Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Testing av utholdenhet - lær av de beste

Trenger du kompetanse på hvordan fysisk form kan testes? UiA tilbyr nå videreutdanning i testing av aerob utholdenhet. Jobber du med idrettsutøvere eller pasienter, kan aerobe utholdenhetstester være et godt verktøy for å lage bedre treningsopplegg.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Laboratoriet som brukes i undervisningen har topp utstyr til testing og måling av fysiske egenskaper.

– Utholdenhetstester må gjøres på en skikkelig og profesjonell måte. Det er viktig med etisk refleksjon og bevissthet om hvorfor man utfører en test, forteller Thomas Birkedal Stenqvist. Han er fagansvarlig for det nye videreutdanningskurset som starter våren 2020.

Testing av aerob utholdenhet er et verktøy som kan være aktuelt for alt fra lærere, trenere i klubb- og idrettslag og personlige trenere, til fysioterapeuter, sykepleiere og leger. 

Laboratoriebasert testing

Portrett av Thomas Stenqvist.

Thomas Birkedal Stenqvist er fagansvarlig for videreutdanningskurset i utholdenhetstesting. 

Kurset gir deltakerne praktisk kunnskap om ulike metoder for testing av aerob utholdenhet under en arbeidsbelastningstest. Deltakerne har tilgang til et Olympiatopp-sertifisert, godt utstyrt laboratorium i universitetets lokaler. Her gjennomføres laktattest og måling av maksimalt oksygenopptak.

– Deltakerne skal selv gjennomføre testene slik at de er godt kjent med hvordan det føles på kroppen og hvordan testen praktisk skal utføres før de benytter den på andre, sier Stenqvist.

Verktøy for treningsplanlegging

Målet er at deltakerne skal lære rutiner for korrekt, trygg og etisk forsvarlig testing, slik at testresultatene senere kan brukes til optimal treningsplanlegging. For å oppnå dette lærer en hvordan tolking og formidling av resultater gjøres riktig og klokt for å motivere testpersonen til videre trening og utvikling.

– Testingen er et verktøy som brukes for å gjøre treningsarbeidet best mulig. Testen er ikke et mål i seg selv, sier Stenqvist.

Utstyr
Laboratoriet som brukes i undervisningen har topp utstyr til testing og måling av fysiske egenskaper. Man trenger imidlertid ikke alltid det beste utstyret som finnes på markedet, for å gjennomføre tester i sin arbeidshverdag. Det finnes gode alternativer og rimeligere løsninger, som indirekte måling av oksygenopptak og rimeligere laktatmålere. I tillegg bør man ha en ergometersykkel eller tredemølle.

– Vi ser at flere aktører skaffer seg utstyr til testbruk. Ved å øke kompetansen på hvordan testarbeid utføres mest mulig profesjonelt, kan pasienter og utøvere få bedre oppfølging og progresjon, sier Stenqvist.

Les mer om videreutdanningskurset laboratoriebasert testing av utholdenhet. Søknadsfristen er 15. januar 2020.