Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Kombinasjon med studiene og internship førte til et betydelig bedre læringsutbytte

Jeg føler at studiet er svært gjennomført og godt rettet mot arbeidslivet, derfor har det for meg vært en vinnende strategi å kombinere jobb og studier.

Vilde Lundh Andresen

Industriell økonomi og teknologiledelse, master

Navn: Vilde Lundh Andresen
Studium: Industriell økonomi og teknologiledelse, masterprogram (Fornybar energi, bachelorprogram)
Stilling: Prosjektleder, FYSE og Internship, Rådgivning
Arbeidsgiver: Henholdsvis Universitetet i Agder og BDO, Kristiansand

Hvorfor valgte du studieprogrammet, master i industriell økonomi og teknologiledelse?

Veien til studier i industriell økonomi og teknologiledesle har vært alt annet enn rett fram for min del. Da jeg startet på videregående, var planen min egentlig å bli frisør og jeg startet faktisk på frisørlinjen. Etter noen år skjønte jeg at mine sterkeste fag var matematikk og naturfag og det var i de fagene jeg fikk de utfordringene jeg søkte. Jeg valgte derfor å ta ett år med påbygging til generell studiekompetanse. Godt ut i året gikk jeg til en studieveileder ettersom jeg ikke visste hva jeg ville gjøre videre. Sammen prøvde vi å kartlegge mine styrker, svakheter og hva som inspirerte meg, hvor hun til slutt lagde en liste over hvilke studieretninger som kunne være noe for meg og fortalte meg litt om alle sammen. I dag kan jeg ikke huske tydelig hva de forskjellige alternativene var, utenom at jeg bestemte meg der og da for at det var industriell økonomi og teknologiledelse jeg skulle gå videre på. Det traff meg midt i blinken med kombinasjonen av teknologi og ledelse hvor jeg kan få utfordringene jeg trenger gjennom teknologidelen, men samtidig få lov til å jobbe tett med mennesker.

 

Hvordan er studentlivet på UiA Campus Grimstad?

Studentlivet i Grimstad har vært fantastisk alle de, snart, fem årene jeg har gått her. Det jeg synes er så positivt er at man blir så godt kjent med mange av studentene. Campus Grimstad er jo ikke veldig stort, men det gjør det også lettere for alle å bli kjent med noen. Det er også svært positivt at studentene på UiA kan gjøre en forskjell ved å være aktive her i Grimstad. Mulighetene er så mange og om man er litt aktiv kan man også få en del ansvar og delta på mye spennende. Avstanden mellom student og foreleser (eller andre ansatte) er kort og man kan lære ekstremt mye.

 

Hvordan er det å kombinere internship og studiet?

Det har vært veldig lærerikt, men også ganske hektisk. Den største utfordringen har nok vært å ha en såpass omfattende stilling på UiA i tillegg til studiene og internship. Kalenderen har fort blitt fylt opp og jeg har blitt nødt til å ta tydelige og harde prioriteringer for å få alt til å gå rundt. På en annen side har erfaringene og læringen fra begge stillingene ført til et betydelig bedre læringsutbytte ettersom jeg nå har noen «knagger» å henge den nye informasjonen på.

 

Hvilke oppgaver har du i jobben din?

Hos BDO jobber jeg mye med bærekraftig utvikling og hvordan bedrifter kan utnytte bærekraftstrategier for å stille sterkere i markedet og øke sin konkurransekraft. Jeg ser også mye på bærekraftsrapporteringer og hvilke bransje- og lovkrav som kommer framover, spesielt med tanke på EU taksonomien.

Som prosjektleder for FYSE på UiA jobber jeg med generell prosjektledelse som vil si at jeg har ansvar for de aller fleste leddene i prosjektet. I praksis vil det si for eksempel rekrutering, ressursfordeling, budsjettering, prosjektoppfølging og organisasjonsutvikling samt kommunikasjon med studieprogramledere og emneansvarlige på fakultetet. FYSE har totalt 33 ansatte i form av coacher/studentmentorer som organiserer ukentlige møter og workshops for omkring 600 førsteårsstudenter. Disse studentene, og coachene, er fordelt utover på totalt 10 studieprogram både ved campus Grimstad og Kristiansand.

 

Hvordan opplever du at du bruker utdanningen din i jobben?

Det jeg synes er ekstra gøy med studiet, industriell økonomi og teknologiledelse, er at jeg føler at jeg får bruk for så og si alt jeg lærer og har lært. Studiet fokuserer mye på prosjektledelse og bedriftsstrategier noe som er midt i blinken for begge stillingene jeg har nå. Jeg føler at studiet er svært gjennomført og godt rettet mot arbeidslivet, derfor har det for meg vært en vinnende strategi å kombinere jobb og studier. Jeg vil derfor si at jeg bruker utdanningen min i samtlige ledd av jobbene, og kombinasjonen av teori og praksis parallelt gjør at jeg kan gi mer velveide og helhetlige vurderinger på de forskjellige problemstillingene som oppstår.

Har du noen tips til kommende studenter?

  • Si ja til utfordringer som fører deg ut av komfortsonen din, men ikke nødvendigvis si ja til alt. Velg heller ut noen få og mer omfattende prosjekter som gir deg motivasjon og glede enn mange tidstyver som gir lite personlig avkastning.
  • Ta deg fri i helger og på ettermiddager. Det er lov til å ta deg fri, skru gjerne mobilen på lydløs/nattmodus fra et visst tidspunkt på kvelden slik at du velger når du skal være aktiv og ikke. Du vil aldri bli ferdig med alle gjøremål så ikke ha dårlig samvittighet om du ikke har fått gjort alt på listen for dagen. Oppgavene går ikke i fra deg og du vil bare få nye oppgaver så fort du er ferdig med de planlagte.
  • Vær sosial og driv med noe du liker å gjør ved siden av studiene. Det er mye snakk om bærekraft i bedrifter o.l., men det er også viktig med et bærekraftig liv. Jeg har troa på en variert livsstil som baserer seg på en kombinasjon av flere aspekter og ikke bare én ting.
  • Utnytt dine effektive timer. Det er ikke nødvendig å sitte på skolen en hel dag hvis du kun har fått jobbet effektivt i tre av disse timene. Du skal selvfølgelig prøve så godt du kan, men selv om det å sitte på skolen i 8 timer kanskje fører med seg god samvittighet, lærer du ikke nødvendigvis noe mer. Utnytt heller timene til å gjøre noe som medfører overskudd og energi også kan du ta arbeidet opp igjen når du føler deg effektiv igjen.