkafé i Kristiansand.
[Internett].
https://www.uia.no/nyheter/vil-starta-grautkafe-i-kristiansa.
-
Guttormsen, Vigdis; Helland, Merete Hagen & Dversnes, Hanne Andersen
(2022).
Redaktøren spalte. Tema: Dybdelæring.
Mat og helse i skolen.
ISSN 1890-3193.
-
Guttormsen, Vigdis & Bjørkkjær, Tormod
(2022).
Digitale hjelpemidler i mat og helse - til nytte eller besvær?
-
Guttormsen, Vigdis & Bjørkkjær, Tormod
(2022).
Tverrfaglige fagdidaktiske videoer i mat og helse og naturfag.
Mat og helse i skolen.
ISSN 1890-3193.
s. 14–16.
-
Ask, Anne Merete Selvik & Guttormsen, Vigdis
(2022).
Profesjonsutvikling og magisk læring.
-
Guttormsen, Vigdis; Ask, Anne Merete Selvik & Aase, Andreas
(2022).
The Refugee Situation from my Professional Perspective .
-
Guttormsen, Vigdis
(2022).
Partering av kylling på undervisningsverkstedet .
-
Guttormsen, Vigdis & Helland, Merete Hagen
(2022).
Redaktørens spalte. Tema: Mat og helse som estetisk fag.
Mat og helse i skolen.
ISSN 1890-3193.
2022(1).
-
Bjørkkjær, Tormod & Guttormsen, Vigdis
(2022).
Mat og måltider i skolen: Et undervisningsopplegg til lærerutdanningene.
-
-
Guttormsen, Vigdis & Helland, Merete Hagen
(2021).
Redaktørens spalte. Tema: Mat og helse som praktisk fag.
Mat og helse i skolen.
ISSN 1890-3193.
2021(1).
-
Guttormsen, Vigdis & Helland, Merete Hagen
(2021).
Redaktørens spalte. Tema: Grunnleggende ferdigheter .
Mat og helse i skolen.
ISSN 1890-3193.
2021(2).
-
Guttormsen, Vigdis & Beinert, Cecilie
(2021).
Portrettintervju med Cecilie Beinert .
[Tidsskrift].
Mat og helse i skolen.
-
Ask, Anne Merete Selvik & Guttormsen, Vigdis
(2020).
Redaktørens spalte. Tema: LMHS- før, nå og veien videre.
Mat og helse i skolen.
ISSN 1890-3193.
-
Guttormsen, Vigdis & Ask, Anne Merete Selvik
(2020).
Bokanmeldelser.
Mat og helse i skolen.
ISSN 1890-3193.
1,
s. 34–35.
-
Ask, Anne Merete Selvik & Guttormsen, Vigdis
(2020).
Utprøving av eksamen i praktisk estetiske fag.
Mat og helse i skolen.
ISSN 1890-3193.
1.
-
Ask, Anne Merete Selvik & Guttormsen, Vigdis
(2020).
Redaktørens spalte. Tema: Fagfornyelsen.
Mat og helse i skolen.
ISSN 1890-3193.
1.
-
Ask, Anne Merete Selvik; Guttormsen, Vigdis; Ryslett, Kari & Trovåg, Solveig
(2019).
Inspirasjon og nye møter på kjøkkenet.
Mat og helse i skolen.
ISSN 1890-3193.
2,
s. 22–23.
-
Ask, Anne Merete Selvik & Guttormsen, Vigdis
(2019).
Bruk av kjøkkenet til andre formål enn mat og helse.
Mat og helse i skolen.
ISSN 1890-3193.
2.
-
Ask, Anne Merete Selvik & Guttormsen, Vigdis
(2019).
Redaktørens spalte. Tema: Kjøkkenet som undervisningsrom.
Mat og helse i skolen.
ISSN 1890-3193.
2.
-
Guttormsen, Vigdis & Ask, Anne Merete Selvik
(2019).
Nye bøker om dybdelæring - Ønsker du mer kompetanse i mat og helse?
Mat og helse i skolen.
ISSN 1890-3193.
1,
s. 26–27.
-
Guttormsen, Vigdis & Kløcker, Tone Worren
(2019).
Det gode måltidet - Sunne og lokale råvarer inn i skolen.
Mat og helse i skolen.
ISSN 1890-3193.
1,
s. 13–16.
-
Guttormsen, Vigdis
(2019).
Hva er dybdelæring og hvorfor er det så viktig?
Mat og helse i skolen.
ISSN 1890-3193.
1,
s. 4–6.
-
Ask, Anne Merete Selvik & Guttormsen, Vigdis
(2019).
Redaktørens spalte. Tema: Dybdelæring gjennom tverrfaglig undervisning.
Mat og helse i skolen.
ISSN 1890-3193.
1.
-
Ask, Anne Merete Selvik & Guttormsen, Vigdis
(2018).
Bokanmeldelse: Smagens didaktik.
Mat og helse i skolen.
ISSN 1890-3193.
2.
-
Ask, Anne Merete Selvik & Guttormsen, Vigdis
(2018).
Redaktørens spalte. Tema: Vurdering i mat og helse.
Mat og helse i skolen.
ISSN 1890-3193.
2.
