Studieplan

Høst 2023

Spesialisering, 1.- 3. semester

Vår 2024

Høst 2024

Vår 2025

To emner undervises parallelt første del av semesteret og avsluttes med eksamen i midtveisperioden, mens de to siste emnene undervises parallelt i siste del av semesteret. Emner med engelsk emnenavn undervises normalt på engelskDet tas forbehold om endringer i studieplanen. Valgemnene tilbys under forutsetning av at det er tilstrekkelig antall påmeldte studenter og tilgjengelige ressurser.

Det tas forbehold om endringer i studieplanen. Valgemnene tilbys under forutsetning av at det er tilstrekkelig antall påmeldte studenter og tilgjengelige ressurser.

Studenter kan søke om plass på «SV-420-1 UiA Samskaping –teori i praksis» (10 sp) og få dette godkjent som valgemne i studieplanen. Studenter kan også søke om å få godkjent andre valgemner. Ta kontakt med studieveileder dersom dette er aktuelt.

Hva lærer du?

Læringsutbytte

En kandidat som har fullført dette programmet skal ha følgende læringsutbytte definert i form av generell kompetanse, kunnskaper og ferdigheter:

Generell kompetanse (Programmål)
Kandidaten skal:

  • være i stand til å analysere viktige internasjonale dimensjoner knyttet til sentrale temaer i programmet

  • være i stand til å analysere hvordan nye ideer, konsepter eller produkter blir utviklet innen relevante fagfelt

  • kunne anvende etisk tekning i arbeidslivet og forstå hvordan organisasjoner kan opptre ansvarlig

  • være i stand til selvstendig og kritisk tenkning

  • kunne formidle akademiske problemstillinger både muntlig og skriftlig

  • ha utviklet evner til problemløsning

Kunnskaper
Kandidaten skal

  • ha avansert kunnskap om sentrale temaer, teorier, problemstillinger, prosesser, verktøy og metoder innen bedriftsøkonomi, regnskap og revisjon

  • ha inngående kunnskaper i metodefag, administrasjonsfag, samfunnsøkonomiske fag og relevante juridiske emner

  • ha innsikt i fagets egenart og historie, samt fagets og revisors rolle i samfunnet

  • kjenne til forsknings- og utviklingsarbeid innenfor eget fagfelt, samt relevante metoder og arbeidsmåter innenfor fagene

Ferdigheter
Kandidaten skal

  • kunne anvende analysemetoder, kunnskap, relevante resultater fra forsknings- og utviklingsarbeid på praktiske og teoretiske problemstillinger innen sentrale tema i programmet og kunne begrunne sine valg

  • beherske sentrale og aktuelle metoder, teknikker og uttrykksformer i regnskap og revisjon

  • kunne identifisere, planlegge og gjennomføre prosjekter og arbeidsoppgaver både selvstendig og i team på revisjons- og regnskapsoppdrag

  • kunne finne, vurdere, bruke og henvise til informasjon og fagstoff og framstille dette slik at det på en god måte belyser en problemstilling

  • kunne bidra til å synliggjøre ulike regelverks betydning og konsekvenser gjennom revisjonsberetning og annen rapportering

  • kunne oppdatere sin kunnskap innenfor fagfeltet, både gjennom informasjonsinnhenting og kontakt med fagmiljøer og praksis

Oppbygging og gjennomføring

Opptakskrav

I opptaksgrunnlaget skal det inngå bachelorgrad i økonomi og administrasjon eller tilsvarende utdanning som tilfredsstiller «Minimumskrav for Bachelor i økonomi og administrasjon (BØA)» vedtatt i Universitets- og høgskolerådet - økonomi og administrasjons møte i november 2018.

