Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Ny videreutdanning i samskaping

Nytt tilbud i «samskapende organisasjoner» skal lære studenter hvordan de kan foreta verdiskapende gode løsninger – sammen med andre. Kurset gis av UiA i samarbeid med Arendal Næringsforening.

Foreleser i kurset samskapende organisasjoner, Tor Geir Kvinen.
Foreleser i kurset, Tor Geir Kvinen, vil gi studentene verktøy for å benytte samskapende metoder i egen organisasjon.

Samskaping i organisasjoner handler om å videreutvikle produkter, tjenester og opplevelser i samarbeid med andre. Og ifølge førsteamanuensis ved Handelshøyskolen og foreleser i kurset, Tor Geir Kvinen, er det stadig flere organisasjoner som bruker slike metoder.

– Vi ser stadig flere private, offentlige og frivillige organisasjoner som tar i bruk samskaping som metode, for å skape merverdi og innovasjon i organisasjonen, forteller han.

Målet med kurset er å gi studentene innsikt i hva samskapende organisasjoner er, og gi de verktøyene de trenger for å benytte samskapende metoder i sine organisasjoner. Studentene vil også få god innsikt i hvordan kjente organisasjoner bruker dette i praksis. Kurset vil gi deg økt forståelse for hvorfor og hvordan menneskelige ressurser kan anvendes i samskaping av produkter, tjenester og opplevelser.

Kurset kombinerer forskningsbaserte teorier med praktiske eksempler og case. Ved å studere kjente, organisasjoner som har lykkes med dette, får studentene god innsikt i hvordan det fungerer i praksis, og hvordan de kan bruke det i sine organisasjoner.

–  Vi skal blant annet se på LEGO, IKEA, Dyreparken, Hamran og Under, som alle er gode eksempler på dette. Vi går inn i hvordan de har gått frem og ser deretter på hvordan studentene kan benytte det i sine organisasjoner, sier han.

– Et konkurransefortrinn

Tor Geir trekker også frem at å bruke samskapende metoder i mange bransjer kan være et konkurransefortrinn for organisasjoner.

– Det kan være et konkurransefortrinn nettopp fordi virksomhetene blir mer effektive, sparer kostnader, og fordi de blir mer innovative ved at de får innovasjon fra brukerne. I tillegg får brukere et større eierskap ved å bli mer involvert, sier han.

Styrke næringslivet i regionen 

Morten Haakstad fra Arendal næringsforening (foto)

Daglig leder i Arendal Næringsforening, Morten V. Haakstad.

Samarbeidet mellom UiA og Arendal Næringsforening er et resultat av Felles løft-avtalen, som skal sikre et tettere samarbeid mellom næringslivet, studenter og UiA. Et av hovedområdene  er å legge til rette for utdanning og kompetanseheving. 

– Vi er veldig glade for samarbeidet med UiA. Vi har et mål om å bygge sterkere samhandling mellom vårt lokale næringsliv og UiA, og dette samarbeidet er en viktig del av dette, sier Morten V. Haakstad, daglig leder i Arendal Næringsforening.

Studiested for kurset er Arendal, byen på Sørlandet som trolig har lengst tradisjon med samskaping. Arendal kommune har i flere år brukt samskapende metoder for å utvikle og gjennomføre løsninger sammen med innbyggerne, næringslivet, organisasjoner og foreninger.

Kurset som gis på deltid gir 7,5 studiepoeng, og kan fint kombineres med full jobb.