Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

- Verdens beste jobb

Thor Aamli, foto.

- Jeg trivdes veldig godt som student, og følte jeg ble godt rustet både i forhold til teori og praksis. Det var gode forelesere og jeg var veldig heldig med praksisen.

Thor Åmli

Barnehagelærer

For å jobbe i barnehagen må en være både motivert og engasjert, men det er ikke så vanskelig i følge barnehagelærer Thor Åmli som mener at han har en av verdens beste jobber!

- Å jobbe i barnehage er ikke bare en jobb. En må være en god og reflektert lærer, ydmyk, engasjert, motivert, tolerant, og så må en selvsagt ha en genuin interesse for unger. Og så må en være glad i å jobbe med mennesker. De fleste oppgaver innebærer kommunikasjon med andre mennesker, både barn og voksne, sier Thor med et smil.

Helt siden han ble ferdig utdannet førskolelærer ved Universitetet i Agder har han følt seg privilegert som får jobbe så tett med barna i Studentsamskipnaden i Agders barnehage i Kristiansand, Hokus Pokus.

- Jeg tror dette er en av verdens beste jobber. I det en kommer inn døra får en tusenvis av klemmer og kos. Hvor vanlig er det? I barnehagen er det dager preget av eventyr og nysgjerrighet. Barna er små filosofer!

- Det er også utrolig positivt og viktig å være en god rollemodell for barna. En er jo på mange måter idolet eller forbildet deres. Det er herlig å være med å gi dem en magisk dag!

Hokus Pokus har tidligere fått utmerkelser for god likestilling, og har flere mannlige ansatte enn mange andre barnehager, noe Thor mener er bra for arbeidsmiljøet.

- Jeg vet ikke helt hva det er med menn og dette yrket. Mange ser nok på det å jobbe i barnehage som bare et koseyrke, men vi er ikke ansatt for å gjøre det ”koselig”! I tillegg er det nok mange som tror at lønna er veldig dårlig, men den er ikke så lav.

At Thor endte opp med å satse på å jobbe i barnehage var en tilfeldighet. Etter endt siviltjeneste fikk han et vikariat i barnehagen hjemme i Valle kommune.

- Jeg fikk ansvar for å lære to barn av utenlandsk opprinnelse norsk. Og mens jeg jobbet med dette lærte jeg mye om deres frustrasjoner rundt følelser og språkproblemer. Samtidig fikk jeg god veiledning så ting fungerte godt i praksis, og jeg ble fasinert av det å jobbe med unger, og synes det var spennende. Jeg lærte så mye, at jeg fikk lyst til å studere videre, forteller Thor.

Studiene viste seg å innfri forventningene.

- Jeg trivdes veldig godt som student, og følte jeg ble godt rustet både i forhold til teori og praksis. Det var gode forelesere og jeg var veldig heldig med praksisen. Det var et poeng at vi mannlige studentene skulle få mannlige øvingslærere, og de var viktige forbilder!

Nå er Thor selv øvingslærer for studenter som kommer på praksis i Hokus Pokus.

- Det er spennende med studenter. De stiller spørsmål og tør å være kritiske, og det utvikler oss alle. Pedagogikk er jo ikke et gitt fag, så jeg er glad i å ta en diskusjon, sier Thor med et smil.

Og Thor nøler ikke med å anbefale barnehagelæreryrket for flere.

- Det er mange muligheter når en jobber i barnehagen. En må jo være glad i barn og en må ha lederegenskaper. Men om du har det, er det bare å glede seg både til utdanningen og til jobben! Jeg har i alle fall aldri angret på mitt valg, og hadde valgt det samme om igjen uten å nøle.