Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Min jobb: Musikkrådgiver

Nicholas van Eck (foto)

Kristiansand og Sørlandet er et spennende sted når det gjelder denne bransjen. Det er stor nok til å gjøre spennende prosjekter, men samtidig for lite til at ting skjer av seg selv. Man må jobbe for resultater. Det gir meg muligheten til å bruke det jeg kan sammen med andre kompetente folk.

Nicholas van Eck

Musikkbransjerådgiver, SØRF, driver plateselskap/promoteringselskap og musiker i I am K.

Navn: Nicholas van Eck

Stilling: Musikkrådgiver

Arbeidsgiver: SØRF. Driver også egne prosjekter med plateselskap og promoteringselskap sammen med andre, og er musiker i bandet I am K. 

Studium: Årsstudium i musikk. Tok deretter bachelor i Faglærer i rytmisk musikk og master i rytmisk utøvende musikk. Begge med hovedinstrument i elgitar. 

Hva jobber du med?

Jeg er musikkbransjerådgiver i SØRF. Det er en jobb som handler om å hjelpe alt fra artister og produsenter til bransjefolk, arrangører og bookere til å komme videre i sin karriere med gode mål. Det er valgfritt å bruke SØRF som tjeneste, men vi er her for det profesjonelle markedet. Jeg driver konkret veiledning og kursing, i tillegg til å være ute i feltet og treffe partnere og relevante aktører. Jeg jobber også med prosjekter for musikklivet og artister i regionen. Min jobb er ikke å gi tilbakemelding på musikk, men å hjelpe med alt rundt musikken. For noen kan det være turnébooking og releaseplanlegging, for andre er det albuminnspillinger eller å bidra inn i bransjetreff. Det er med andre ord en svært variert jobb! 

Hva er det beste ved jobben din? 

Det beste er nok at jeg får jobbe i høyt tempo med flinke folk. Kristiansand og Sørlandet er nemlig et spennende sted når det gjelder denne bransjen. Den er stor nok til å gjøre spennende prosjekter, men samtidig for liten til at ting skjer av seg selv. Man må jobbe for resultater. Det gir meg muligheten til å bruke det jeg kan sammen med andre kompetente folk. Og så er det et pluss i jobben at det er mange flinke folk her. Sørlandet har talenter. Og det å få jobbe med dem som vil satse, men også dem som har vært i gamet en god stund gjør at jeg får se hele bransjen under ett på ulike måter. Det er fint!

Hvordan var veien til denne jobben etter studiene? 

Jeg var nok heldig, tror jeg. Halvveis i masterstudiet fikk jeg nemlig muligheten til å søke en 50% stilling i SØRF. De kjente meg fordi jeg lenge hadde brukt deres tjenester og visste at jeg mente alvor når jeg ville være med på det viktige arbeidet de gjorde. Jeg fikk jobben og siden har jeg vært her.

Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din? 

Det er vanskelig å si, for jeg føler jeg også har lært mye gjennom SØRF. Men jeg vet at bandprosjektene fra UiA har var et viktig verktøy jeg har brukt for å lære ting skikkelig. Og så traff jeg mange av de folkene jeg også samarbeider med i dag, gjennom studiene. Det var også der jeg traff SØRF for første gang. De holdt nemlig et kurs for alle musikkstudentene. Det var et vendepunkt for meg.

Hadde du verv eller deltidsjobb i studietiden som er relevant for jobben din i dag? 

Jeg har gjort mye forskjellig under studiene, fordi det har vært viktig å hele tiden utvikle meg gjennom praksisfeltet. Jeg har drevet musikkundervisning, vært timelærer på Vågsbygd videregående skole og Kristiansand kulturskole. Jeg har også vært kordirigent i Grimstad og representert studentene på fakultetet i Fakultetsstyret. Med andre ord har jeg fått en del relevant erfaring også fra verv og deltidsjobber opp igjennom. 

Dine beste studietips

Mitt kanskje beste studietips til alle som studerer musikk – uavhengig av retning og uttrykk – er å alltid stille seg spørsmålet hvordan skal jeg få testet dette i den virkelige verden? Når man sitter i universitetsbobla gir det ofte mulighet for å teste nye ting og være nysgjerrig på ting man ikke har gjort før. Men man vet ikke hvordan det blir, før man faktisk har testet det utenfor bobla. Det er min sterkeste anbefaling. 

Dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag

Vel, jeg jobber jo i bransjen og treffer folk hele tiden. Så mitt mest nyttige tips – som også har gitt meg spennende muligheter – er å koble seg på nettverk, folk og kompetanseklynger der ute. Kristiansand er en by i utvikling og har masse å by på, men det krever at du kaster deg ut i det og er med på det som skjer. Det har gitt meg mye tilbake de siste årene!