 

Minst 120 studiepoeng skal være innen økonomisk-administrative fag, derav minimum 20 studiepoeng på nivå 2 / påbyggingsnivå. Følgende fagområder, inklusive alle underkategorier, må være dekket:

 

Bedriftsøkonomisk analyse (minimum 30 studiepoeng)

 

  • Finansregnskap

  • Økonomistyring

  • Investering og finansiering

 

Administrasjonsfag (minimum 30 studiepoeng)

 

  • Markedsføring

  • Organisasjonsteori og ledelse

  • Foretaksstrategi

 

Samfunnsøkonomi (minimum 15 studiepoeng)

 

  • Makroøkonomi

  • Mikroøkonomi

 

Metodefag (minimum 20 studiepoeng)

 

  • Matematikk for økonomer

  • Statistikk for økonomer

  • Samfunnsvitenskapelig metode

 

Minimum 7,5 studiepoeng i etikk, samfunnsansvar*

 

Det stilles krav om vektet gjennomsnittskarakter på C eller bedre.

 

*Overgangsregel: For søkere med bachelorgrad som tilfredsstiller tidligere UHR-ØA minimumskrav for bachelor i økonomi og administrasjon, gjelder krav om minimum 5 studiepoeng i etikk og samfunnsansvar.

 

Utfyllende regler for opptak til det enkelte masterprogram er fastsatt med hjemmel i forskrift om opptak til studier og emner ved Universitetet i Agder.

Gode engelskkunnskaper. Noen emner undervises på engelsk.

Generell beskrivelse av studiet

Masterprogrammet i regnskap og revisjon - siviløkonom har som siktemål å utdanne reflekterte kandidater for en ledende stilling innen regnskap eller en økonomifunksjon i en virksomhet, og samtidig gi generell revisorkompetanse i regnskap, revisjon, skatterett og foretaksrett. I programmet gis studentene solid kunnskap om hvordan verdiskaping i norske og internasjonale virksomheter og prosjekter kan måles, analyseres, styres, rapporteres og kommuniseres.

Studieprogrammet har to spesialiseringer; økonomisk styring og internasjonal ledelse. Spesialiseringen innen økonomisk styring fokuserer ytterligere på styring og kontroll, mens spesialiseringen innen internasjonal ledelse fokuserer ytterligere på ledelse i et internasjonalt perspektiv.


En revisors hovedoppgave er å utføre revisjon i privat eller offentlig sektor, det vil si kontrollere og bekrefte revisjonspliktige enheters årsregnskap. En revisor fungerer også som rådgiver i økonomiske og regnskapsmessige spørsmål og kan gi veiledning slik at virksomheter kan etablere gode systemer for økonomistyring.

Ved oppnådd karakterkrav, godkjent praksis, samt bestått praktisk prøve gir utdanningen anledning til å søke om godkjenning som statsautorisert revisor.

Utdanningen tilfredsstiller også utdanningskravet for å kunne bli autorisert regnskapsfører.

Etter gjennomført studium velger mange en karriere i et revisjonsselskap, andre innen regnskap, økonomi- eller ledelsesfunksjoner i næringsliv, finans eller offentlig forvaltning.

Studentene på programmet møter et internasjonalt studiemiljø hvor de utvikler sine språklige og tverrkulturelle kommunikasjonsferdigheter.

Studieprogrammet består av 12 emner, hvert på 7,5 studiepoeng. I tillegg kommer en masteroppgave i siste semester på 30 studiepoeng.

Undervisnings-og læringsformer

Masterprogrammet i regnskap og revisjon er et ordinært fulltidsstudium. To emner undervises parallelt i første halvdel av semesteret med avsluttende eksamen før de neste to emnene undervises etter samme prinsippet. Undervisningen vil variere med kombinasjon av forelesninger, gruppearbeid, presentasjoner og skriftlige innleveringsoppgaver. Enkelte emner undervises på engelsk.

Bruk av IKT og biblioteksdatabaser inngår som en naturlig del av arbeids- og undervisningsformen i flere av emnene. Se hver enkelt emnebeskrivelse for mer detaljert informasjon.

