Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

– Gled deg!

– Da jeg hørte at jeg kunne få rolle i skolens operaproduksjon så var jeg solgt

Jasmine Deliler

Hvorfor valgte du å dra på utveksling?

Fordi du får så mye mer enn å bare skulle studere liknende fag i et annet land. Du får blant annet forbedret engelsken din, kanskje du kan få språkkurs (i Albania tilbys ikke det enda - jeg studerer der nå), men jeg vet de tilbydde svensk kurs når jeg var i Sverige i 2017 selv om det for en nordmann ikke er så nødvendig. Du får møte andre kulturer. Andre levesett. Annen temperatur. Jeg kom ned til Albania i oktober og ble møtt med 30 varmegrader. Det er en god start på semesteret.

Hva er det som gjør institusjonen hvor du var på utveksling spesiell?

For meg så er det at den tilbyr operatimer. Dette er et tilbud vi har i Norge, men dessverre ikke hos oss på UiA med avsluttende operaproduksjon. Så da jeg hørte at universitetet i Albania samarbeidet med UiA og at jeg kunne få studere mer opera der og få rolle i skolens operaproduksjon så var jeg solgt. Juni 2020 skal de sette opp 1. akt av «Figaros bryllup» av Mozart og jeg skal få spille den modne tjenestepiken Marcellina. 

Hvordan var studiene dine på studiestedet?

Veldig bra. Jeg har to sangtimer i uka med sanglærer og pianist. Sanglæreren underviser på engelsk. Så har jeg 3 timer operaundervisning hver uke. Operatimene foregår på albansk. Dette er noe utfordrende. Heldigvis kan ord, uttrykk fra musikkens verden være forståelige og sist men ikke minst så er selve musikken universell så den delen er noe lettere. Til slutt har jeg 3 timer kammermusikk dette semesteret med flott musikk av Benjamin Britten: «A ceremony of Carols». 

Hva tar du med deg videre fra utvekslingen som du ikke ville fått i Norge?

Vel, jeg tar med meg en ny erfaring når det gjelder å oppleve et jordskjelv. Hadde ikke opplevd et så stort skjelv før. Det var på 6,4 på Richters skala og alt i leiligheten ristet bokstavelig talt i 30 sekunder. (Prøv å vent på at datamaskinen skal starte i 30 sekunder - det kan oppleves lenge). 51 døde og over 600 skadd. Dette førte også til 3 min som kjendis på TV 2 nyhetene og intervju med lokalavisa TA hjemme i Telemark. Så jeg er veldig glad jeg kom uskadd fra det hele. Dagene etter var det mange etterskjelv. Disse var noe lavere på skalaen men likevel kunne de merkes. 

Samme dag som jordskjelvet hadde vært, skulle jeg delta i et albansk TV-show. Dette handlet om tilflyttere eller turister i Albania og hvorfor de hadde valgt å komme å bosette seg eller besøke landet. Her forsto jeg ikke allverdens da nesten all dialog var på albansk men jeg fikk heldigvis litt hjelp når de ville at jeg skulle si noe.

Selv om en er selvstendig også i Norge så tror jeg det jeg tar med meg videre er selvstendigheten. En kan opptre selvstendig i Norge også. Men i et fremmed land. Med ukjent språk. Ingen venner med det første så er en ganske alene. Men da stolte jeg på meg selv og kunnskapen min og var ydmyk på at dette skulle gå bra. Det funka. Så jeg satser på å skulle reise ned igjen i januar og fullføre masteren min i juni 2020.

Har du tre tips til studenter som skal reise på utveksling?

Om du skal på et lengre opphold som meg selv på et helt år (9 mnd) så vil jeg anbefale deg og finne ut hva du for eksempel trenger av vaksiner i landet. Jeg trengte oppfrisking av mine barne- og ungdomsvaksiner og tenkte at siden jeg skal være i et ukjent land i så lang tid så vil det være lurt å snakke med legen min angående akkurat dette slik at en er vaksinert om noe skulle skje. 

Som nevnt tidligere, den første tiden kan en kjenne seg veldig alene og uten kontroll over noen ting. Jeg er den eneste norske studenten her akkurat nå og ingen andre fra UiA skulle være med, men da hadde jeg kjæresten min med meg ned de første dagene før skolestart slik at han også ble kjent med området jeg skulle bo i. Det var en god trygghet. 

Til slutt gled deg! Gled deg til å bli kjent med et nytt land i 6 eller 9 måneder. Utforsk landet du skal bo i. Reis på turer som blir arrangert enten via skolen eller gjennom erasmus teamet i byen du oppholder deg i. Vil også tipse om å ha papirene dine i papirform. For eksempel learning agreement og grant agreement. Skulle du trenge å søke om visum og oppholdstillatelse så har du disse papirene klare. Skulle du trenge andre papirer så mas på skolen, kontakt ambassaden eller brukt Utenriksdepartementet for å få svar på hva de ønsker.