Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Studentintervju: Jeanette - Sykepleie

Jeanette Gravbråten, foto.

Fasilitetene på campus er veldig bra. Nærheten mellom studentene og foreleserne er så fin. Man møter alltid kjente ansikter. Det skjer rett og slett ikke at jeg er på campus uten å treffe noen jeg kjenner.

Jeanette Gravbråten

Sykepleie, bachelor

Se også:

Hvordan var ditt studievalg?

Jeg brukte mye tid våren jeg skulle søke studier på å lese meg opp om mange studier. Jeg var lenge usikker, så jeg satt opp både ernæring, mat og kultur, sykepleie og vernepleie i søknaden min, så jeg kunne ha muligheten til å omprioritere før sommeren. Jeg peilet meg inn på at jeg ville jobbe med mennesker, og bestemte meg til slutt for at jeg ville studere i Grimstad, og ta sykepleie der. Grimstad er et mindre sted enn Kristiansand, og for meg passet det bra.

Vil du anbefale studiet ditt?

Ja, jeg har ikke vært i tvil om at det har vært et riktig valg for meg. Jeg er veldig fornøyd! Det er så mange muligheter videre med dette studiet – enten med bare en bachelor, men også for å ta videreutdanninger. Mange tenker at sykepleie er et profesjonsstudium som bare er fokusert på ett felt. Men studiet inneholder mange emner, og noen synes anatomi og fysiologi er det mest spennende, noen det omsorgsfaglige, og andre det samfunnsfaglige. Summen av alt dette gir en god og bred kompetanse, og jobbmulighetene er mange og varierte. Jeg tror studiet passer for veldig mange.

Jeg er også opptatt av å bidra til å fjerne litt fordommer rundt sykepleie. Det er ikke bare et omsorgsyrke, det krever også mange andre ferdigheter. Når jeg er i praksis på sykehuset tar jeg for eksempel mange prøver/undersøkelser – som egentlig er legefaglige, men som vi sykepleiere gjør på legens oppfordring. Jeg opplever at vi blir respektert og hørt av legene. Man må huske at det er vi sykepleiere som observerer pasienten gjennom hele døgnet, gir legene den informasjonen de trenger, og setter tiltakene ut i live.

Vil du anbefale UiA?

Ja, det gjør jeg gjerne. Selv valgte jeg Grimstad på grunn av klinikklab’en. Jeg så filmene om det, og det inspirerte meg veldig. Fasilitetene på campus er veldig bra. Nærheten mellom studentene og foreleserne er så fin. Man møter alltid kjente ansikter. Jeg var redd for at jeg skulle «drukne litt i mengden» hvis jeg hadde valgt et annet studiested. Her i Grimstad er det ALLTID kjentfolk – det skjer rett og slett ikke at jeg er på campus og ikke treffer noen jeg kjenner. Det er både fordi sykepleie er et stort studium, men også fordi man lett blir kjent med studenter på andre studier. På mitt studium er det mye praksis og gruppearbeid med case, og sånn blir man hele tiden kjent med nye i klassen.

Hva gjør du utenom studiene?

Akkurat nå er det nesten ikke fritid! Jeg er på 3. året og det er veldig mye praksis og oppgaver som skal leveres, og mye å holde seg ajour med! Men jeg er sosial med de jeg bor med, og vennene mine ellers. Jeg fikk en veldig god start på studiene med fadderuken, der vi var 20 studenter som hang sammen, og de er idag mine nærmeste venner her i Grimstad. Sammen med dem benytter jeg meg en del av kulturtilbudet i byen, og på Bluebox. I sentrum er det to studentsteder der nesten alle går - så det er veldig oversiktlig og lett å treffe kjente. 

Mine tips til nye studenter

  • Reis på utveksling! Hvis du er i tvil: Gjør det! Jeg var selv i tvil, men gjorde det. Det er jeg veldig glad for. Det ble ikke helt som forventet – for det er umulig å forestille seg helt – men det var utrolig spennende og givende. Jeg utviklet meg både faglig, og som person. Du lærer mye om deg selv når du reiser til en annen kultur og et nytt land, selv om du ikke drar lengre enn til København som jeg gjorde.
  • Hva eller hvem vil du jobbe med? Jeg tenkte: «Kan jeg trives i en kontorjobb?» Svaret for meg var «nei». Jeg må ha en hverdag i aktivitet, hvor ikke hver dag er lik. Hva vil du?
  • Tenk gjennom egne interesser og egenskaper, holdninger og verdier. Hvem er du, og vil bli?