Vurderingsformer

I de fleste emner er det arbeidskrav (individuelt eller i grupper) for å få gå opp til eksamen. De fleste emnene har individuell skriftlig eksamen med bokstavkarakterer A-F, hvor A er beste karakter og F er stryk. Se hver enkelt emnebeskrivelse for mer detaljert informasjon.

Internasjonalisering

Det er lagt stor vekt på internasjonale dimensjoner og globale perspektiver i studieprogrammet. Mye av pensum er på engelsk.Flere emner i programmet undervises på engelsk. De fleste emner på engelsk tilbys også innkommende utvekslingsstudenter i tillegg til at internasjonale gradsstudenter fra andre programmer følger disse.

Handelshøyskolen ved UiA er internasjonalt akkreditert i AACSB (the Association to Advance Collegiate Schools of Business). AACSB åpner dørene for samarbeid verden over.

Det er mulighet for utveksling til enkelte av våre samarbeidsinstitusjoner i tredje semester av programmet. Studentene tar da en kombinasjon av valgemner og erstatning for obligatoriske emner. Studenter som er interessert i å dra på utveksling, må kontakte studierådgiver for nærmere informasjon og veiledning i starten av sitt første semester.

Vilkår for å gå videre i studiet

60 studiepoeng, inklusive ME-423 Research Methods og enten RE-400 Revisjon 1 eller RE-401 Revisjon 2, må være bestått for å få tildelt veileder for masteroppgaven.

Yrkesmuligheter og videre utdanning

Kandidatene som uteksamineres fra dette studiet er attraktive kandidater for en rekke stillinger innen regnskap, økonomi og ledelse i privat næringsliv, organisasjoner og offentlig sektor.

Masterutdanning og statsautorisasjon er som oftest et krav for å få lederansvar eller bli partner i et revisjonsselskap. Mastergraden gir samtidig en solid plattform for lederstillinger innen privat næringsliv, finans eller offentlig forvaltning. Aktuelle stillinger kan på sikt være økonomisjef, finanssjef, regnskapssjef, Controller, internrevisor, avdelingsleder i bank og finans, revisjonssjef og lignende stillinger.

Studieprogrammet gir også grunnlag for å etablere og drive egen virksomhet.

Fullført studium kvalifiserer for opptak til Phd-program ved Handelshøyskolen UiA og andre tilsvarende program i Norge eller utlandet.

Fører til grad

Programmet fører fram til graden Master i regnskap og revisjon - Siviløkonom.

Studentevaluering

Studieevaluering gjennomføres årlig i studieråd i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.2.  I forkant av studieråd kan studenttillitsvalgte innhente innspill fra medstudenter.

Andre opplysninger

Søkere som har fullført en relevant mastergrad eller siviløkonomutdanning (4- eller 5-årig), må søke opptak til det toårige programmet i regnskap og revisjon, og kan etter opptak søke om godkjenning av sin tidligere utdanning. En ny mastergrad forutsetter 60 nye studiepoeng slik at det maksimalt kan innpasses 60 studiepoeng fra tidligere utdanning.


Studenter som har en fullført mastergrad i økonomi og administrasjon – siviløkonom fra UiA må være særlig oppmerksomme på kravet om 60 nye studiepoeng, da det er flere felles emner som inngår i studieplanene for disse to masterprogrammene. I tilfeller der studenter har tatt en kombinasjon av emner som utgjør mer enn 60 sp overlapp, vil ikke kunne få utstedt en ny mastergrad. Ta kontakt med studieveileder for mer informasjon og individuell veiledning om dette.

I henhold til Forskrift om revisjon og revisorer av 28.12.20, kreves det minimumskarakter C i alle emner med bokstavkarakterer som inngår i mastergradsstudiet i regnskap og revisjon - siviløkonom, for å tilfredsstille kravet for å kunne søke om godkjenning som statsautorisert revisor.

Det stilles krav om at alle studenter ved UiA har egen bærbar datamaskin til bruk i undervisning og eksamen, jf. forskrift om studier og eksamen ved Universitetet i Agder § 12d

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 28. mai 2024 22:41:15