Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

En lærerik og motiverende opplevelse

Jeg fikk spille for flere ulike profesjonelle musikere, som jeg ellers ikke ville hatt mulighet til å ta timer med.

Julie Singsaas

Musikkstudent på utveksling til Poznan

  • Navn: Julie Singaas
  • På utveksling til: The Ignacy Jan Paderewski Academy of Music, i Poznan, Polen

Hvorfor valgte du å dra på utveksling?

Studieprogrammet mitt har et tett samarbeid med skolen jeg reiste til, og har tidligere hatt flere elever på utveksling der, som har delt sine erfaringer. I utgangspunktet hadde jeg ikke planlagt å dra på utveksling, men jeg ble anbefalt spesifikt denne skolen av lederen på instituttet, samt ble sterkt anbefalt å søke av elever som tidligere hadde vært på utveksling der. 

Hva er det som gjør institusjonen hvor du var på utveksling spesiell?

I Norge er de fleste musikkutdanninger underlagt et universitet, og på UiA har vi et eget bygg for fakultet på campus, men vi er da også færre studenter på utdanningen. I Poznan har de et eget musikkakademi, hvor det er mellom 800-900 studenter, innenfor ulike studieretninger (komposisjon, direksjon, klassisk, jazz osv.) og det var en stor inspirasjon og motivasjon å være omgitt av et så stort studentmiljø, hvor vi alle studerer innenfor samme retning. Selv om institusjonen er såpass stor hadde jeg ikke noe problem med å bli kjent med andre studenter, da det er mange utvekslingselever fra hele Europa, samt polske studenter som jeg ble kjent med igjennom ulike fag og prosjekter. 

Hvordan var studiene dine på studiestedet?

Undervisningen i Poznan var den viktigste grunnen til at jeg valgte å reise på utveksling, da professor Ewa Murawska kom sterkt anbefalt fra instituttleder på UiA, samt fra de som var på utveksling tidligere. Hun har hatt flere elever på utveksling tidligere og er en utrolig dyktig pedagog. Jeg kunne stort sett velge selv hvilke fag jeg ønsket, men jeg måtte ta et valgfag fra UiA som fjernstudent, da de ikke tilbød et lignende fag ved utvekslingsinstitusjonen. Det var også noen fag jeg ikke kunne ta, da undervisningen foregikk på polsk, men jeg var forberedt på at jeg uansett ville måtte ta et fag som fjernstudent fra UiA, så det var aldri noe problem å få nok studiepoeng for semesteret.

Hva tar du med deg videre fra utvekslingen som du ikke ville fått i Norge?

Siden musikkakademiet i Polen har langt flere studenter gjennomfører de blant annet orkesterprosjekt en gang i semesteret, noe vi ikke er mange nok studenter til å gjennomføre i Norge. Jeg fikk muligheten til å delta på et slikt prosjekt, og det var en lærerik om motiverende opplevelse. I tillegg fikk jeg spille på flere mesterklasser organisert av professor Ewa Murawska, hvor jeg fikk spille for flere ulike profesjonelle musikere, som jeg ellers ikke ville hatt mulighet til å ta timer med. 

Har du tre tips til studenter som skal reise på utveksling?

– Snakk med studenter som har vært på utveksling der du tenker å søke om deres erfaringer. 

– Søk om støtte fra Erasmus! 

– Meld deg inn i en norsk studentorganisasjon i utlandet (eksempelvis ANSA) for å få medlemskapsfordelene, for eksempel forsikring og informasjon, men også for å ha mulighet til å delta på sosiale arrangement i deres regi. 

Poznan, polen, bilde