Inspirerende å studere Fransk ved UiA

Profilbilde av Svein Gøran Bortne

God undervisning har bidratt til bedre forståelse for språkets oppbygning, og jeg har fått verktøy som kan brukes videre til egen læring og til undervisning i faget.

Svein Gøran Bortne

Kontaktlærer ved Verket skole i Moss

Svein Gøran Bortne jobber som kontaktlærer ved Verket skole i Moss. Han underviser i norsk og samfunnsfag, men videreutdanning ved UiA gav ham muligheten til å studere fransk ved siden av jobben.

– Det har vært veldig inspirerende. Jeg er generelt interessert i språk, og fransk spesielt, men jeg har ikke kunnet jobbe systematisk og jevnlig med det ettersom jeg jobber som lærer på heltid. Nå har jeg tatt et studium som både forpliktet og motiverte til innsats, sier Bortne.

Fått gode tips til egen undervisning
Dette er første gang Bortne har tatt studier hvor alt foregår på nett. Han beskriver det som en uvanlig og litt stressende situasjon i starten.

– Det begynte litt utenfor komfortsonen, siden jeg ikke helt visste hva jeg gikk til, og hva som krevdes av meg. Jeg var usikker på om kompetansen min var tilstrekkelig.

– Hva var mest utfordrende, og hva var mest givende?

– Å slippe seg løs og snakke med andre på fransk via nettet. Det er når man kommer over dette hinderet at den beste læringen skjer. Å dele kunnskap og erfaringer med andre har vært lærerikt, og gitt gode tips til egen undervisningspraksis, sier han.

Godt faglig utbytte
Etter hvert ble det mer naturlig å skulle kommunisere via nett, og Bortne er full av lovord om både undervisning på nett, lærerne og samarbeidet med andre studenter.

– Du trenger ikke være IT-ekspert for å mestre det. Det faglige utbyttet er veldig bra, og du har tilgang til alt du trenger for å kunne svare på oppgaver. Foreleserne har også vært tilgjengelige utenom de oppsatte nettmøtene slik at vi som studenter har fått den hjelpen vi hadde behov for, sier Bortne.

Viktig med planlegging
Siden han valgte stipend- fremfor vikarordningen har det vært perioder med mye jobb med fransk etter den vanlige arbeidsdagen som lærer.

– Det har vært intenst i perioder når man i tillegg har en familie å følge opp. For meg var det viktig å sette opp en plan for arbeidet, sier Bortne.

Anbefaler utdanningen
Den nettbaserte videreutdanningen ved UiA ga Bortne muligheten til å kunne studere fransk samtidig som han jobbet fullt ved siden av. Han anbefaler studiet på det varmeste.

– Studiet har engasjerte og dyktige forelesere og studiet er godt bygget opp. Undervisning på nett fungerer bra, og undervisningsmateriellet blir lagt ut slik at man alltid har muligheten til å se over, og lære seg det man trenger, sier Bortne.

Søknadsfristen for utdanning gjennom Kompetanse for kvalitet er 1. mars