-
Stea, Tonje Holte; Berntsen, Sveinung; Guttormsen, Vigdis; Haugen, Tommy; Øverby, Nina Cecilie & Haraldstad, Kristin
[Vis alle 8 forfattere av denne artikkelen]
(2016).
Using the intervention mapping protocol to develop a family-based weight-management program.
-
Guttormsen, Vigdis
(2015).
Kostholdsplanleggeren.
-
Guttormsen, Vigdis
(2015).
Ernæring i eldreomsorgen - Presentasjon.
-
Guttormsen, Vigdis
(2014).
Kvinner og menns matvaner.
-
Guttormsen, Vigdis; Naevisdal, T. & Langemyr, V.
(2013).
NUTRITIONAL GUIDANCE: PREVENTING MALNUTRITION WITH FOOD INSTEAD OF SUPPLEMENTS FOR ELDERLY IN NURSING HOMES.
Annals of Nutrition and Metabolism.
ISSN 0250-6807.
63,
s. 600–600.
-
Guttormsen, Vigdis
(2013).
Nutritional guidance: Preventing malnutrition with food instead of supplements for elderly in nursing homes.
-
-
Guttormsen, Vigdis
(2012).
Matkurs ved Middelhavet.
Utdanning.
ISSN 1502-9778.
s. 18–18.
-
Helland, Merete Hagen & Guttormsen, Vigdis
(2012).
Rapport fra etter-og videreutdanningskurs i middelhavsmat LESVOS 2011.
Mat og helse i skolen.
ISSN 1890-3193.
s. 28–29.
-
Ask, Anne Merete Selvik & Guttormsen, Vigdis
(2012).
Middelhavsmat.
[Internett].
UiA sin webside og youtube.
-
Bye, Asta; Guttormsen, Vigdis; Løvik, Astrid; Bratlie, Jorunn; Mørkrid, Lars & Lundin, Knut E.A.
(2004).
IgA against oats in adult coeliacs.
Vis sammendrag
Introduction: Coeliac disease is effectively treated with a gluten free diet devoid of wheat, rye, barley and related cereals. Oats has until recently also been considered harmful but is now allowed in several countries. We have, however, identified three adult coeliacs that developed a flare of active celiac disease after ingestion of oats. Thus, oats might not be innocent in coeliac disease and we have now investigated levels of IgA against oats in adult celiac disease patients. Methods: Serum was collected from 136 adult treated coeliacs and 139 controls. 82 of the coeliacs were taking oats as part of their gluten free diet. IgA against oats avenin, wheat gliadin and tissue transglutaminase were tested with ELISA assays. Results: We did not find significant differences in IgA against oats in oats-eating and not-oats-eating coeliacs. We did find a significant correlation between anti-avenin and anti-gliadin IgA, and between anti-avenin and anti-tissue transglutaminase IgA. Conclusion: Ingestion of oats does not give increased levels of IgA against oats in adult coeliacs on a gluten free diet. The findings are compatible with the finding that most adult coeliacs tolerate oats.
-
Guttormsen, Vigdis; Løvik, Astrid; Bye, Asta; Bratlie, Jorunn; Mørkrid, Lars & Lundin, Knut E.A.
(2004).
IgA mot havre hos diett behandlede cøliakere som spiser og som ikke spiser havre.
Vis sammendrag
Bakgrunn: Cøliaki behandles effektivt med en gluten fri diett uten hvete, rug, bygg og beslektede kornslag. Inntil nylig har havre også vært bedømt som skadelig. Studier de siste årene har vist at havre tåles av de fleste cøliakere. Vi har funnet tre voksne cøliakere som utviklet aktiv cøliaki av havre (Lundin et al. Gut 2003 og upublisert). Hos disse har vi vist at T celler fra tarmen gjenkjenner et hvete-lignende havre peptid (upublisert). Det er derfor klinisk viktig å undersøke eventuelle serologiske markører på havre intoleranse hos behandlete cøliakere. Material og metode: Voksne cøliakere ble rekruttert ved hjelp av brev til medlemmene i Oslo og Akershus og Buskerud Fylkeslag av Norsk Cøliakiforening. Alle skulle ha inntatt en gluten fri kost i minst to år. Både havre-spisende (minst 6 måneder) og ikke havre-spisende cøliakere ble invitert. En balansert kontrollgruppe ble rekruttert fra sykehusansatte og kjente. Alle cøliakerne besvarte et spørreskjema og ble intervjuet. Serum IgA mot havre avenin, hvete gliadin og vevs transglutaminase analysert med ELISA metode. Verdiene ble analysert med Kruskal-Wallis og Mann-Whitneys test med Bonferroni’s korreksjon. Resultater: Serum ble samlet fra 136 cøliakere og 139 kontroller. 82 av cøliakerne spiste havre, mens 54 ikke spiste kornsorten. Referanseområdet ble bedømt blant kontrollserumprøvene. Det ble ikke funnet noen signifikante forskjeller i IgA nivåene mellom havrespisende og ikke- havrespisende cøliakere. Det ble derimot funnet signifikant sammenheng mellom anti-avenin og anti-gliadin (p<0,0001) og mellom anti-avenin and anti-TG2 (p=0,0012). Konklusjon: Inntak av havre gir ikke øket nivå av IgA mot havre avenin hos cøliakere som spiser gluten fri kost. Funnene er forenlig med at havre tåles av de aller fleste voksne cøliakere.