Gå til hovedinnhold

– Mange muligheter for oss som studerer folkehelse!

Christoffer Vatland (foto)

Hvis du i utgangspunktet er nysgjerrig, og samtidig har en drivkraft til å være forkjemper for god helse for alle, så vil jeg hevde at folkehelse er et optimalt studievalg.

Christoffer Vatland

Folkehelsearbeid, bachelor

Navn: Christoffer Vatland

Studium: Folkehelsearbeid

Hvordan var ditt studievalg?

For meg var det ikke aktuelt å spesialisere meg kun innenfor ett fagfelt. Fordi jeg er interessert i flere fagområder, som psykologi, medisin, trening, ernæring, økonomi, politikk, var det mest nærliggende å velge folkehelsearbeid. Folkehelse vektlegger alle disse fagområdene, og anser dem som determinanter for helse. Det brede perspektivet er veldig fascinerende.

Vil du anbefale studiet ditt?

Jeg vil absolutt anbefale å studere folkehelse. Hvis du, som meg, har vanskelig for å se for deg et liv med veldig spesifikke og prosedurale oppgaver, så kan det være givende å studere folkehelse.

Hva er det beste med studiet ditt?

Det er flere ting ved studiet mitt som er veldig bra. Det faglige innholdet er først og fremst det som motiverer meg til engasjement. Det er mye variasjon; dette er for å dekke mange ulike temaområder som alle innvirker på helseutfallet i befolkningen. All variasjon i fagstoff knyttes samtidig – til tider ganske så elegant – sammen til et overordnet folkehelseperspektiv.

Det er flere forelesere på studiet mitt som har et smittende engasjement for helse fra ulike fagområder. I alle emner opplever jeg forelesere som er oppriktig interessert i å skape en dialog med studentene. Det er rom for meningsutveksling og kritikk, som forelesere mottar med velvilje.

For noen kan det godt hende at folkehelsestudiet kan by på usikkerhet knyttet til fremtidig jobbmuligheter og konkrete fremtidsutsikter. Frykt ikke, det er nok av hjelp og råd å få fra administrasjonen på Fakultet for helse- og idrettsvitenskap.

For andre kan dette ses på som en mulighet til å kunne bevege seg innenfor ulike fagområder, og kanskje ta i bruk sine kreative sider i sin fremtidige jobbhverdag. Det er mange muligheter for oss som studerer folkehelse!

Vil du anbefale UiA?

Jeg vil absolutt anbefale UiA. Det er det flere grunner til. Først og fremst så fremstår UiA som et trygt sted å studere. Det er alltid noen man kan spørre om hjelp, alltid noen som har oversikt.

Når det ikke er pandemiske tilstander, så vrimler UiA av kulturtilbud, sosiale arrangementer og interessante konferanser. Personlig er jeg veldig glad i biblioteket. Det er et flott bibliotek med dyktige ansatte, både hva gjelder IT-relaterte saker og litteratur. Atmosfæren er veldig innbydende, og det kan komme godt med når man har mye som skal leses og forstås.

Det er også viktig å nevne at kantinen og kaffebaren på UiA er fantastisk bra! Første gangen jeg gikk gjennom kantinen fikk jeg nesten tårer i øynene. Det var så mye god mat, og så stor variasjon, med så mange hensyn. Uansett om du foretrekker vegansk, fisk eller kjøtt, så kan du finne et fullverdig måltid i kantina. Hver uke har nye alternativer.

Hva gjør du utenom studiene?

Mine hovedaktiviteter utenom studier er trening og mindfulness meditasjon. Begge disse aktivitetene kan fint integreres inn i studiehverdagen, og som student på UiA får jeg flere muligheter.

Studenter ved UiA får studenttilbud på medlemskap på Spicheren treningssenter. Inkludert i prisen er et stort utvalg av ulike gruppetimer (alt fra yoga til løping) og tilgang til badstue, boblebad og svømmehall. UiA har også et eget «Rom for tro og tanke», her har jeg ofte meditert, både alene og sammen med andre.

Mine tips til nye studenter:

Vær oppmerksom. Vise interesse. Spør mer.