Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

– Språk åpner dører

Johanne Lauvland Høie, foto.

- Seminarene og forelesningene er grundige og lærerike. Aller best likte jeg studieturen vi hadde til Caen i Normandie, hvor vi var fem uker ved et norsk-fransk studiesenter.

Johanne Lauvland Høie

Språkstudent

Etter endt årsstudium i fransk fordyper nå Johanne Lauvland Høie seg i språket med ett års utveksling i Toulouse, sør i Frankrike.- Verden blir stadig mer globalisert, og det er viktig å ta del i den internasjonale utviklingen. Språk er helt essensielt, og åpner dører, mener Johanne.

Selv begynte hun med årsstudiet i fransk ved Universitetet i Agder.

Fremhever studietur til Caen

- Seminarene og forelesningene var grundige og lærerike. Vi var en relativt liten klasse, og fikk god oppfølging. Aller best likte jeg studieturen vi hadde til Caen i Normandie, hvor vi var fem uker ved et norsk-fransk studiesenter. Det var veldig lærerikt å bo en liten periode i Frankrike – da blir man jo nødt til å snakke språket, sier hun.

Frankrikeoppholdet gav såpass mersmak at hun bestemte seg for å fortsette språkstudiene som utvekslingsstudent. Ved Université de Toulouse II - Le Mirail, et av UiAs samarbeidsuniversiteter, tar hun nå fransk påbygging.

- Gjennom å dra på utveksling får jeg muligheten til å oppleve å studere i et annet land og en annen kultur. Det er dessuten mye enklere å lære et språk når man faktisk bor i det landet hvor alle snakker språket.

Anbefaler utveksling

Hun beskriver studiehverdagen i Frankrike som annerledes og spennende.

- Jeg reiste alene, så begynnelsen var litt tøff. Når man ikke kan språket så godt, kan det føles litt umulig til tider. Men det er verdt å gå ut av komfortsonen. Etter et semester eller år på utveksling sitter en igjen med venner og opplevelser for livet. Det er ingenting som er så gøy som å lære seg og mestre nye ting.

Og etter en tøff start opplever hun nå mestringsfølelsen, etter å ha fått et godt grunnlag i Norge.

- Jeg har lært mye mer fransk dagligtale i Frankrike på to måneder enn i løpet av ett år i Norge. Likevel er jeg glad jeg hadde fransk årsstudium i bunnen – det går lettere når man kan grammatikken og det grunnleggende, avslutter hun.