Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Lærer å bli lærer

Lærerstudent hjelper elev

– At jeg nå er i ferd med å bli lærer gir meg kunnskap, følelse av mestring, sosiale nettverk og personlig utvikling. Jeg ser på læreryrket som svært spennende. For det første er jeg veldig glad i mennesker og jeg ser virkelig frem til å ha et yrke der relasjonsbygging står så sentralt.

Davor Milic

Grunnskolelærerutdanning 5-10

Lærerutdanningen har fått et oppsving igjen, og UiA merker økende pågang til studiet. Det var utsikten til et spennende og lærerikt yrke som gjorde at Davor Milic valgte å utdanne seg til lærer.

Davor Milic går andre året på grunnskolelærerutdanningen 5-10 ved Universitetet i Agder. At han skulle ende opp som lærerstudent var ingen selvfølge, men i dag er han glad for at han tok et valg med både hjertet og hodet

Liker å jobbe med mennesker

– At jeg nå er i ferd med å bli lærer gir meg kunnskap, følelse av mestring, sosiale nettverk og personlig utvikling. Jeg ser på læreryrket som svært spennende. For det første er jeg veldig glad i mennesker og jeg ser virkelig frem til å ha et yrke der relasjonsbygging står så sentralt. Jeg liker å forholde meg til andre mennesker, og der jeg opplever at jeg kan bety noe for andre.

Faglige utfordringer i vente

Davor Milic går andre året av fem på lærerutdanningen på UiA. Han kan fortelle at UiA har gode forelesere, som skaper engasjement er gode til å formidle kunnskap til morgensdagens lærere.
At Davor havnet på grunnskolelærerutdanningen på Universitetet i Agder, angrer han ikke et sekund på.

–Grunnen til at jeg valgte utdanninga som spesialiserer seg på 5-10 trinn, og ikke 1-7, var fordi jeg ønsket større fagspesifikke utfordringer, og i tillegg er jeg glad i å jobbe med ungdom, forklarer han.

Gode forelesere

Davor er inne i sitt andre år på UiA, og trives godt. Han er veldig fornøyd med gode forelesere og at studentene kan være med på å påvirke studiet underveis.

– For det første har universitetet gode forelesere. Når jeg nevner gode forelesere, så mener jeg forresten svært gode forelesere! Selvsagt gjelder ikke dette absolutt alle, men de aller beste foreleserne har gjort at jeg er utrolig glad for at det var UiA som ble mitt studiested. En annen positiv faktor er studentmiljøet som jeg synes fungerer veldig godt. Det er alltid et godt utvalg av aktiviteter for studentene. Nærhet til byen og treningssenter er også positivt for mange, sier han.

Han legger engasjert til:

– Angående lærerstudiet, så mener jeg at du har muligheten til å velge en kombinasjon av fag på UIA som man ikke kan andre steder. Ved en del andre studier er man, låst til å velge enkelte studier.

– Jeg har gjennom fagene engelsk, samfunnsfag og pedagogikk fått oppleve mange gode og interessante forelesninger, og i noen av dem har jeg fått ny innsikt og lærdom som har preget min måte å tenke om verden på, sier Davor.

Gode praksismuligheter

Han kan fortelle at foreleserne ved UiA eråpne for forbedringer og innspill fra studentene.

- Jeg opplever at de som styrer med lærerutdanningen er åpne og tillitsfulle personer som ønsker det beste for sine studenter.

Han legger til at han også opplever god kommunikasjon mellom praksisfeltet og UiA.

- Jeg har så langt hatt to gode og lærerike praksisperioder, konstaterer lærerstudenten.

Et yrke hvor man lærer alltid noe nytt

– Hvordan tror du læreryrket vil utarte seg når du er klar for grunnskolen?

– Jeg forventer at arbeidslivet kommer til å bli krevende. På universitetet gir studiene mye frihet, og selv om jeg går på alt av forelesninger og studerer jevnlig tror jeg arbeidspresset blir et helt annet de første årene som nyutdannet lærer, der man får mye større ansvar og mindre frihet til å disponere sin egen tid, sier Davor.

– Det må også sies at selv om jeg forventer at det kommer til å bli krevende så betyr det ikke at jeg ikke gleder meg til å bli lærer, for det gjør jeg, sier han.

Han legger til at det var naturlig å ta masterutdanning.

- Jeg ønsket å få dypere didaktisk kunnskap, slik at jeg kan bli en bedre pedagog, sier lærerstudenten.