English version of this page

Ida Ulrikke Valand

Stipendiat
Institutt for ernæring og folkehelse
Telefon
+47 38142369
Mobiltelefon
+4792208707
Kontor I1087 (Universitetsveien 25, 4630 Kristiansand, Norway)

Ansvarsområde

Doktorgradsprosjektet mitt, Skills for Life, handler om å utvikle, teste og evaluere et undervisningsopplegg om kosthold, helse og matlagingsferdigheter for studenter på UiA. Undervisningsopplegget er utviklet i samskaping med UiA-studenter, og ble testet av 28 studenter høsten 2023.

Ved siden av forskningen underviser jeg på ernæringsstudiene våre, primært praktisk matlaging og entreprenørskapsrelaterte emner.

Forskning

Jeg er med i det prioriterte forskningssenteret Lifecourse Nutrition som fokuserer på mat og ernæring fra tidlig utvikling. Skills for Life-prosjektet er rettet mot unge voksne før foreldreskap. Vi tror at undervisningsopplegget kan være et folkehelsetiltak med en trippel effekt, ettersom det kan bedre unge voksnes nåværende helse, deres fremtidige helse og deres potensielle fremtidige barns helse.

I forkant av doktorgraden har jeg blant annet forsket på gruppesammensetning og mennesketyper i studentbedrifter.

Faglige interesser

Sunt og bærekraftig kosthold

Matlaging og helse

Matglede

Endring av vaner

Varierte undervisningsmetoder

Sosialt entreprenørskap og innovasjon

Undervisning

Jeg underviser på bachelorprogrammet i samfunnsrettet ernæringsarbeid.

Kort biografi

01.10.2018-2025: Doktorgradsstipendiat, Institutt for ernæring og folkehelse, Fakultet for helse- og idrettsvitenskap, UiA (PhD-perioden er forlenget pga. foreldrepermisjon)

01.08.2015-dd: Universitetslektor, Institutt for ernæring og folkehelse, Fakultet for helse- og idrettsvitenskap, UiA

01.12.2012-31.12.2015: Miljøterapeut (ferievikar/ekstravakt), Kristiansand kommune og Sørlandet sykehus HF

Publikasjoner

  • Valand, Ida Ulrikke; Øverby, Nina Cecilie; Strömmer, Sofia; Barker, Mary Elizabeth; Bjornes, Camilla & Nordli, Julie [Vis alle 11 forfattere av denne artikkelen] (2022). “It is really just brilliant to get credits for something that is so important to you!” Skills for Life: University students’ perceptions of a planned dietary life skills course. PLOS ONE. ISSN 1932-6203. 17(4). doi: 10.1371/journal.pone.0260890. Fulltekst i vitenarkiv
  • Valand, Ida Ulrikke & Bjørkkjær, Tormod (2019). Impact of Adizes’ Team Roles on Collaboration, Disagreements and Success in Student Enterprises – Teamwork Pedagogy in Higher Education . Journal of the International Society for Teacher Education. ISSN 1029-5968. 23(2). Fulltekst i vitenarkiv
  • Ask, Anne Merete Selvik; Valand, Ida Ulrikke & Aarek, Ingebjørg (2019). Implementation of Action Plans - did the plans end up in a drawer? Journal of the International Society for Teacher Education. ISSN 1029-5968. 23(1), s. 27–38.
  • Vildmyren, Iselin Thowsen; Cao, Huy John Vu; Haug, Lina Bowitz; Valand, Ida Ulrikke; Eng, Øyvin Andre Solberg & Oterhals, Åge [Vis alle 10 forfattere av denne artikkelen] (2018). Daily intake of protein from cod residual material lowers serum concentrations of nonesterified fatty acids in overweight healthy adults: A randomized double-blind pilot study. Marine Drugs. ISSN 1660-3397. 16:197(6), s. 1–15. doi: 10.3390/md16060197. Fulltekst i vitenarkiv

