Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

– Tar med meg utrolig mye hjem igjen

Nora L. Gjerdset (portrettfoto)

Jeg valgte å dra på utveksling fordi jeg er lidenskapelig opptatt av countrymusikken som kommer fra USA. Når jeg fant ut at vi hadde en avtale med ETSU, hvor de har et Bluegrass, Old-Time, Celtic & Country Music studium, var jeg solgt.

Nora L. Gjerdset

Musikkstudent på utveksling til East Tennessee State University

Navn: Nora L. Gjerdset
Studium: Utøvende musikk - rytmisk, bachelor
På utveksling til: East Tennessee State University, USA

Hvorfor valgte du å dra på utveksling?

Jeg valgte å dra på utveksling fordi jeg er lidenskapelig opptatt av countrymusikken som kommer fra USA. Når jeg fant ut at vi hadde en avtale med ETSU, hvor de har et Bluegrass, Old-Time, Celtic & Country Music studium, var jeg solgt. Dette er er helt unikt studie, og skolen befinner seg midt i Appalachian fjellene, ikke langt fra Nashville, Ashville og Bristol, tre viktige byer for countrymusikken. Jeg ønsket å fordype meg i countrymusikken røtter og tradisjoner, og ville få et mer autentisk preg over min egen låtskriving. 

Nora Gjerdset på scenen med medstudenter (foto)

Hva er det som gjør East Tennessee State University spesiell?

ETSU er spesiell nettopp på grunn av beliggenhet og hvor bra studiet passer mine musikalske interesser og ambisjoner. 

Hvordan er studiene dine på utvekslingsinstitusjonen?

Jeg har valgt å fordype meg i bluegrass og countrymusikk. Bluegrassmiljøet er spesielt stort og frodig her, og nivået er veldig høyt. Jeg spiller gitar og synger både i et bluegrassband og et countryband. Jeg er også med i et vokalband bestående av meg og tre gutter, hvor vi synger tradisjonelle gospel og country sanger fra området, acapella. Jeg har spilt konserter over hele Appalachiaområdet, fra Tennessee til Virginia til North Carolina, og alt er arrangert av skolen – de er flinke til å pushe elevene ut på markedet. Jeg får altså spilt veldig mye musikk, og det var akkurat det jeg dro på utveksling for. Et annet fag som også er verdt å nevne er "Songwriting" med Ed Snodderly - han er en unik låtskriver, og levende legende i miljøet. Arbeidet jeg gjør med han er utrolig verdifullt. Jeg har faktisk ti fag dette semesteret, og får oppfølging i vokal, gitar og musikkteori blant annet. 

Nora Gjerdset med gitaren (foto)

Hva tar du med deg videre fra utvekslingen som du ikke ville fått i Norge?

Jeg tar med meg utrolig mye hjem, jeg vet nesten ikke hvor jeg skal starte. Jeg tar med meg en autentisk amerikansk aksent, med et hint av sør-statstwang. Jeg tar med meg nye låtskrivingsteknikker, nye låter, en ny og sterkere driv til å gjøre det jeg brenner for i livet. Jeg er også tryggere på meg selv, og har oppdaget hvor utrolig gøy det er å reise, og hvor mye man kan lære av det. Vil nok si at jeg har blitt en mer sosial person av å dra på utveksling også! Jeg har også blitt mer takknemlig for å være fra Norge - vi er utrolig privilegerte i dette landet, og det må man aldri ta for gitt. 

Stadion på East Tennessee State University (foto)

 

Tips til studenter som skal reise til ETSU?

  • Bo på campus, reis så mye som mulig og nyt tiden!