Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

- En skikkelig vinn-vinn situasjon

- Dette studiet kommer både elevene mine og meg til gode, så det er en skikkelig vinn-vinn situasjon, forteller en av studentene på EVU-kurset Bilde og IKT - kunst og håndverk, Rita Synnøve Gunnufsen.

(Nytt navn på dette kurset er Kunst og visuell kommunikasjon)

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Studenter som jobber med kunst og håndverk.

Ungdomsskolelærer Rita Synnøve Gunnufsen.

Kurset retter seg primært mot lærere som underviser i grunnskolen innen Kunst og håndverk, og som mangler den formelle kompetansen til å undervise i faget. Rita er lærer på Oddemarka ungdomsskole og synes kurset er relevant for dem som jobber i skolen eller dem som bare ønsker kreativt og kunstfaglig påfyll.

– Trives du med kreative oppgaver og er klar for ny inspirasjon og for å lære nye teknikker, så er kurset helt ypperlig. Jeg tror alle som har deltatt på kurset opplever at de har fått et løft, forteller Rita.

I løpet av det syv måneder lange kurset har studentene blitt introdusert for metoder og teknikker i behandling av bilder. På emneplanen står alt fra tegning, maling og portrett med ulike materialer, men også animasjonsfilm og Eco-print (se bilder under).

Refleksjon om egen praksis

Gjennom kurset vil studentene gjennom praktisk, skapende arbeid og refleksjon, bli kjent med metoder og arbeidsformer som er grunnleggende for å arbeide med visuell kommunikasjon i skolen.

- Vi har hatt god variasjon på samlingene med stort sett ulikt fokus hver gang, og det tror jeg har gitt oss en god bredde i faget. I tillegg har de som har undervist vært av høy faglig kvalitet. Jeg syns dette har vært nyttig, forteller Rita.

Undervisningen legger opp til refleksjon omkring egen praksis og utvikling av eget undervisnings-opplegg i kunst og håndverk. Studentene har ofte gått gjennom oppgaver de har utført i sin undervisning med elevene i plenum. Rita mener studentene har lært mye av dyktige faglærere, men også av hverandre.

- Vi lærer mye av hverandre og får ny motivasjon og inspirasjon av å jobbe sammen i grupper og ikke bare sitte hjemme å tenke ut ting alene, legger Rita til.

Engasjerende kurs

Kurset er finansiert av UiA via midler fra Utdanningsdirektoratet. Studiet er samlingsbasert med undervisning over tre lørdager og tre kvelder per semester. Undervisningen gjennomføres både som forelesninger, verkstedsundervisninger og utstillingsbesøk. Rita beskriver en engasjert gjeng med studenter.

- Det har vært veldig effektiv jobbing på samlingene. Vi har jobbet ekstra fordi vi har blitt så ivrige, og har til tider droppet lunsjpausen og holdt på utover angitt forelesningstid. Det har rett og slett vært veldig gøy, avslutter Rita. 

Tekst og foto: Lene Tønnesen