Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

– Jeg ville aldri vært foruten en så gylden mulighet til å utforske verden

Anders Johnsen, foto.

Jeg har fått utfordret komfortsonen min på en annen måte enn hjemme, og jeg er overbevist om at jeg er en mye tøffere og mer selvstendig person enn han som dro til New Zealand for seks måneder siden.

Anders Johnsen

Idrettsstudent på utveksling til University of Otago, New Zealand

Navn: Anders Johnsen
Studium: Idrett, bachelor
På utveksling til: University of Otago, New Zealand

Hvorfor dro du på utveksling?

Det virket spennende å være med i det første kullet fra Universitetet i Agder som dro på utveksling til New Zealand. I tillegg var jeg den eneste fra fakultetet mitt som dro dit.

Jeg har alltid hatt lyst til å utfordre meg mer på ekstremsport, og jeg visste at New Zealand har gode muligheter for strikkhopping, fallskjermhopping og rafting. Jeg har alltid hatt en drøm om å backpacke, og det finnes ikke noe mer perfekt sted å gjøre det enn på New Zealand.

I tillegg syntes jeg New Zealand virket litt mystisk og spennende. Jeg kjenner ingen som har reist på utveksling dit før, og jeg føler at folk generelt vet veldig lite om landet og kulturen der nede. Landet er såpass lite at som utvekslingsstudent rekker du å oppleve nesten alle byene og andre kjente destinasjoner om du har lyst.

Anders Johnsen i fallskjermhopp, foto.

Hva er det som gjør University of Otago spesielt?

Universitetet var veldig stort og flott, og er det eldste universitetet på New Zealand. Det er også kjent for å være et av verdens beste universitet, helt i toppen på mange felt. De har et stort utvalg av studieretninger og fag. Selve universitetet hadde et skotsk preg og kunne virke litt mer gammeldags og elegant enn jeg er vant til.

Hvordan var studiene?

Jeg var veldig godt fornøyd med fagene, og jeg syntes de hadde et ryddig system på alt av praktiske og faglige rutiner. Det er også mulig å bytte, legge til eller fjerne fag den første uken om man finner ut at de ikke passer.

Det var også ganske krevende til tider, for lærerne stiller høye krav til at studentene leverer faglig bra og utøver kildekritikk på alt de leser. Man kommer veldig fort inn i at alt foregår på engelsk.

Jeg måtte jobbe mer regelmessig gjennom semesteret enn hjemme i Norge, men til gjengjeld slapp jeg skippertak før eksamen. Foreleserne har et nært og personlig forhold til studentene, det skaper tillit og lite fravær. Jeg følte jeg kunne spørre om absolutt alt, og universitetet legger til rette for at internasjonale studenter skal få den oppmerksomheten og informasjonen de trenger.

Anders Johnsen holder en plakat, foto.

Hva tar du med deg videre fra utvekslingen som du ikke ville fått i Norge?

Først og fremst en haug med livserfaringer som har gjort meg mer trygg på at jeg kan klare hva jeg vil bare jeg tar det første steget. Jeg har fått utfordret komfortsonen min på en annen måte enn hjemme, og jeg er overbevist om at jeg er en mye tøffere og mer selvstendig person enn han som dro til New Zealand for seks måneder siden.

Jeg har fått mange gode venner fra hele verden, noe som er veldig ålreit å ha både i forretningssammenheng og når jeg er ute og reiser. Jeg synes det er viktig å skape kontakter og relasjoner som strekker seg lenger enn til Norges grenser.

Og så vil jeg nevne ekstreme naturopplevelser som bokstavelig talt tar pusten fra deg. Alle jeg ble kjent med der nede dro på en utflukt i løpet av oppholdet, enten det var en dagstur, en great walk eller å sove i telt. Man blir mer av et friluftsmenneske av å være i New Zealand.

Oppholdet gjorde det lettere å prøve ut ting man kanskje ikke har prøvd før. Universitetet og nærområdet i Dunedin tilbyr en mengde aktiviteter og kurs studentene kan benytte seg av.

Jeg ville aldri vært foruten en så gylden mulighet til å utforske verden.

Anders Johnsen sittende på en stein på stranda, foto.

Har du tre tips til studenter som skal reise til samme sted?

  1. Spar opp så mye penger som mulig, for det koster en del om du vil oppleve mye.
  2. Ta med gode tursko og stor sekk.
  3. Lei en leilighet av universitetet og bo med andre internasjonale studenter.