Vigdis Guttormsen er førstelektor i mat og helse. Hun er opprinnelig utdannet allmennlærer med fordypning i heimkunnskap, sosial- og spesialpedagogikk og IKT. Hun har hovedfag i ernæring, helse og miljøfag fra Stabekk Høgskole og videreutdanning i ledelse i skolen ved Norwegian Business School, BI. Guttormsen har jobbet i høyskole- og universitetssektoren siden 2006, primært med lærerstudenter i mat og helse og innen ernæring, mat og kultur. De siste 5 årene har Guttormsen jobbet som avdelingsleder på en ungdomsskole og som rådgiver/karriereveileder på Karrieresenteret i Agder, avd. Arendal. Hennes FoU- arbeid har vært spesialkost og utviklingsarbeid med fokus på mat og måltider for ulike grupper.
Kompetansebehov i mat og helse (KOMAH)
I forskningsprosjektet Kompetansebehov i mat og helse (KOMAH) ønsker vi å få mer systematisk kunnskap om behovet for kompetanse i mat og helse i grunnskolen over tid.
Dette er en studie som skal strekke seg over flere år. Vi ønsker å følge utviklingen i mat og helse over tid.
Det finnes i dag kun tre studiesteder (UiA, USN og HVL) som tilbyr mat og helse gjennom kompetanse for kvalitet (kfk). Alle studenter som tar mat og helse 1 gjennom etter- og videreutdanning (både EVU og kfk) har fått invitasjon til å delta i spørreundersøkelsen.
Studien er bygd opp med to deler:
- I første del av studien svarer studentene på EVU/kfk på et spørreskjema mens de er studenter på UiA, USN eller HVL.
I all hovedsak går første del ut på å undersøke nærmere hvorfor lærere søker etter- og videreutdanning i mat og helse.
- I andre del av studien følger vi de samme studentene når de er tilbake i jobb.
Hvert år, i en tiårsperiode, vil lærerne få tilsendt et spørreskjema som i all hovedsak går ut på å undersøker hvordan kompetansen de har opparbeidet seg blir brukt og ivaretatt i skolen/ på egen arbeidsplass.
Mat og helse 1 - Etter og videreutdanning
Mat og helse 2 - GLU 1.-7, og 5.-10
Mat og helse - GLU master
Entreprenørskap og tverrfaglig undervisning - Etter og videreutdanning
Prosjektet Mat og helse i fremtidens skole 2
I Forskningsprosjektet Mat og helse i fremtidens skole 2, som fikk LU-midler til for 2021/2022, vil vi evaluere fagdidaktiske videoer som er laget tidligere her hos oss. Filmene er tverrfaglige og handler om mat og kjemi. I dette forskningsprosjektet undersøker vi hvordan disse digitale læremidlene fungerer i praksis i mat og helse og i naturfag.
Det er fire skoler med i prosjektet; to i øst og to i vest i Agder. Elever og lærere på 6. og 9.trinn i mat og helse og naturfag er inkludert.
Tverrfaglig fokus har kommet enda tydeligere frem i den nye lærerplanen (LK20), noe som gjør filmene enda mer aktuelle. Det står blant annet i LK20 at Elevane utviklar kompetanse knytt til dei tverrfaglege temaa gjennom arbeid med problemstillingar frå ulike fag (Utdanningsdirektoratet, 2020). Det er derfor et behov for å evaluere filmene som er laget for ulike aldersgrupper, for å finne ut av erfaringer med filmene, om filmene passer, eventuelt hvilket skoletrinn filmene passer best til. Vi ønsker å evaluere nytteverdien av de egenproduserte fagdidaktiske videoene i mat og helse/naturfag på barne- og ungdomstrinnet og undersøke hvilken betydning slike tverrfaglige pedagogiske videoer har for elevers læring.
Sist endret: 19.10.2021 15:10