– Det mest minnerike semesteret jeg har hatt

Rozyar Khrangany, foto.

Rozyar Khrangany

Byggdesignstudent på utveksling til University of Minnesota

Hvorfor valgte du å dra på utveksling?

Det å dra på utveksling har vært en drøm veldig lenge og jeg har hatt det i bakhode over lengre tid. Tanken bak å dra på utveksling var å lære noe nytt og få mer kunnskap, som jeg ellers ikke ville fått her på UiA. Dette var også en bra mulighet da jeg har et ønske om å ha en internasjonal basert karriere. Det å dra på utveksling vil gjør deg til en mer åpen og bedre kandidat i arbeidslivet hvor man sitter med kunnskap og erfaring som andre studenter eller kollegaer kanskje ikke har. I media hører man også stadig at bedrifter blir mer internasjonalisert, og det å få kunnskap om dette gjennom studietiden vil være en god start.

Rozyar Khrangany foran Minnesota University

Hva er det som gjør institusjonen hvor du var på utveksling spesiell?

Campus er veldig stor og flott. Det er nesten en by i seg selv plassert ved Mississippi river og ikke langt unna down town. University of Minnesota har et høyt faglig nivå og ble nylig rangert som top 4 i kategorien for beste bachelorgradprogram innen ingeniør av College Choice. Det er et universitet med over 50 000 tusen studenter, hvor 7000 av dem er internasjonale studenter. I tillegg har de over 1000 studentorganisasjoner, hvor 75 av dem er for avdelingen CSE (Collage of Science and Engineering). Dette universitet er også kjent for å være et av de beste forskningsuniversitetene.

Ved sidene av studiene så var det utrolig mye aktiviteter studenter kunne være med på og det var ukentlige turneringer (college games) man kunne se på.

Hvordan var studiene dine på utvekslingsinstitusjonen?

Det var litt problemer for å få registrert seg i visse fag, da universitetet ikke har et system for å se hvilke fag vi har tatt på UIA. Men dette ordnet seg relativ greit med å sende en melding til professorene om å få registreringskode. Fagene var også vanskelige som forventet. Mye lesing og mye arbeid gikk til de ukentlige innleveringene, da de var en stor del av den endelige karakteren for mine fag. Selv om det var mye jobb hver dag så var det i gjengjeld mindre jobb under eksamensperioden, da innleveringer og annet arbeid er med og bidrar til den endelige karakteren.

Professorene er veldig dyktige og kan virkelig fagfeltet sitt, dermed har de høye krav til studentene sine. De innleveringsoppgavene vi fikk var ikke nødvendigvis alltid koblet opp mot forelesningsnotatene, men at vi måtte gjøre vår egen research gjennom andre bøker eller internett for å komme frem til svaret. Forelesningene hadde også en høy temp og det var mye som skulle gås gjennom i løpet av kort tid.

Alt i alt er jeg super fornøyd med oppholdet mitt og jeg har aldri lært så mye på et halvår. Forelesningene var interessante med mye variasjon og dyktige professorer som var flink med å lære bort og gjøre undervisningene underholdende. Samtidig så var professorene veldig flinke med å inkludere studentene i forelesningene og det oppstod ofte interessante diskusjoner rundt forskjellige emner i timene.

Rozyar Khrangany på ishockeykamp, foto.

Hva tar du med deg videre fra utvekslingen som du ikke ville fått i Norge?

Dette er desidert et av de gøyeste og minnerike semestrene jeg har hatt gjennom min utdanningskarriere. Fra oppholdet tar jeg med meg gode opplevelser og erfaringer både faglig og sosialt, noe som har styrket min utdanning på alle måter. Jeg har blitt mer selvstendig og åpen til å komme i kontakt med nye mennesker. Jeg har fått mange gode venner både fra USA og resten av verden. Å ha fått mulighet til å møte disse menneskene gjør at jeg sitter igjen med gode minner, kunnskap og opplevelser om deres kulturer og den amerikanske kulturen. Det å få oppleve amerikansk sport med mye energi og spenning sammen med venner kan ikke beskrives.

Har du tre tips til studenter som skal reise til samme sted?

• Prøv og vær deg selv og ikke vær redd for å komme i kontakt med nye mennesker og spørre om ting du lurer på, for da blir studentoppholdet mye mer spennende og enklere.
  • Hvis du ikke har vært i USA eller Minnesota før anbefaler jeg at du er der minst en uke før studiestart, for å komme til rette og bli kjent med området og landet. Det å bo i et land over lengre tid er noe helt annet enn å være der på ferie.
  • Det å være på utveksling handler også om å ha det gøy. Studentene fra ulike organisasjoner og linjeforeninger arrangerer ukentlige temakvelder og events som jeg på det sterkeste anbefaler å være med på. Samtidig arrangeres det mye turneringer som basketball, amerikansk fotball, baseball osv. som er veldig spennende å få med seg.