Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Utveksling nordover

Ida K. Mellerud, foto.

Jeg har alltid vært glad i natur og fritid, og synes det er spennende å vite mer om hva som skjer i naturen. Biologi er jo noe du har rundt deg hele tida.

Ida Kristin Mellerud

Biologistudent

Biologistudent Ida Kristin Mellerud har sett nye sider av naturen gjennom UiAs utvekslingsavtale til Svalbard.

" - Det er helt fantastisk at UiA har utvekslingsavtale med UNIS (The University Centre in Svalbard). Det betyr veldig mye for meg. Jeg har fått være med på så mye jeg ikke hadde fått gjort hjemme, sier Ida Kristin Mellerud begeistret.

Til vanlig studerer hun bachelor biologi ved UiA, men valgte å tilbringe ett semester i Longyearbyen ved UiAs samarbeidsinstitusjon UNIS. Og biologistudenten setter pris på å oppleve noe nytt.

- For min del er det fantastisk å «ha base» i Kristiansand, men samtidig kunne dra ut og få nye impulser og innsikt i en annen måte å tenke på. Gjennom utveksling får du virkelig en opplevelse du ikke får hjemme.

Samtidig holder hun kontakten med de der hjemme.

- Jeg har fått veldig god oppfølging av UiA mens jeg har vært her. De er veldig interesserte i å høre hvordan det går med meg og hva vi holder på med.

Idas interesse for biologi ble tidlig vekket.

- Jeg hadde biologi på videregående og syntes det var veldig gøy, men jeg var ikke helt sikker på om jeg skulle studere det så jeg begynte med årsstudiet på UiA, forteller hun.

Og det ble såpass god klaff at det var bare å gi seg i kast med bachelorgraden.

- Det var kjempeinteressant, så jeg valgte å fortsette. Jeg har alltid vært glad i natur og fritid, og synes det er spennende å vite mer om hva som skjer i naturen. Biologi er jo noe du har rundt deg hele tida.

Og på Svalbard fikk Ida en enda større sjanse til å leve tett på naturen.

- Mye av fritiden ble brukt ute. Jeg kunne gå rett bak huset hvor jeg bodde og så var jeg midt i det naturområdet! I begynnelsen var alt litt uvant. Alt er jo bare stein. Det er ikke et tre der, men kun mose og noen små blomster. Nå opplever jeg naturen som veldig mektig.

Og på ekskursjoner i forbindelse med skolearbeid har Ida fått oppleve mer av Svalbard.

- Ekskursjonene har vært helt fantastiske! Det er noe jeg aldri kommer til å glemme. Jeg har sett både hval og isbjørn, utrolige landskap og vi har badet på 80 grader nord, forteller Ida.

- Alt vi gjør er relatert til Svalbard og det arktiske miljøet. Vi går virkelig i dybden og får se i praksis det foreleserne forteller om.

Planen er å bli marinebiologi. Og ikke minst drømmer hun om å kunne forske.

- Det er mye fokus på forskning her på Svalbard og det legges vekt på undervisning i felten. Alle foreleserne forsker og vi får bli med på de forskjellige prosjektene. I Arktisk er det jo mye som ikke er funnet ut av, så det er kjempespennende.

- Å være med på forskningsprosjekt åpner øynene dine for hvor mye en ikke vet. Før når en har vært på skolen har det ikke vært så spennende, for vi har ikke lært noe som var helt nytt. Men nå er vi med og lærer om ting en ikke visste før, avslutter hun entusiastisk.