Se alle arbeider i Cristin

  • Valand, Ida Ulrikke (2024). Tar du kostholdet ditt på alvor?
  • Valand, Ida Ulrikke & Helling, Gunvor (2023). Måltidsglede og veien videre.
  • Valand, Ida Ulrikke; Nordli, Julie & Helling, Gunvor (2023). Hva er sant om mat?
  • Valand, Ida Ulrikke; Nordli, Julie & Helling, Gunvor (2023). Bærekraftig mat og matredding.
  • Valand, Ida Ulrikke; Nordli, Julie & Helling, Gunvor (2023). Hvordan få mest mulig ut av studielånet?
  • Valand, Ida Ulrikke & Helling, Gunvor (2023). Hva betyr all teksten på matvarene vi kjøper?
  • Valand, Ida Ulrikke & Helling, Gunvor (2023). Hæ, før barnet er født?
  • Valand, Ida Ulrikke & Helling, Gunvor (2023). Hva er lurt å ha i skap og skuffer på kjøkkenet?
  • Valand, Ida Ulrikke; Nordli, Julie & Helling, Gunvor (2023). Hvordan ta best mulig vare på maten?
  • Valand, Ida Ulrikke & Helling, Gunvor (2023). Hvordan ta kostholdet på alvor?
  • Valand, Ida Ulrikke & Helling, Gunvor (2023). Tar du kostholdet ditt på alvor?
  • Valand, Ida Ulrikke & Ask, Anne Merete Selvik (2023). Skills for life-podden, episode 7: Måltidsglede og mindful eating. [Internett]. Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts.
  • Valand, Ida Ulrikke & Groufh-Jacobsen, Synne (2023). Skills for life-podden, episode 6: VeggiSkills og vegetarmat. [Internett]. Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts.
  • Valand, Ida Ulrikke & Nyhus, Ellen K. (2023). Skills for life-podden, episode 5: Hvordan få mest mulig ut av studielånet? [Internett]. Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts.
  • Valand, Ida Ulrikke; Valen, Erlend Larsen & Salvesen, Lorentz (2023). Skills for life-podden, episode 4: Hæ, før barnet blir født? Prepared og preconception diet. [Internett]. Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts.
  • Valand, Ida Ulrikke; Beinert, Cecilie & Bjornes, Camilla (2023). Skills for life-podden, episode 3: Hvordan få til et sunt og variert kosthold i en travel studiehverdag? [Internett]. Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts.
  • Valand, Ida Ulrikke & Øverby, Nina Cecilie (2023). Skills for life-podden, episode 2: Mat og ernæring i et livsløpsperspektiv: Hva forsker vi på, og hvorfor synes vi det er viktig? [Internett]. Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts.
  • Valand, Ida Ulrikke; Bakke, Helene & Aasen, Armann (2023). Skills for life-podden, episode 1: Hjelp, hvordan skal jeg som fersk student klare å ta ansvar for kostholdet mitt selv? [Internett]. Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts.
  • Bruun, Ida Marie & Valand, Ida Ulrikke (2023). Når min rustne kropp, går mot lesesal tungt... [Avis]. Unikum. Studentavisen for Agder.
  • Valand, Ida Ulrikke; Øverby, Nina Cecilie; Kiland, Charlotte; Bjørkkjær, Tormod; Bjornes, Camilla & Nordli, Julie [Vis alle 9 forfattere av denne artikkelen] (2023). The development of course content for a dietary life skills course targeting students – co-creation with future users .
  • Valand, Ida Ulrikke; Skårdal, Hanne & Amodei, Christine (2023). Brunsj med Hanne og Christine: Intervju om sunn og billig mat for studenter. [Internett]. Livestream på Facebook.
  • Valand, Ida Ulrikke (2022). Hvorfor er det lurt å ta kostholdet på alvor?
  • Valand, Ida Ulrikke (2022). "It is really just brilliant to get credits for something that is so important to you!“ Skills for Life: University students' perceptions of a planned dietary life skills course.
  • Valand, Ida Ulrikke (2021). Hvorfor er det lurt å ta kostholdet på alvor?
  • Valand, Ida Ulrikke (2020). Gjesteforelesning i mat og helse om kritisk vurdering av kostholdsinformasjon, bærekraftig mat mm.
  • Hillesund, Elisabet Rudjord; Valand, Ida Ulrikke; Bere, Elling Tufte; Vistad, Ingvild; Sagedal, Linda Reme & Øverby, Nina Cecilie (2019). Meals eaten with family in relation to dietary quality in 12-month-olds. A sub-study in the Norwegian Fit for Delivery study.
  • Valand, Ida Ulrikke & Bjørkkjær, Tormod (2018). Team Management Roles and Collaboration in Student Enterprises (SEs).
  • Engeset, Dagrun & Valand, Ida Ulrikke (2018). Hva er best; tradisjonell eller moderne undervisning? Mat og helse i skolen. ISSN 1890-3193. 2, s. 4–7.
  • Ask, Anne Merete Selvik; Aarek, Ingebjørg & Valand, Ida Ulrikke (2018). Did the action plans end up in the drawer?
  • Engeset, Dagrun & Valand, Ida Ulrikke (2018). Sterilisering av glass.
  • Engeset, Dagrun & Valand, Ida Ulrikke (2018). Hjemmelaget syltetøy.
  • Engeset, Dagrun & Valand, Ida Ulrikke (2018). Mozzarella.
  • Engeset, Dagrun & Valand, Ida Ulrikke (2018). Sylting av rødbeter.
  • Damsgaard, Eirik; Gjerde, Ann Helen; Valand, Ida Ulrikke & Sørdal, Ole Adrian (2018). Sørlandssendinga: Matsvinn - tema i ernæringsutdanning og Hvordan markedsføre den sunne maten? [Radio]. NRK Sørlandet.
  • Valand, Ida Ulrikke; Sællmann, Siv Kristin; Skaanes, Britt Inger; Nordli, Julie; Pettersen, Line & Bjornes, Camilla [Vis alle 7 forfattere av denne artikkelen] (2018). Unge må lære å lage mat. [TV]. NRK Dagsrevyen.
  • Valand, Ida Ulrikke & Bjørkkjær, Tormod (2017). Du gjør det, du lærer ikke bare om det. Mat og helse i skolen. ISSN 1890-3193.
  • Valand, Ida Ulrikke & Raustøl, Håvard (2017). Sørlandssendinga: Miniforedrag om ernæring, åpen dag UiA. [Radio]. NRK Sørlandet.
  • Valand, Ida Ulrikke & Vik, Frøydis Nordgård (2017). Kjøkkenets superskurk. Mat og helse i skolen. ISSN 1890-3193.
  • Vildmyren, Iselin Thowsen; Cao, John; Karlsen, Ida Ulrikke; Haug, Lina; Eng, Øyvin Andre Solberg & Erchinger, Friedemann Georg [Vis alle 9 forfattere av denne artikkelen] (2016). Effects of water soluble and water insoluble cod protein on lipid metabolism in overweight adults.

Se alle arbeider i Cristin

Publisert 16. apr. 2024 10:58