Liv Bente Hannevik Friestad

Instituttleder

Instituttleder/førsteamanuensis,Institutt for økonomi

Kontor:
9I274 ( Universitetsveien 19, Kristiansand )

Liv Bente H. Friestad er førsteamanuensis og instituttleder ved Institutt for økonomi ved Handelshøyskolen UiA, og hun er studieprogramleder for masterprogrammet i økonomi og administrasjon - siviløkonom. Hun har en dr.oecon. grad i økonomisk styring fra Norges Handelshøyskole.

De senere årene har Friestad forsket på utforming og bruk av styringssystemer i grunnskolen, og på sammenhengen mellom utforming og bruk av styringssystemer og elevers faglige resultater. I det nasjonale forskningsprosjektet Lærende regioner ledet Friestad et delprosjekt som studerte årsaker til forskjeller i elevers prestasjoner.

Forskningen har resultert i artikler i Journal of Management Control og Public Money and Management, og kapitler i lærebøker.

For Agderforskning har Friestad tidligere arbeidet spesielt med utforming og bruk av sammenlignbare styringsdata. Hun har gjennomført en rekke skolestrukturanalyser og bistått kommuner i Sør-Norge i deres arbeid med skolestrukturendringer.

Gjennom årene har Friestad undervist en rekke økonomikurs ved UiA, inkludert ulike økonomistyringsemner. Hun har også undervist i UiAs etter- og videreutdanningsprogrammer og i rektorutdanningen ved Norges handelshøyskole. Friestad er styremedlem i Trainee Sør og styremedlem i styret for lærerutdanningene ved UiA.

Faglige interesser

Faglige interesser:

• Økonomisk styring, særlig i offentlig sektor
  • Skolestruktur

Emner undervist ved UiA de senere år:

• BE-104 Kostnads- og inntektsanalyse
  • BE-413 Økonomisk styring
  • SE-201 Budsjettering og offentlig økonomistyring
  • BE-900 Økonomisk styring (etter- og videreutdanning)

Prosjekter

Prosjekt

Do design and use of management control systems affect student performance. Delprosjekt i prosjektet Lærende regioner (https://www.hisf.no/nn/l%C3%A6rande-regionar) støttet av Norges forskningsråd fra 2012 til 2014

Forskningsgrupper:

Real Estate: Economics and Law: http://www.uia.no/forskning/handelshoeyskolen/real-estate-economics-law

Vitenskapelige publikasjoner

• Friestad, Liv Bente Hannevik (2016). Management control systems and student performance in Norwegian primary education: an exploratory case study. Journal of Management Control. ISSN: 2191-4761. 27 (4). s 323 - 350. doi:10.1007/s00187-016-0233-6.
  • Friestad, Liv Bente Hannevik (2016). School output control and student performance in Norwegian primary schools — an exploratory study. Public Money & Management. ISSN: 0954-0962. 36 (2). s 137 - 144. doi:10.1080/09540962.2016.1118938.
  • Friestad, Liv Bente Hannevik (2015). Målstyring i grunnskolen - gjør det noen forskjell?. Skolens kvalitet skapes lokalt: Presentasjon av funn fra forskningsprosjektet "Lærende regioner". ISBN: 978-82-450-1861-5. Fagbokforlaget. Kapittel 7. s 161 - 176.
  • Friestad, Liv Bente Hannevik (2016). Schools organisation, school building design and student performance.
  • Friestad, Liv Bente Hannevik (2015). Styringssystemer og elevprestasjoner.
  • Friestad, Liv Bente Hannevik (2015). Påvirker ulike styringssystem elevenes skoleprestasjoner?.
  • Friestad, Liv Bente Hannevik (2014). School output control and student performance - an exploratory study.
  • Friestad, Liv Bente Hannevik (2014). Styrings-og kontrollsystemer. Hvilke styringssystemer har skolene, hvordan brukes de, og er det en sammenheng mellom dette og elevenes resultater?.

Sist endret: 22.11.2018 13:11