0
Hopp til hovedinnhold

Vokste på utveksling

Elisabeth Selseng Soltveit (foto)

Som en vordende engelsk lærer så jeg det som en fordel å utvikle engelsken min både muntlig og skriftlig og det fikk jeg virkelig. Jeg har aldri hatt et bedre semester læremessig, og personlig utviklet jeg meg en hel del på de få månedene jeg var der. Anbefales på det sterkeste å komme seg ut, og Minnesota State University Moorhead var en fantastisk skole å være utvekslingsstudent ved.

Elisabeth Selseng Soltveit

Lektorstudent på utveksling til Minnesota State University Moorhead

Hvorfor valgte du å dra på utveksling?

Hovedgrunnen til at jeg ville reise på utveksling var at jeg ville utfordre meg selv og oppleve noe nytt og spennende. Jeg har bodd i utlandet før, men aldri mer enn noen uker. Som en vordende engelsk lærer så jeg det som en fordel å utvikle engelsken min både muntlig og skriftlig og det fikk jeg virkelig. Jeg har aldri hatt et bedre semester læremessig, og personlig utviklet jeg meg en hel del på de få månedene jeg var der. Anbefales på det sterkeste å komme seg ut, og MSUM var en fantastisk skole å være utvekslingsstudent ved. I livet angrer man som regel ikke på det man gjorde, men det man ikke gjorde. Mitt valg om å dra til Minnesota er et valg jeg vokste utrolig mye på og som jeg anbefaler andre også å ta.

Amerikansk fotball (foto)

Hva er det som gjør institusjonen hvor du var på utveksling spesiell?

MSUM er ikke en stor skole, det er ca. like mange studenter som ved UiA Kristiansand. Du blir godt kjent med de du studerer med fordi klassene, i alle fall mine, var veldig små. Det gjør også at du blir bedre kjent med professorene dine og de kjenner deg ved navn. Professorene var også veldig behjelpelige. I USA er det veldig fokus på stolthet over skolen og ikke minst de ulike idrettslagene. Maskoten var en drage og alle ved skolen ble kalt for "Dragons". Det var ulike sportsarrangement i løpet av høsten som gjorde at man følte seg som en del av den amerikanske kulturen. De hadde også musikkarrangement og teateroppsetninger. Og regelmessig hadde de arrangementer med ulike temaer for alle på skolen. Det som jeg fant spesielt med området er at det er mange som har norske aner, og man ble sett på som eksotisk når man forteller at man er fra Norge. Jeg har fjern slekt i Wisconsin som jeg besøkte da det var til Thanksgivingfeiring. Hos dem ble jeg behandlet som nær familie. De hadde også en parade under «Homecoming»-uken hvor jeg fikk bære det norske flagget sammen med andre internasjonale studenter, og de hadde en internasjonal uke hvor ulike nasjoner fikk vist kulturen sin og man fikk prøve mat fra ulike land. Så man følte seg sett som internasjonal utvekslingsstudent ved MSUM.

Elisabeth Selseng Soltveit og venninne sammen med maskotter (foto)

Hvordan var studiene dine på Minnesota State University Moorhead?

Jeg studerte først og fremst engelsk språk og litteratur, og hadde fem fag som på ulike måter utfordret meg. Det var mye skolearbeid og til tider tøft, men siden jeg ønsket å utvikle meg både faglig og personlig strakk dette meg på en måte jeg i ettertid er utrolig takknemlig for. Skolesystemet i USA er ganske annerledes enn i Norge. Der jobber man konstant i alle fagene og har innleveringer hver uke. Dette gjør at eksamene på slutten ikke teller alt. Jeg hadde opptil flere fag hvor jeg ikke fikk karakterer på hva jeg gjorde før på slutten, men om man gjorde alt man skulle i løpet av semesteret, leverte på tiden og var tilstede i forelesningene var du nesten garantert en god karakter.

Hva tar du med deg videre fra utvekslingen som du ikke ville fått i Norge?

Da jeg reiste til Minnesota visste jeg lite om hva som ville møte meg og hadde dermed ikke så mange forventinger. En venninne av meg hadde vært der året før og anbefalte skolen.  Jeg forlot MSUM som en bedre person, faglig sterkere og med venner for livet. Jeg var den eneste nordmannen (som jeg visste om i alle fall) og det gjorde at jeg ikke hadde noe annet valg enn å prate engelsk hele tiden og måtte finne mine folk fra andre nasjoner. Jeg synes også det er nyttig å leve i et annet land for da får man både et nytt syn på sitt eget land og det landet man er på utveksling i. Jeg fikk i alle fall en bedre forståelse for den amerikanske livstilen og kulturen etter mitt semester i Minnesota. Jeg har fått venner fra rundt om i hele verden og jeg lære utrolig mye av de jeg møtte på.

Fra campus på Minnesota State University (foto)

Har du tre tips til studenter som skal reise til Minnesota State University Moorhead?

Vær åpen

Som med alle andre ting, har innstillingen din mye å si for hvordan du får det der du havner. Jeg visste at jeg reiste alene og måtte være åpen mot mennesker jeg møtte for i det hele tatt å få noen venner. Heldigvis hjalp det veldig at alle internasjonale studenter ble samlet for orienteringsuke før alle andre studenter kom som gjorde at jeg fikk gode internasjonale venner. Amerikanske venner fikk man gjennom klassen og ulike aktiviteter man kan engasjere seg i. Er du ikke sportsinteressert? Dra likevel på sportsarrangement, for det skaper en utrolig enhet på skolen og har en spesiell stemning.

Engasjer deg

Det er utallige av tilbud du kan bruke fritiden din på. Av erfaring er det viktig å finne noe du liker å gjøre som ikke er direkte skolerelatert. Måtte det være sportslig, politisk, trosmessig eller innenfor musikk og kunst. På MSUM er det noe for enhver smak og ved noe som heter «Sidewalk cafe» i begynnelsen av semesteret får man mulighet til å sjekke ut de ulike tilbudene ved skolen.

Prioriter skole, men ha det kjekt også

Det er viktig å huske på at man kommer til en utenlandsk skole og representerer landet sitt, så det er lurt å prioritere skole. Kom til alle forelesninger, for de tar fravær og de fleste klassene er så små at de merker om du er borte. Ta i bruk professorene dine, de har kontortid og om det er noe du lurer på eller du har det vanskelig med å fullføre en oppgave i tide, er de veldig imøtekommende og setter pris på om du sier ifra. Før du kommer til USA er det lurt å spare litt penger til om du f.eks. vil reise noen andre steder i landet eller bare gjøre kjekke ting i området. Lånekassen dekker skolepengene dine, så du trenger ikke å bekymre deg for det.