Gå til hovedinnhold
0
Jump to main content

Thor Eivind Forberg

Med en bachelor i anvendt filosofi lærer du å tenke utenfor boksen. Du får innføring i hvordan mange har tenkt før deg, hvordan dagens filosofer tenker, og du kan bruke dette til å tenke videre – både innenfor filosofiens rammer og utenfor.

Thor Eivind Forberg

Student

Navn: Thor Eivind Forberg
Studier: Bachelor i Anvendt filosofi (UiA), bachelor i Data, ingeniørfag (UiA)
Hjemsted: Bø i Telemark (Midt-Telemark kommune)
 

Hvorfor valgte du studiet?  

Jeg studerte bachelor i dataingeniør ved UiA fra 2017-2021, og i 5.semester fikk jeg lov til å ta valgfag i FIL200 «Spillteori og Filosofi». Da jeg var ferdig med dette faget, fant jeg ut at filosofi var noe jeg likte å drive med, og jeg bestemte meg for å ta årsstudium i Filosofi. Underveis i dette året søkte jeg overgang til bachelor i Anvendt Filosofi, og her er jeg nå.  

Jeg syntes en kombinasjon med programvareutvikling og filosofi hørtes veldig spennende ut, og nå som jeg har studert begge deler litt, mener jeg bastant at vi bør ha langt flere med tverrfaglig kompetanse. Det å supplere et mer praktisk fag med et humanistfag er svært verdifullt, og det gir mange nye perspektiver. Jeg mener filosofien fortjener en større plass i samfunnsdebatten, og at en generell humanistkompetanse er svært verdifullt i arbeidssammenheng (også utenfor i skolen/akademia). 

 

Hva lærer du? 

Med en bachelor i anvendt filosofi lærer du å tenke utenfor boksen. Du får innføring i hvordan mange har tenkt før deg, hvordan dagens filosofer tenker, og du kan bruke dette til å tenke videre – både innenfor filosofiens rammer og utenfor. Det er ofte frustrerende å studere filosofi, og slik skal det være. Med en liten smule frustrasjon og undring, kan du komme frem til helt nye og andre måter å tenke på. På denne måten lærer du deg å kjenne deg selv på en annen måte, og du lærer nye metoder for å opparbeide deg kunnskap. 

Studiet er lagt opp slik at det første året er en innføring i seks forskjellige filosofiske disipliner, og dette gir et godt innblikk i hva du kan fordype deg videre på. Det er ganske stor valgfrihet på 200-nivå, men her går man også dypere inn på forskjellige temaer. Du må også skrive en bacheloroppgave, innenfor det filosofiske feltet som du synes er mest interessant. Som en av mine forelesere sa; «finn det i teksten som pirrer nysgjerrigheten; det som får hjertet til å pumpe». 

 

Hva er det beste med studiet? 

Jeg synes det beste med studiet er engasjerte og engasjerende forelesere, samt temaer som innbyr til ettertanke og diskusjon. Foreleserne, i det minste de jeg har hatt, er svært trygge på stoffet, og lar deg stille spørsmål og oppfordrer til diskusjon. Det er også givende å diskutere med medstudenter som faktisk er interessert i problemstillingene som blir presentert, og disse studentene er det heldigvis også mange av. Stoffet kan noen ganger virke litt vanskelig, men det gir som regel mye mer mening etter man har gått gjennom temaet i fellesskap og diskutert seg frem til hva de merkelige formuleringene egentlig betyr. Filosofiens særpreg er nysgjerrighet, og det å ikke alltid bare godta de svarene som de forskjellige aktørene prøver seg på. 

 

Hva vil du jobbe med når du er ferdig? 

I første omgang ønsker jeg å ta master i Religion, filosofi og samfunn, og deretter får jeg ta et valg mellom å fortsette innen akademia eller å søke arbeid innen privat eller offentlig sektor. Jeg har lekt med tanken om å for eksempel få en slags konsulentjobb innen IT, der jeg kan kombinere den humanistiske kompetansen med den teknologiske. For nå holder jeg alle dører åpne, og ser for meg at det er et ganske bredt spekter av jobber jeg kan søke på når jeg er ferdig med studiene.