Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

– Siviløkonomer trengs overalt!

Du får en allsidig og etterspurt kompetanse når du skal inn på arbeidsmarkedet – siviløkonomer trengs overalt!

Nora Ydse

student, Master i økonomi og administrasjon

 

Navn: Nora Ydse
Studieprogram: Master i økonomi og administrasjon

Jeg er opprinnelig fra Trondheim og tok min bachelorgrad i Økonomi og administrasjon ved NTNU Handelshøyskolen med retningen, Organisasjon og endring. I forbindelse med studiene i Trondheim hadde jeg et utvekslingssemester ved San Diego State University i San Diego, California. Ved universitetet i USA tok jeg fag innenfor blant annet HR, Hospitality and Tourism Management, og Media Management. Å reise på utveksling er noe jeg anbefaler på det sterkeste! Ved siden av studiene har jeg hatt en deltidsstilling innenfor ulike avdelinger ved IKEA Leangen i fire år.

Hvorfor valgte du studieprogrammet, Økonomi og administrasjon?

Jeg trengte et avbrekk etter videregående og tok først ett år på Molde Folkehøyskole med idrett. Deretter reiste jeg på backpacking. I løpet av disse årene fikk jeg tid til å tenke over hva jeg ville, og jeg bestemte meg for å begynne på Økonomi og administrasjon. Jeg har aldri hatt et klart «drømme-yrke». Jeg likte en blanding av tall og ord, og da falt valget på dette studieprogrammet. Det føltes trygt da utdanningen du får er såpass bred, og du har et hav av karrieremuligheter både innenfor privat og offentlig sektor når du er ferdig. Du får en allsidig og etterspurt kompetanse når du skal inn på arbeidsmarkedet – siviløkonomer trengs overalt!

 

Studenter kan velge én av tre spesialiseringer på Master i økonomi og administrasjon. Hvorfor valgte du Økonomisk styring?

Jeg begynte først på spesialiseringen, International Business. I begynnelsen av semesteret har vi en del felles forelesninger. Etter hvert som jeg fikk et litt mer innblikk i de ulike retningene, valgte jeg å bytte til Økonomisk styring fordi jeg synes emnene hørtes mer interessante ut. Spesialiseringen har en blanding av lese- og regnefag, noe som passer meg veldig godt. Jeg synes det er spennende å lære hvordan ulike faktorer spiller inn på bedrifters strategier og resultat.

På tvers av spesialiseringene har man en rekke fellesfag, noe som gjør at det er lett å bli kjent med studenter som går andre retninger.

 

Hvordan er studentlivet på UiA Campus Kristiansand?

Studentlivet på UiA Campus Kristiansand er veldig bra. Jeg liker veldig godt størrelsen og at alt er samlet på ett sted. Det minner om campusene i USA da studenthybler, treningssenter, matbutikk, utested også er plassert her. Det er en rekke leseplasser på campus; biblioteket, lesesaler, grupperom, kafeen, kantina eller vrimlehallen. I tillegg ligger campus sentralt med både nærhet til sentrum, natur og sjø.

Jeg har hytte i Lillesand, så Kristiansand var ikke helt fremmed for meg. Etter å ha tilbrakt hver sommer her nede, har jeg alltid hatt et stort ønske om å bo noen år på Sørlandet. For en trønder er jo dette som å komme til Syden. Da jeg oppdaget masteren på Handelshøyskolen ved UiA ble valg av by for masterutdanningen ganske lett. Jeg hadde også hørt mye positivt om UiA og Kristiansand som studentby fra venner og bekjente på forhånd. Og de hadde rett. Studentmiljøet er fantastisk!

 

Hva vil du jobbe med etter masterutdanningen?

Som nevnt har man mange karrieremuligheter etter endt utdanning, både innenfor privat og offentlig sektor. Jeg har enda ikke blitt helt klok på hva jeg vil jobbe med, men synes management consulting høres spennende ut. Management consulting handler om å løse spesifikke forretningsproblemer, analysere data, utvikle anbefalinger og implementere løsninger til kunder slik at de oppnår sine mål, forbedrer effektiviteten eller øker lønnsomheten. Dette kan være gjennom for eksempel strategiutvikling, organisasjonsdesign, prosessforbedring, implementering av teknologi eller endringsledelse. Handelshøyskolen tilbyr også Internship som en del av studieløpet siste året på master. Dette er en gylden mulighet til å få prøvd seg i praksis og kanskje få en fot innenfor bransjen.

 

Har du noen tips til kommende studenter?

Først og fremst – bli med på fadderuka! Tørr å gå ut av komforsonen og by på deg selv! Når semesteret er i gang, lag deg gode arbeidsvaner, kom deg på skolen, men ikke glem å ha det gøy. Student er man bare én gang! Engasjer deg i verv utenom studiene, dette er både sosialt og positivt på CV-en. I tillegg oppfordrer jeg nye studenter til å dra på utveksling. Du får med deg en bagasje hjem med magiske opplevelser, språkkunnskaper, kunnskap om en annen kultur, men også om deg selv, og ikke minst venner fra hele verden. Ved Handelshøyskolen har du mange utvekslingsmuligheter.